Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Георги Маринов: Ваксинационният имунитет е много по-добър от естествения

Има голям брой деца, които развиват сериозно заболяване

Снимка: Ройтерс

„Има голям брой деца, които развиват сериозно заболяване, много по-голямо, отколкото се наблюдаваше преди. Това се наблюдава и в Българи в момента", каза за БНР Георги Маринов, молекулярен биолог от Департамента по генетика на Университета в Станфорд.

По думите му тестването на малките ученици не може да помогне да се вземе решение те да се върнат към присъствено обучение.

"Ще има вероятно някакво лекарство, което ще редуцира честота на умиране и на тежко заболяване, но едва ли някога ще има лекарство - в смисъла, в който повечето хора си го представят“, допълни в предаването "Хоризонт до обед" Георги Маринов.

Той коментира, че естественият имунитет не е по-силен от ваксинационния. По думите му тези, които изкарват по-тежко вируса, имат по-високи нива на антитела:

Ваксинационният имунитет е много по-добър от естествения и той се получава, без да се плати тежка биологична цена“.


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгени Митев

Как да подкрепим незрящите

Как да подкрепим незрящите - за това разказа в "Нощен Хоризонт" Евгени Митев от фондация "Синергия". По думите му от фондацията имат за цел да изградят 3 D макет на София от бронз. Митев вече 7 години е инициатор на различни проекти в подкрепа на незрящите хора в България. Целта ми е и да ангажирам самите незрящи или хора със зрителни увреждания..

публикувано на 02.06.23 в 15:14

Къде точно е лобното място на Христо Ботев? Къде и кога е загинал поетът революционер ?

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Едно от значимите събития в този ден на почит е Всенародното поклонение в района на величествения паметник на връх Околчица във Врачанския Балкан. Честванията на този ден и на това място, които традиционно събират хиляди българи, имат над 100-годишна..

публикувано на 02.06.23 в 07:15
Д-р Мариана Мандажиева

Д-р Мариана Мандажиева: Наблюдаваме пандемия от алергичен ринит

Повече от един век история на алергичния ринит - това е темата в "Нощен Хоризонт" с гост - д-р Мариана Мандажиева, алерголог в Аджибадем Сити Клиник Младост. Д-р Мандажиева е един от малкото специалисти в България със специалности по клинична алергология и УНГ болести, уникално съчетание , което е в полза на големия брой пациенти със..

публикувано на 01.06.23 в 13:01

Голяма част от музейните образователни програми са насочени към ученици от първи до четвърти клас

Екип от млади учени от Университета по библиотекознание и информационни технологии разработиха проект на тема: „Изследване на съвременни образователни програми на културни институции в България“. Ръководител на проекта е гл. ас. д-р Соня Спасова. Финансирането е осигурено от Фонд „Научни изследвания“ към Министерство на образованието и науката...

публикувано на 31.05.23 в 10:29
Карлос Контрера

Карлос Контрера: 4 екипа се занимават с линеен контрол на трафика в София

В София вече има 4 екипа, които ежедневно линейно контролират трафика . Влизайки в потока от автомобили, установяват нарушители и ги отстраняват от движението. Това обясни пред БНР Карлос Контрера, председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет. Иначе по думите му екипите общо за столицата са 15. Контрера уточни, че още..

публикувано на 31.05.23 в 08:49
Доц. д-р Стоян Везенков

Д-р Стоян Везенков: Сърцето е диригентът на всички саморегулиращи се системи

" Сърцето е диригентът на всички саморегулиращи се системи - сърцето генерира около пет метра в диаметъра електормагнитно поле. Тоест пулсът може да бъде измерен на пет метра с магнитен сензор. Всеки неврон от нервната ни система, включително и в мозъка е потенциал зависима клетка. И сърцето буквално дирижира и променя потенциалите на всяка една..

публикувано на 29.05.23 в 14:27
Екомузей с Аквариум - Русе

Екомузеят в Русе вече с аудио гид

Един от най-добрите съвременни български музеи и русенският Екомузей с аквариум. За хилядите му посетители от 1 юни ще има допълнителна екстра - аудио гид на пет езика - български, немски, френски, английски и румънски език. За да има Екомузея с аквариум в Русе аудио гид, финансова подкрепа е оказало Министерството на културата. Така,..

публикувано на 29.05.23 в 11:40