Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден опит за разтоварване на заседналия кораб „Вера Су“

Снимка: Румен Сарандев

Акцията по разтоварване на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“ се очаква да започне около 13 часа днес.

Три военни катера се очаква да пристигнат на място, както и трите баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност.

По разпореждане на министъра на транспорта Христо Алексиев работата ще се извършва на три смени, за да се използва благоприятното време.

Състоянието на азотния тор, който е наводнен, наложи и промяна в ресурсите, необходими за претоварването му.

Ферибот „Варна“ ще бъде позициониран на около 600-700 метра от кораба, като той вече е оборудван с 12 цистерни и 18 вагона за претоварване.

Очакванията са баржите, които имат капацитет от 100 тона, да бъдат натоварвани за около час.

След като корабът бъде олекотен с 300 тона, ще се прецени дали в акцията да бъде включена и по-голямата баржа с капацитет от 700 тона.

Синоптичната прогноза показва, че подходящи условия за претоварване ще има днес и утре.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ничията земя на междублоковите пространства

Проблемът с поддържането на междублоковите пространства в столицата е особено осезаем в панелните квартали като "Дружба". "Тук е мизерия. Дори на пейките няма летви. Изпочупени." "Градинки не останаха. Тук това е частно – искат да го застроят. Общината пропуска да минава ", споделят живеещи в жилищния комплекс. В кв. "Мусагеница"..

публикувано на 23.04.24 в 06:55

Планова техническа профилактика на предавател

На 23 април от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни ХАСКОВО 4 на честота 105.8  MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 23.04.24 в 06:00
Стопкадър /

Журналистът Димитър Стоянов е арестуван

Журналистът Димитър Стоянов е бил задържан за 24 часа. Причината е, че е заплашил с оръжие служител на НАП, който се е оплакал в полицията. Случката се разиграла вчера около 18.30 ч. в столичния квартал "Хаджи Димитър".  От МВР потвърдиха за ареста на Стоянов.  По-рано през вчерашния ден Стоянов публикува в социалните мрежи пост, в който твърди, че е..

публикувано на 23.04.24 в 04:36

Тим Бароу ще бъде предложен за следващ посланик на Великобритания в САЩ

Правителството на Обединеното кралство се готви да обяви, че съветникът по националната сигурност сър Тим Бароу ще стане следващ посланик на страната в САЩ, което предизвика реакция от лейбъристите, че може да отменят назначението, ако спечелят общите избори, съобщи "Файненшъл таймс". Очаква се съобщението, че Бароу ще поеме поста от сегашния посланик..

публикувано на 23.04.24 в 04:16

Кипър е домакин на международна среща, посветена на демокрацията

Необходимостта от реформи в съвременните демокрации, заплахите срещу тях и утвърждаването на върховенството на закона са сред ключовите обществени въпроси, които са в центъра на провеждащата се днес в Кипър международна среща на върха за демокрацията. Тя се подкрепя от Европейската комисия и Европейския парламент. Конференцията се стреми да..

публикувано на 23.04.24 в 03:16
Изглед към сградата на британския парламент

Във Великобритания двама мъже бяха обвинени в шпионаж в полза на Китай

Занимаващ се с изследователска дейност в британския парламент и още един сужител в Уестмистър бяха обвинени в шпионаж в полза на Китай на базата на твърдения, че са предоставили информация, която може да бъде "полезна за врага". Кристофър Кеш и 32-годишният Кристофър Бери бяха обвинени по Закона за официалната тайна. От полицията заявиха, че те са..

публикувано на 23.04.24 в 01:54

Зима скова части от Италия

След определено високите температури за месец април, зимата за първи път скова със студ и обилни снеговалежи северната и централна част на Италия. Снежната покривка на места надвишава половин метър, даже и в област като Емилия-Романя, където снегорини разчистват пътищата в планинските райони. Край върха Абетоне обмислят да се възползват от..

публикувано на 23.04.24 в 01:49