Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Стаменов: Може да има изкривявания в технологията на изплащане на компенсацията за тока

Според него КЕВР ще направи всичко възможно да тушира поскъпването за населението

Снимка: БГНЕС

"Държавата реагира сравнително бързо, но съм далече от мисълта, че компенсацията е достатъчна. Все пак е по-добре от нищо. Не знаем дали през ноември ще са полезни тези 110 лева. Нас ни притеснява технологията на изплащане заради недобросъвестни участници на пазара и може да се получат изкривявания. Механизмът за изплащане на тези 110 лева трябва да е максимално бързо работещ. Може да бъдат измислени фирми, които не съществуват или са със скрити собственици, които ще изчезнат, след като получат помощта". 

Това коментира пред БНР Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. И посочи, че до компенсацията трябва да имат достъп около 630 000 фирми

110 лева за 1 мегаватчас ще е компенсацията, която ще получат за месеците октомври и ноември небитовите потребители заради високите цени на електроенергията на свободния пазар.  

По думите на Стаменов КЕВР ще направи всичко възможно да тушира поскъпването за населението:

"В момента парите, които се изкарват в икономиката, се изсмукват в енергетиката. За щастие, това се случва в рамките на България. Има механизми и без наличие на парламент да се предприемат мерки и да бъде възстановен балансът, за да се омекоти удара, който ще дойде при битовите потребители". 

В предаването "Неделя 150" Константин Стаменов допълни: 

"През последните 20 години виждаме, че при масовите субсидии към възобновяемите източници има почти нулеви инвестиции към т.нар. базови мощности - газова или ядрена централа, например. Ако се строи каквато и да е мощност, тя трябва да се строи на пазарен принцип без никакви субсидии. Тази криза в момента показва това". 

Интервюто с Константин Стаменов можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03