Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концертите на Софийската филхармония продължават със зелен сертификат

До 22 ноември ще се продават билети за всички концерти с 50% намаление

Найден Тодоров
Снимка: sofiaphilharmonic.com

До 22 ноември Софийската филхармония ще продава билетите за всичките си концерти с 50% намаление, за да компенсира хората без зелени сертификати. Достъпът до концертите в зала „България“ става само с валиден Зелен сертификат: ваксинираните срещу Covid-19, преболедувалите и диагностицирани с Covid-19, всички притежатели на отрицателен тест за Covid-19.

„Интересът към концертите не е спаднал спрямо този от последната година и половина -  напротив наблюдава се известно покачване. Едната от причините вероятно е усещането за сигурност, което хората имат, идвайки в залата, от друга страна аз чета и реакции в социалните мрежи - хората са изключително агресивни към настоящия момент и от едната, и от другата страна на бариката - едни смята, че става дума за нарушаване на правата им, други смятат, че става дума за спасяване на положение. Аз съм определено от втората група. Едната от причините да бъда от втората група е, че през последната половин година имах възможност да наблюдавам какво е в Австрия и Германия - животът се върна много близо до нормалното с въвеждането на зелените паспорти. Хората, които смятат, че става дума за дискриминация трябва да разберат, че тестването не е дискриминация - тестването е от една страна за самия човек, че е здрав и от друга страна за спокойствието на останалите хора да знаят, че другите в залата също са здрави", каза за БНР диригентът Найден Тодоров, който е и директор на Софийската филхармония.

Софийската филхармония е осигурила мобилна лаборатория за тестване на зрителите, които посещават концертите на филхармонията в зала „България“.

Ние сключихме договор с лабораторията и реално ние плащаме само за режийните разноски. Хората плащат 10 лева за тест и точно по тази причина намалихме цените на билетите. Освен това Софийската филхармония поема тестването на всички свои артисти“, допълни в предаването „Хоризонт до обед“ Найден Тодоров. 

На 28 октомври Софийската филхармония ще изнесе концерт в зала „България“ с участието на Денис Ръсел Дейвис, който ще дирижира филхармонията и пианиста Александър Улман

„В неделя -31 октомври, надявам се да не ни затворят до тогава, ще има концерт на големия баритон Томас Хемсън. Ние продължаваме по този начин, стараейки се да помогнем на хората, доколкото това е възможно да преодолеят ударите, на които всички сме подложени".

Достъпът до концертите в зала „България“ става само с валиден Зелен сертификат: ваксинираните срещу Covid-19, преболедувалите и диагностицирани с Covid-19, всички притежатели на отрицателен тест за Covid-19.


Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36