Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в Доспат събира дрехи и ученически пособия за сираци

Даренията ще бъдат дадени на няколко социални дома

Читалището в Доспат събира дарения за сираци
Снимка: Радостина Чернокова

Благотворителна акция за събиране на дрехи за сирачета и ученически пособия организира Народно читалище „Иван Вазов - 1926” в Доспат. Кампанията ще продължи до 22 октомври и срещна вълна от съпричастност.

За първи път от името на читалището се провежда дарителската акция за събиране на есенно-зимни дрехи и обувки за деца от 2 годни до 18 години. Като условието е дрехите да бъдат чисти и запазени.

Децата се нуждаят също и от играчки, химикали, моливи, флумастери и бои и блокчета за рисуване, тетрадки за оцветяване, пластилин и други ученически пособия. Тези, които нямат възможност да отидат на място да дарят, могат да го направят чрез колети, адресирани до читалището в Доспат.

Акцията ще продължи до 22 октомври. Ако се окаже успешна предвиждаме нова за подкрепа на жени в социални домове, каза БНР Анелия Пържанова, секретар на читалище „Иван Вазов“ в града.

Само за 2-3 дни населението не само от Доспат, но от цялата община започна да откликва, звънят ни по телефона, идват на място, карат ни дрехи“.

За кратко време във фоайето на читалището са събрани множество пакети с чисти и запазени топли детски дрехи. Масово жените от Доспат и околните селища подкрепят кампанията, а тези, които разбраха от нас за инициативата заявиха готовност да се включат

„Ще се включим, имаме две дечица. Всички нови дрехи, които са станали малки на децата ще ги занесем, където ги събират“,

Ще се включим в кампанията, да помогнем на децата,  да бъдат живи и здрави, облечени“.

Родопчани за пореден път доказват, че дори и малкото, което имат са готови да го споделят и дарят с тези, които са изпаднали в нужда.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Читалището в Доспат събира дарения за сираци

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Село Млечево

Предизвикателството "100 лицеви опори" е в помощ на децата от севлиевското село Млечево

Млад мъж, който прекарва летата със семейството си в севлиевското село Млечево, се е заел да превърне неуютна стая в местното кметство в малка зала за тренировки на децата по бойни спортове . Нужна е малка сума за оборудването и Християн и негови приятели се надяват да съберат, като привличат вниманието отправяйки предизвикателството..

публикувано на 11.08.24 в 19:32

Историята на чешмата с кристална вода край Доспат, дар за хората от рода на Красимир Рашилов

За да има вода, трябва да има гора, казва мъдро Красимир Рашилов - 86-годишен майстор-чешмар от Доспат.  По думите му, водите, които извират от Родопите, са кристални, а държавата е обърнала гръб на природата и водните богатства.  "Любител съм на природата, на водата, на гората и на всички останали природни забележителности. Затова хрумна ми..

публикувано на 07.08.24 в 20:26
Изпепелени домове във Виня дел Мар, Чили, 4 февруари 2024 г.

Как се бори с горските пожари Чили - страната, в която всички пожарникари са доброволци?

Чили е латиноамериканската страна с най-дългата територия в света - над 4600 км. Тази ивица осигурява изключително разнообразна екосистема от север на юг, като започва с най-сухата пустиня в света - Атакама, преминава през зона с гори, джунгли и езера и завършва със смятаната за най-чиста в света природна зона - Патагония,..

публикувано на 07.08.24 в 19:22
Поглед от италианското селище Кастелина Маритима към морето, което не се вижда от високата влажност.

Италия не помни толкова продължителни летни горещини

В Италия лятото е с продължителни горещини, придружени с висока влажност. Времето е тежко. Отразява се на хората, на селското стопанство и на природата. В 14 от общо 20 региона беше забранена поетапно от края на юни трудовата дейност на открито между 12 и 16 часа местно време. Наредбата е в сила до 31-и август. Хората не си спомнят морето и..

публикувано на 07.08.24 в 18:19
Владимир Николов

Изследването на мезозойската гръбначна фауна и динозаврите е прохождащо научно направление у нас

Поредната експедиция към Трън в търсене на следи от динозаври поема на път.  "Тръгваме обичайната група към Трън с ръководител доц. Латинка Христова от Националния природо-научен музей, с колеги от Геологическия институт на БАН и палеонтолози от СУ, тоест групата, която вече от 7 години работим в находището, разказа за "Хоризонт" палеонтологът..

публикувано на 07.08.24 в 12:25
Краеведът от село Звиница Мухарем Алиосман

Сбъдва ли се пророчество на три века България да се превърне в пустиня?

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи, където в последните години десетки села страдат от липса на питейна вода. За повече от 30 милиона..

публикувано на 07.08.24 в 10:38
Проф. Николай Ненов

Когато западните курортисти "насаждаха буржоазното влияние от капиталистическите страни"

Години наред България се опитва да направи от туризма индустрия по модела на Италия и Гърция. Успехите са съмнителни, но пък е важно да се отбележи, че е имало времена, в които чужденците не са били добре дошли в страната ни.  През август, когато слънцето е закачено за небето и няма мърдане, над цялата ни страна като че ли виси табела с..

публикувано на 06.08.24 в 16:02