Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Национално представително социологическо изследване на тема „Какъв трябва да е следващия председател на ВКС"

Теодор Славев: Според гражданите следващият председател на ВКС трябва да устоява на натиск

Българското общество като цяло е слабо заинтересовано от кадровите въпроси на съдилищата

Теодор Славев
Снимка: Борислава Борисова

 

"Най-важното качество, което трябва да притежава следващия председател на ВКС, според гражданите е професионализмът, почтеността, способността да устоява на натиск и влияние, да има визия как да подобри работата на съда и да е активен участник в реформите на съдебната система. Като други важни качества гражданите определят политическата независимост, да се ползва с добро име в обществото, както и да има способност за работа в екип", посочи в "Преди всички" Теодор Славев от  Българския институт за правни инициативи.


По поръчка на Българския институт за правни инициативи бе проведено национално представително социологическо изследване на тема „Какъв трябва да е следващия председател на Върховния касационен съд (ВКС)“. Изследването е осъществено от агенция „Глобал Метрикс“ в периода 12-24 октомври 2021 г. чрез 1007 ефективни интервюта, формирани в двустепенна гнездова квотна извадка, с критерии на подбор по признаците: възраст, пол, образование и тип на населеното място.

Целта на проучването е да провери запознати ли са българските граждани с работата на Върховния касационен съд, какъв според тях трябва да бъде следващият председател на съда.

Припомняме, че на 28 октомври изтече възможността за номиниране на кандидати за председател на ВКС. Към момента единствената кандидатурата е на заместник-председателят на ВКС – съдия Галина Захарова, която бе издигната с единодушие от всички 83 съдии, присъствали на заседанието на Пленума на ВКС, като самата тя не е взела участие в гласуването.

Галина Захарова остава единствена номинация за шеф на ВКС

През 2019 г. от института правят подобно изследване за това какъв главен прокурор очакват гражданите преди избирането на Иван Гешев на поста.

Генерален извод от настоящото изследване е, че българското общество като цяло е слабо заинтересовано от кадровите въпроси на съдилищата.  На питането знаят ли кой е сегашния председател на ВКС едва 34,6% от анкетираните отговарят правилно.

"Друг интересен извод от изследването е за приоритетите в работата на следващия председател на ВКС. Българите определят като най-важен приоритет достъпа до правосъдие. Това означава, че на практика обществото чувства съда като отдалечена институция, която не е активен участник в общностния живот. На второ място запитаните са посочили като важен приоритет ефективното използване на правните механизми, чрез които може да се подобри работата на съда.

На трето по важност място се откроява отстояването независимостта на съдиите, което ни говори за това, че първо, в обществото има усещане за проблеми при независимостта на съдии и второ, че гражданите възприемат председателя на ВКС като своеобразен говорител на съдийската общност", заяви пред БНР Славев.

Въпросникът на изследването включва и списък с конкретни имена на изтъкнати магистрати и юристи, от които респондентите можеха да посочат предпочитано от тях име за председател на ВКС. 57% не разпознават нито едно името от списъка, а 10,6 %  не могат да преценят кого биха искали да видят като председател на ВКС.

Интересни отговори са дали гражданите на въпроса: „Кой трябва да избира председателя на Върховния касационен съд?“. Според по-голяма част от обществото председателят на ВКС трябва да бъде избиран пряко от всички съдии в страната (21,3%), докато 20,5% считат, че той трябва да се избира от всички граждани. Въпреки това трябва да се отбележи, че международните стандарти и препоръки са категорични в подкрепа на избора на магистрати от строго специализиран професионален орган при обективни критерии и прозрачни процедури, пише още в изследването на Българския институт за правни инициативи.
Още по темата в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Постигнато е съгласие по управленската програма за следващите шест месеца

Вече е постигнато съгласие по управленската програма за следващите шест месеца. Това стана ясно след късен коалиционен съвет, на който бяха уточнени и приоритетите на партньорите до края на годината. Персоналният състав на кабинета, който съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев ще предложи, ще бъде коментиран едва когато има осигурена..

публикувано на 06.07.22 в 22:22

Възстановено е движението между булевардите "Арсеналски" и "Черни връх" в София

Движението между булевардите "Арсеналски" и "Черни връх" в центъра на София вече се осъществява нормално. По-рано тази вечер там се проведе граждански протест след вчерашната тежка катастрофа с две жертви, станала там.

публикувано на 06.07.22 в 22:06

Жена е била намушкана и е починала на шведския остров Готланд

Жена е била намушкана и е починала по време на политически фестивал на шведския остров Готланд, съобщи агенция Ройтерс. В страната предстоят парламентарни избори след малко повече от два месеца. Полицията съобщи, че мъж е арестуван по подозрение в убийство, но повече подробности не се съобщават.

публикувано на 06.07.22 в 22:03
Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева: Перспективите за световната икономика са "потъмнели значително"

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че перспективите за световната икономика са "потъмнели значително" след април. В интервю за Ройтерс тя не изключва възможността за глобална рецесия следващата година и казва, че през идните седмици Фондът ще понижи прогнозите си за 3,6% растеж на световната икономика...

публикувано на 06.07.22 в 21:58
Българска банка за развитие

Ръководството на ББР ще продължи да оказва пълно съдействие на прокуратурата

Ръководството на Българската банка за развитие ще продължи да оказва пълно съдействие на прокуратурата, обявиха от банката. Прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с договора за правно обслужване от адвокатското дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, сключен на първи юли 2021година. Това е договорът, по който е работила..

публикувано на 06.07.22 в 21:49
Божидар Божанов

Задължават публичните администрации да предоставят данни чрез автоматични системи в реално време

Задължение публичните администрации да предоставят данни чрез автоматични системи в реално време. Това одобри на първо четене комисията по електронно управление с промени в Закона за достъп до обществена информация. Изискването за "отваряне" на данните е заложено в европейска директива. България изостава с прилагането на директивата. Заради това и..

публикувано на 06.07.22 в 21:44

Граждани на протест, искат бързи мерки заради тежката катастрофа в София

Граждански протест с искания за повече контрол от страна на Пътна полиция, мерки за предотвратяване на тежки пътни инциденти и справедливи наказания за нарушителите се провежда между булевардите "Арсеналски" и "Черни връх" в центъра на София, където снощи загинаха две млади жени, блъснати на тротоар, а таксиметров шофьор беше ранен. Кръстовището е..

обновено на 06.07.22 в 21:26