Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адвокат Емилия Недева: Рискът от погубване на живот и от увреждане на живот е най-голямата заплаха

Правото на труд не стои над правото на живот, заяви още адвокат Недева

Снимка: БГНЕС

„В решението на КС, който беше сезиран миналата година от президента заради епидемичната обстановка, се очертаха интересите на обществото и приоритизиране правата по време на извънредна епидемична обстановка. Конституционният съд подчерта, че рискът от погубване на живот и от увреждане на живот е най-голямата заплаха, а освен това то се явява заплаха за всички други права и свободи", каза пред БНР Емилия Недева.
Във ВАС има и в момента дела както срещу дистанционното обучение, така и срещу зеления сертификат.
"И когато се яви такава извънредно епидемична обстановка, която КС обяви също като конституционно съобразно, безспорно е, че гражданите са призвани да дадат предимство на защитата на ценностите от най-висш порядък – и тези ценности са здраве и живота.

КС подчерта, че всички останали права – като правото на придвижване, на икономическа свобода, предприемачеството, включително правото на труд, не са абсолютни и отстъпват пред необходимостта да се осигури най-важната цел – гарантирането на живота и здравето на населението.

Сега може да се каже, че в определена степен се ограничава правото на труд, само че е допустима интервецията в това право на труд, и този извод почива на не само на базата на това решение на КС, но и на няколко акта на Европейския съд по правата на човека. Там правото на труд не е самостоятелно право в Конвенцията за защита правата на човека - те го разглеждат като част от правото на личен живот.

Има няколко сигнала дадени от Европейския съд по правата на човека - от пожарникари във Франция, които са били задължени да се ваксинират, и две дела в Гърция, които са от медици, като и при трите дела служителите са заплашени, че ще бъдат отстранени от работа, в случай че не се ваксинират. 

Жалбоподателите и по трите дела са поискали временни мерки, знаете, че е дълго производството в Страсбург, и докато трае това производство, да бъде спряно действието на закона, за да не бъдат те принудени да го изпълняват и съответно да бъдат ваксинирани или отсранени от работа.

Интересното е, че и по трите дела Европейският съд по правата на човека отказва да постанови спирането на действието на закона, като подчертава, че това е едно изключение в тези временни мерки, което се прилага единствено и само когато в противен случай за жалбоподателите ще произтекат сериозни и необратими вредни последици", поясни още адвокат Недева.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Буря във Великобритания, дъжд и сняг, две жертви

Две жертви взе бурята Аруен, която връхлетя части от Великобритания с ветрове със скорост от 160 километра в час, дъжд и сняг. И двете жертви са в резултат на повалени дървета. Единият е учител в северноирландския град Антрим, който почина премазан в колата си, а другият загина на улица в селцето Амбълсайд в графство Къмбрия. Телевизиите показаха..

публикувано на 27.11.21 в 18:29

Високите цени спират смяната на отоплителните уреди във Велико Търново

Високите цени на алтернативните по-екологични източници на отопление създават проблеми при изпълнението на програмата за смяната на печките на дърва и въглища в община Велико Търново. 190 отоплителни уреда на природен газ и пелети са свободни по програмата на община Велико Търново за безвъзмездно ползване от домакинствата, ако предадат старите си..

публикувано на 27.11.21 в 18:21

Преговорите за ново правителство: Македония на фокус

Четирите политически сили, които преговарят за нова управляваща коалиция, започнаха и дискусиите за външната политика на България. От обединение "Демократична България" заявиха, че продлъжаващо блокиране на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС не е в интерес на България. Стефан Тафров предложи по този въпрос да бъде изработена пътна..

публикувано на 27.11.21 в 17:35

В Кюстендил и Враца припомниха Ньойския договор

В Кюстендил направиха шествие за 102 години от Ньойския дотовор Група от местното дружество „Св. св. Кирил и Методий“ в Кюстендил организира шествие по повод 102 години от Ньойския договор, откъснал Западните покрайниин от България. Никой вече не взима отношение по  повод годишниянта от Нъойския договор и това е умишлено и се неглижира, кзаха..

публикувано на 27.11.21 в 16:37

Испания ще започне да ваксинира 5-11-годишни деца след средата на декември

Ваксинацията на децата между 5 и 11 години в Испания ще започне веднага след като закупените от Европейския съюз ваксини бъдат доставени. Очаква се това да стане към средата на месец декември , обяви министърът на здравеопазването Каролина Дариас. Статистиката показва, че в момента в Испания децата под 11-годишна възраст регистрират най-високата..

публикувано на 27.11.21 в 15:54

ВТУ "Кирил и Методий" ще завърши семестъра онлайн, по 3 стипендии за студентите за 8-и декември

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще завърши семестъра с онлайн обучение. За първи път в последните 20 години ще бъде дадена 13-а заплата. Ректорското ръководство на Великотърновския университет е провело анкета сред преподавателите и студентите за нагласите за преминаване към присъствено обучение в условията на зелен..

публикувано на 27.11.21 в 15:34

Силен вятър нанесе щети във Враца

Във Враца от силния вятър има нанесени много материални щети. Има откъртени платна от фасадни и покривни изолации и много прекършени клони. На улица „Вардар“ екип на пожарната премахна дърво, което беше паднало върху паркирани под него автомобили.  Снимки: Ива Антонова

обновено на 27.11.21 в 15:25