Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дигиталното образование уврежда зрението на децата

Доц. Виолета Чернодринска съветва да не стоим близо до екрана на компютрите и телефоните

Доц. Виолета Чернодринска
Снимка: Мая Данчева

„Дигиталното, онлайн обучение се смесваше и продължава да се смесва с гледането на телефона в почивките -  междучасията  и така децата се оказва, че по 10-12 часа на ден стоят и гледат на лаптопа и таблета, чрез който се провеждат учебните занимания, а в междучасията си гледат телефона и общуват с приятелите си пак по дигитален начин. Това не може да не се отрази на детските очи и ми прави впечатление в практиката ми, че ежедневно идват деца с оплаквания типични за така наречения coputer vision syndrome, който включва редица симптоми като сухота в очите, главоболие, раздразнение, размазано зрение, болки в гърба, в ръката, с която децата държат мишката и това е един синдром, за който напоследък много се говори за него“, каза за БНР доц. Виолета Чернодринска.

„В съвсем ранна възраст може да се установи дали има запушване на слъзното каналче. Това е много често срещано заболяване при новородени и на 8-9 месеца можем да определим има ли някаква аномалия в диоптрите, трябва ли да носи очила“, допълни в предаването „Нощен хоризонт“ доц. Чернодринска.

Тя заяви, че при продължително стоене пред екрана децата започват да мигат.

Децата и учениците ми прави впечатление, че гледат телефоните си от много близко разстояние. Не знам как виждат от толкова близко разстояние екрана. Опитайте се вие от 20 сантиметра в продължение на 2 часа да гледате екрана, такова главоболие ще получите, докато децата масово гледат телефоните от много близко разстояние, в следствие на което очите им изключително много се напрягат да виждат от толкова близко разстояние".


Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Милев

Община Плевен с над 20 социални услуги

Община Плевен предлага над 20 социални услуги за нуждаещи се граждани и деца. Последният проект "Патронажна грижа +“ започна от 1 октомври и е свързан с подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19. "Социалните услуги са една от най-важните дейности в нашата община , каза пред БНР..

публикувано на 01.12.21 в 15:31

Консумацията на биопродукти расте

Covid кризата стимулира потреблението на биохрани, сочат данни на Европейската федерация на движенията за биологично земеделие. Има непрекъснат растеж на консумацията на биопродукти , каза пред БНР Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена“. В момент на здравна криза е логично хората да се насочат към по-качествени храни, смята той...

публикувано на 01.12.21 в 12:35

Затрудниха ли Covid мерките безплатното силанизиране на зъбите на децата

"Програмата за силанизиране е на Министерството на здравеопазването и се приема от Министерски съвет. БЗС подкрепя програмата . Съпътстващото министерство е Министерство на образованието. Не съм съгласен с коородинаторът ни в Силистра, че в момента има затруднен достъп ",  коментира темата пред БНР д-р Николай Шарков, председател на БЗС...

публикувано на 01.12.21 в 11:45

Людмил Костадинов: Българинът се отоплява предимно с дърва за огрев

"Според данните на  на НСИ българинът се отоплява предимно с дърва за огрев - това е трайна тенденция за последните 20 години, като нарастването като обем е почти два пъти ", каза пред БНР Людмил Костадинов от Агенцията за устойчиво енергийно развитие . "Течните горива за отопление като нафта почти не се използват или котлета с мазут за..

публикувано на 01.12.21 в 10:47
Стефан Попов

Стефан Попов: Пандемията изигра ролята на хиперинфлацията от 1996-а - пробуди хората за промяна

В новата ни история не сме имали година с толкова много избори, в която президентът така драстично да се намеси в политическия живот на страната, каза в интервю за БНР Стефан Попов, професор по философия и социология в Нов български университет. Според него не е имало президент, „който да се опълчи на едно правителство“ , нито пък служебни..

публикувано на 01.12.21 в 10:11
Кралският замък във Варшава

В Кралския замък във Варшава

Фрагмент от тухлена стена – това е останало от Кралския замък във Варшава след края на Втората световна война. Целият град е бил изпепелен, опустошен, потънал в мъка и руини, но в тях се заражда надеждата. В този дух ще е въведението на всеки екскурзовод, който разказва историята на полската столица на многобройните туристи (особено преди..

публикувано на 30.11.21 в 17:40

След като откриха своя галерия, Огнян Кузманов и Милена Костуркова създават семейство

В Плевен художниците Огнян Кузманов и Милена Костуркова откриха своя галерия, която нарекоха „ОМ“. В уютното и кокетно пространство са подредени живописни платна на двамата творци, които привличат вниманието на ценителите на изкуството. За предизвикателствата по време на пандемия, за мечтите и желанието да създаваш красота, и за..

публикувано на 30.11.21 в 14:39