Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жужана Селени: С избора на Марки-Зай за първи път опозицията в Унгария диктува дневния ред

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консерватор, привърженик на християнските ценности и противник на миграцията - тези характеристики спокойно могат да бъдат свързани с унгарския премиер Виктор Орбан. Но това са и качествата на политика, който ще се опита да го победи на предстоящите през април парламентарни избори. Името му е Петер Марки-Зай - със сигурност преди предварителните вътрешни избори на унгарската опозиция никой извън пределите на страната не беше чувал за него. Именно той беше избран за кандидат за министър-председател на обединението от шест опозиционни партии от почти целия политически спектър. Въпреки различията си, те се обединиха и организираха първите в историята на Унгария първични избори по подобие на тези в Съединените щати.

Кой е Петер Марки-Зай, защо той успя да победи фаворита за първичните избори - кмета на Будапеща Гергей Карачон, или пък заместник-председателката на Европейския парламент - българката Клара Добрев? 

БНР потърси за коментар бившия депутат от "Фидес" - Жужана Селени. Тя е заедно с Виктор Орбан от основаването на "Фидес", знае как работи партийната машина на управляващите в Унгария, но напуска орбановата партия и се присъединява към опозицията по време на втория му премиерски мандат.

Католик, баща на 7 деца - изненада ли е победата на Петер Марки-Зай на първичните избори в Унгария, особено като се има предвид, че зад него не стои партийна машина?

"Точно така е. От местните избори преди година и половина, когато унгарската опозиция за първи обедини сили и успя да победи няколко кандидата на управляващата партия Фидес, повечето проучвания на общественото мнение показваха, че най-харесваният опозиционен политик е Гергей Карачон - кметът на Будапеща. Очевидно, неговата победа на местния вот беше голямата новина преди година и половина. Той беше считан за най-вероятният кандидат за министър-председател, който да се изправи срещу Виктор Орбан.

Защо тогава Петер Марки-Зай успя?

"Очевидно Марки-Зай е изненада за всички, дори за "Фидес", които очакваха Карачон да спечели. Знаем това, защото те водеха изключително негативна кампания за очерняне на Карачон през последните 3-4 месеца. А и имаше общо 5-ма кандидати за лидерското място в опозицията.

Има редица фактори за успеха на Марки-Зай. Първо той не е типичният кандидат на левите. Както казахте, има минало на католик и консерватор, което за мнозина е присъщо на един типичен кандидат на "Фидес". Но той вече пожъна успех на местния вот в град Ходмезовашархей.

Мисля, че фактът, че не е типичният кандидат на опозицията, очевидно е много важен фактор за избора му.

Друга причина е, че той е много харизматичен политик - ако го чуете да говори, ще видите, че има интензивно и силно излъчване, което е важно в политиката.

Но най-важният фактор е, че той е опозиция на опозицията. През последните 10 години унгарската опозиция нямаше успехи. Победата на Марки-Зай показва, че хората искат нещо различно, а той е единственият аутсайдер сред кандидатите. Подобна тенденция може да се наблюдава и в много други държави - често политически аутсайдери, политици, които се обявяват срещу статуквото, жънат победи, защото хората основно са уморени от политическия елит".

Фактът, че Марки-Зай е кмет на град с малко над 40 000 души население, означава ли, че той ще може да мобилизира гласоподаватели и от провинцията, където подкрепата за Фидес по традиция е най-силна?

"Най-много гласове за Марки-Зай дойдоха от столицата Будапеща. Но той е кмет на малък град и прилича много на човек от провинцията. Не олицетворява градския политик като останалите.

Но и избирателите в Будапеща искаха нещо различно. Те прецениха внимателно кой би имал най-големи шансове срещу Орбан. Вече няколко години сегашният премиер води много силна антилиберална кампания и обикновено се цели срещу леви, зелени и либерали в Унгария, а и в Европа като цяло.

Марки-Зай просто не е такъв. Той получи най-много гласове от Будапеща, но това се дължи на по-високата избирателна активност в столицата в сравнение с провинцията. Но Петер Марки-Зай има голяма подкрепа и извън големите градове, а той произхожда именно от такъв регион".

Досегашните атаки на управляващата партия Фидес срещу опозицията очевидно няма да работят срещу Петер Марки-Зай - обвиняваха ги, че са агенти на Джордж Сорос, че подкрепят миграцията и така нататък. Кои са обаче слабите места на Петер Марки-Зай?

"Очевидно е, че в момента във Фидес са доста объркани. Ще ви разкажа една смешна история - по една спортна телевизия пускаха политически рекламни клипове. До преди една седмица всички тези клипове бяха насочени срещу Гергей Карачон.

Сега вече няма нищо такова - това наистина показва, че "Фидес" трябва да измисли нови рекламни послания - всичко, което казваха през последните години вече няма ефект срещу Марки-Зай. Ще трябва да проявят творчество и да решат как да го атакуват.

Всички очакваме изключително силна негативна кампания, точно както е било в Унгария през последните 12 години. В някои случаи тези кампании бяха опустошителни. Например те наистина успяха да деморализират Гергей Карачон - в този случай Фидес успя и беше ясно, че кметът на Будапеща не може да пожъне добър резултат на избори, защото кампанийните трикове на "Фидес" успяха.

Да, сега Фидес мълчи, нищо не казват. Изчакват и може би трябва да измислят нещо - не знаем още какво точно ще извадят срещу Петер Марки-Зай, но всички в Унгария очакват негативна кампания".

Петер Марки-Зай /ЕПАБГНЕС/

Като се има предвид, че Петер Марки-Зай е доста неопитен в политиката - ще може ли той да обедини тези 6 опозиционни партии, които са от всички цветове на политическия спектър?

"Консолидирането на шест партии е голямо предизвикателство за когото и да е. Със сигурност няма да е лесно за Петер Марки-Зай, който е аутсайдер. Но аз съм сигурна, че опозиционните партии ще останат обединени, защото обещаха това на избирателите. Би било неприемливо за привържениците им, ако някоя от партиите не сътрудничи в този съюз.

Опозицията ще успее да води обща кампания, ще успеят да мобилизират привържениците си и Марки-Зай ще е начело на тази коалиция.

Бих казала, че има друг риск, освен да се запази коалицията на опозиционните партии и това е фактът, че победата на Марки-Зай на първичните избори е резултат от голямо въодушевление. Много млади хора гласуваха за него. Изненадващо е първо: колко млади участваха във вота, и второ: колко голяма част от тях предпочетоха Марки-Зай.

Знаем, че вотът на младите е много крехък. Техните убеждения не са трайни. Сега кандидатът на опозицията получава подкрепата на едно поколение, на което наистина му е омръзнала "Фидес". Но тази популярност може да много бързо да се изпари, ако хората бъдат разочаровани. Така, че рискът и дали Петер Марки-Зай може да задържи популярността си".

Победата е на младите хора, каза Петер Марки-Зай веднага след обявяване на резултатите. Тези първични избори са прецедент в Унгария и в тях участваха над 800 000 души или 10% от избирателите в Унгария. Какви са ползите от този процес за унгарската демокрация?

"Първичните избори безспорно са успех, и то не само, защото участваха 10% от избирателите, а и защото гласът си дадоха почти 16 процента от хората, които обикновено отиват до урните. Това е голямо участие за подобен необикновен процес за унгарската политика.

Но от средата на лятото до сега унгарската политика се въртеше около първичните избори, основният политически дебат беше за избора на кандидат за министър-председател, както и за кандидати за мажоритарния вот в 106 избирателни района. 6-седмичен процес, два тура, имаше интензивна кампания много дебати - това не се е случвало в Унгария от 12 години.

Това е необикновена мобилизация, но обществените медии не казаха дори и думичка за целия този процес. Това, обаче, не означава, че хората не знаят, какво се случва. Така, че от дълги години за първи път опозицията можеше да налага политическия дневен ред. Това е един от ефектите на първичните избори - унгарската опозиция най-сетне се качи на сцената на унгарската политика".

Може ли да се каже, че това е началото на края на Виктор Орбан?

"Очевидно има умора сред унгарците от политиките на Виктор Орбан и има математически шанс той да бъде победен на парламентарните избори през 2022.

Но трябва да сме наясно, че "Фидес" е все още много силна, особено в селските райони. Първичните избори показаха, че мобилизацията на избирателите в малките населени места беше минимална и опозицията не достига до всяко село в Унгария, а "Фидес" има силно присъствие навсякъде.

Фидес има много ресурси, доминира обществените медии, има голямо влияние и върху частните, което е незаменим ресурс. Фидес има и много пари. Управляващата партия има огромен бюджет за политически кампании - разликата между бюджета на "Фидес" и на цялата опозиция е 100 пъти.

И разбира се, има много законови трикове, които "Фидес" може да приложи. Вече знаем, че изборният кодекс в Унгария много изкривява реалната картина и обединената опозиция трябва да спечели минимум 53-54%, за да може да има мнозинство в парламента. Освен това този кодекс може все пак да претърпи още промени - "Фидес" има абсолютно мнозинство в парламента, може да промени избирателното законодателство, закона за партийното финансиране и т.н. През годините научихме, че "Фидес" прилага безконтролно законовите си трикове и това е голямо предизвикателство за опозицията. Но има предизвикателство и за "Фидес", и управляващите могат да предприемат ходове, които дори не можем да си представим към този момент".  

Интервюто на Тоня Димитрова с Жужана Селени в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

Виктор Орбан /ЕПАБГНЕС/

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Христова

Засега няма доказан случай на Омикрон у нас

България засега няма доказан случай на новия вариант на коронавируса -  Омикрон. Това каза за „Хоризонт“ проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести по повод установената зараза при двама румънци, завърнали се от Южна Африка заедно с 10 български граждани. СЗО обозначи новия вариант на Covid-19 като "Омикрон" -..

публикувано на 05.12.21 в 13:55

Община Невестино със собствен снегопочистващ екип

Община Невестино създаде екип от петима души и техника за зимното поддържане на улиците в селата в района. Общината има вече сключен договор с фирма за почистването на около 61 километра републиканска пътна мрежа, която вече е създала необходимата организация и е осигурила необходимите материали по почистването и поддържането на пътищата...

публикувано на 05.12.21 в 13:41

Папа Франциск е на посещение на о-в Лесбос

Папа Франциск се срещна с бежанци от лагера на остров Лесбос и отправи емоционално обръщение към света за хуманност към децата в бежанските лагери. Той каза, че е дошъл на остров Лесбос, за да погледне в очите децата-мигранти, които са видели смърт, лишения и глад. В името на тези детски очи припомни, че човекът е над всяка идеология и светът..

обновено на 05.12.21 в 13:11
Николае Чука

Румънският премиер свика извънредна среща заради първите случаи на Омикрон

Румънският премиер Николае Чука свика работна среща с министъра на здравеопазването, директорите на Департамента за извънредни ситуации и директора на Националния център за наблюдение и контрол на инфекциозните заболявания, след като бяха потвърдени първите случаи на варианта омикрон на коронавируса в Румъния. Николае Чука подчерта по-рано, че..

публикувано на 05.12.21 в 13:02
Дезинфекция в Москва.

Над 32 600 новозаразени с коронавирус в Русия за денонощие

32 602 са заразените с коронавирус в Русия за последното денонощие, като най-много са регистрирани в Москва - 3301. Починалите след заболяване от Covid-19 в страната за този период са 1206 души. Като излекувани за денонощието са отчетени 30 593 души. Русия: "Спутник Лайт" може да се използва като самостоятелна ваксина, а не само като..

публикувано на 05.12.21 в 12:57
Кирил Петков

Кирил Петков: Нямаме разногласия кой кое министерство очаква

" Комуникацията с коалиционните партньори е непрекъсната . Това е сигнал, че вървим напред. Процесът е доста сериозен и се надявам, че всяка минута, инвестирана в него, ще ни даде по-малко рискове в бъдещето".  Това каза пред БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и поясни, че се очаква документът да бъде при партньорите до края..

публикувано на 05.12.21 в 12:51
Министерски съвет

Служебният кабинет предлага запазване на диференцираната ставка по ДДС

Служебното правителство предлага удължаване на срока на диференцираната ставка по ДДС до края на пандемията. Текстовете са записани в пакета с промени в данъчните закони за догодина, които по традиция предшестват гласуването на бюджета. Обсъждането със социалните партньори е насрочено за понеделник. Според предложените от служебния кабинет..

публикувано на 05.12.21 в 12:44
Подкасти от БНР