Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветан Кюланов: За ЕК качеството на Плана за възстановяване е по-важно от скоростта

| обновено на 18.10.21 в 11:27
Цветан Кюланов
Снимка: Личен архив

Качеството на Плана за възстановяване и устойчивост е по-важно от скоростта за плащанията по него, заяви ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Цветан Кюланов. 

По думите му досегашната практика е показала, че на Комисията са ѝ необходими около два месеца, за да се произнесе, а след това Съветът на Европейския съюз има необходимост от още около месец, за да даде финалното одобрение и да може да бъде направено авансово плащане. България изпрати своя национален план на 15 октомври.

Заложените цели по националните планове се оценяват по тристепенна скала – A, B, C, като за четири от направленията е задължително да имат най-високата оценка, обясни Цветан Кюланов. Със сигурност, ако има текст, който получава С, планът не може да бъде одобрен.

„Комисията ще приоритизира качеството пред скоростта, т.е. планът трябва да бъде максимално добър, за да бъде одобрен и в тази връзка и нашият интерес, и интересът на националните власти е да работим и максимално бързо, и максимално качествено“.

След като бъде одобрен планът, държавата членка може да поиска плащания за постигане на определена цел.

„Държавата членка два пъти годишно отправя искане за плащане към Комисията и казва какво е изпълнено. Комисията проверява дали и според нея то е изпълнено, в един от комитетите на Съвета също се разглежда препоръката на Комисията плащането да бъде извършено, след което държавата получава средствата.“

Когато дадена цел бъде постигната, ключово е резултатът да бъде запазен, подчерта още Кюланов.

„Тоест не трябва да има стъпки, които са били до декември предишната година, които тогава са били изпълнени и плащането е направено, а след това примерно законодателството е било отменено или нещо подобно“.

Кюланов отказа да коментира по същество текста на документа, тъй като Комисията все още не се е запознала с него.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Карл Нехамер

Карл Нехамер е новият лидер на Австрийската народна партия

В петък управляващата в Австрия партия избра министъра на вътрешните работи Карл Нехамер за лидер на консервативния лагер и на страната, след като шокиращата оставка на бившия канцлер Себастиан Курц като ръководител на партията предизвика нови политически сътресения, съобщи АФП. Себастиан Курц напуска политиката "Искам да обявя, че днес..

обновено на 03.12.21 в 16:10

Детска учителка стана и директор на общинския приют за животни в Благоевград

Два месеца след реалния старт на програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета в Благоевград местната власт и неправителствените организации се скараха, а сдруженията напуснаха последното заседание на създадения Обществен съвет. Какво се случва в областния център, където по площадите има колкото хора, толкова и..

публикувано на 03.12.21 в 16:01

Разпределят тестовете за връщащите се в училище по-големи ученици

Днес ще бъдат разпределени необходимите количества тестове на училищата в страната за връщане на всички ученици присъствено в клас в понеделник - 6 декември. Това съобщиха от Министерството на образованието. Николай Денков: Осигурени са тестовете за следващата седмица за учениците от 1-ви до 12-и клас Условието е във всички общини със..

обновено на 03.12.21 в 15:52

Проф. Стоян Маринов: Маркировка и сигнализация - големият проблем на пътищата в България

"Големият проблем на пътищата ни са маркировката, сигнализацията . При нас големи отсечки са на тъмно, много знаци не отговарят на изискванията. Трябва да помислим за сигнализацията и в самите градове".  Това коментира в предаването "Хоризонт за вас" проф. Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна.  " Автобусният транспорт ще..

публикувано на 03.12.21 в 15:50

Увеличава се броят на жертвите при пожари във Великотърновско

Увеличават се жертвите и ранените възрастни хора при битови пожари, отчетоха от Противопожарната служба във Велико Търново. Трудноподвижна възрастна женазагинатази сутрин при пожар вапартаментаси във Велико Търново. Според първоначалната версия причина за пожара е неизправно електрическо одеяло. Самотноживеещ възрастен мъж спасиха тази сутрин..

публикувано на 03.12.21 в 15:49

МФ не предвижда поемане на нов дълг до края на годината

До края на годината не се предвижда поемане на държавен дълг, потвърдиха от Министерството на финансите. До момента поетият дълг през периода януари - ноември чрез 11 аукциона е 3,8 млрд. лв или 84,4 % от съществуващия в лимит от 4,5 млрд. лв. В проекта на бюджет за догодина също е планирано емитиране на държавни ценни книжа. Заложеният лимит е около..

публикувано на 03.12.21 в 15:44

До средата на следващата седмица се очаква партиите да подпишат за управляваща коалиция

Събота и неделя предстоят интензивни преговори за съставяне на коалиционното споразумение между четирите преговарящи партии за формиране на правителство. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в кулоарите на парламента. Ако преговорите са успешни, подписването на споразумението се планира за началото на следващата седмица...

обновено на 03.12.21 в 15:39
Подкасти от БНР