Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ подкрепи зелените сертификати за работещите

Снимка: knsb-bg.org

Изискването за предоставяне на зелени сертификати от работещите е по-добра алтернатива от въвеждането на по-строги мерки за ограничаване разпространението на Covid-19. Това се казва в специална позиция по темата на КНСБ.

В становището на КНСБ се подчертава, че зелените сертификати са по-благоприятната алтернатива на по-тежки мерки, прилагани по-рано, като ограничаване правото на придвижване, затваряне на обекти с обществено предназначение и на отделни бизнеси.

Синдикалистите настояват заповедта на министъра на здравеопазването да бъде допълнена спешно с клаузи, уреждащи осигуряването на антигенни тестове, които да са безплатни, както за работниците, така и за работодателите, в това число да се уреди безплатното пробовземане на антигенните тестове от лабораториите, когато такова изискване е свързано с необходимостта за упражняване на съответната професия.

Държавните органи да гарантират, че самите безплатни тестове ще стигнат своевременно до нуждаещите се работещи и работодатели е друго искане на синдиката.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от видеообръщението на словашкия премиер Роберт Фицо - 5 юни 2024 г.

Фицо: Словакия няма да бъде заложник на отношенията между Москва и Киев

Премиерът на Словакия Роберт Фицо заяви в телефонен разговор с украинския си колега Денис Шмигал, че страната му няма да бъде "заложник" на отношенията между Москва и Киев, след като Украйна наложи санкции срещу "Лукойл", което доведе до преустановяване на доставките на руския петролен гигант, предаде Ройтерс. Словакия и Унгария тази..

публикувано на 21.07.24 в 08:23
Тръмп в Грант Рапидс, Мичиган, 20 юли 2024 г.

Тръмп се върна към предизборната кампания след опита за покушение

Бившият президент на САЩ и настоящ кандидат на републиканците Доналд Тръмп се завърна към предизборните си изяви седмица след покушението срещу него. Първият му митинг се състоя в Гранд Рапидс, щата Мичиган, в зала със затегнати мерки за сигурност. Пред поддръжниците си Тръмп определи превръщането му в мишена като акт на саможертва:..

публикувано на 21.07.24 в 08:19

Израелски въздушни удари срещу позиции на хутите в Йемен

Израел потвърди, че е нанесъл въздушни удари по контролираното от хутите йеменско пристанище Ходейда. Атаката идва ден след като дрон, изстрелян от групировката, удари Тел Авив. При атаката беше убит един човек, а осем бяха ранени. Междувременно ливанската шиитска групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла десетки ракети срещу израелски кибуц в..

публикувано на 21.07.24 в 08:15
Румен Радев и Християн Мицкоски.

Мицкоски: За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага

За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага, а за нарушаването на правата на човека - Съдът в Страсбург. Така премиерът на РСМ Християн Мицкоски коментира искането за вписване на българите в Конституцията на страната и кратката по думите му среща с българския президент Румен Радев в Лондон по време на срещата на..

публикувано на 21.07.24 в 08:11

Лек спад в цените на някои основни храни на борсите

Продължава лекото движение надолу на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у..

публикувано на 21.07.24 в 07:55
Пламен Димитров

КНСБ: Служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите

КНСБ настоява служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно действаща..

публикувано на 21.07.24 в 07:52
Харманли, 18 юли 2024 г.

Биопроизводители и животновъди се обединяват в подкрепа на Иван Янъков от Харманли

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, Министерството на финансите разработва методика за помощта. Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и изгубени животни. Министерството на отбраната ще дооборудва още хеликоптери за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се закупи и..

публикувано на 21.07.24 в 07:40