Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Създават се фалшиви профили с цел отправяне на обиди

Опасностите за децата в интернет

Децата, подложени на тормоз променят поведението си

Снимка: Ани Петрова

Държавната Агенция „Електронно управление“ проведе дискусия за сигурността на децата в интернет. Месец октомври е избран за Европейският месец на киберсигурността.

"Колко родители качват снимки на своите деца от бебешка възраст - мият го, къпят го, това е радост голяма, но тези снимки къде отиват после за чия радост са. Втората голяма опасност за децата са техните връстници - това е така наречения онлайн тормоз между децата - фалшиви профили, обиди, създаване на фалшиви страници, за да обиждаме някой и да го тормозим, и третите са педофилите, хакери, които пробиват пароли, измамници", каза за БНР Георги Апостолов, който е координатор на Националния център за безопасен Интернет.

Доника Боримечкова от Асоциация „Родители“, която е психолог коментира, че децата са принудени да започнат да се интересуват как да осигурят собствената си безопасност.

Децата започват да проявяват различно поведение, трудно контролират емоциите си. Ведро и усмихнато дете може много бързо да стане затворено, да отказва да общува с връстниците си, с хора от обкръжаващата среда. Може да се наблюдава сериозно затваряне“.

По време на дискусията беше обърнато внимание и на зачестилите случаи на самоорганизация за залавяне на педофили. Това не е законово решение, предупреди кибер експертът и бивш служител на ГДБОП Явор Колев:

„Това не е добър подход, защото те нямат възможност да събират годни доказателства и тези изверги да получат съответното наказание по смисъла на наказателния кодекс на Република България. От друга страна това може да доведе до по-тежки престъпления като жертвите могат да бъдат и от страна на педофилите, и от така наречените ловци на педофили. Нека да оставим тази битка в ръцете на компетентните органи, за да има резултат от нея, защото другото е саморазправа и едно цивилизовано общество не може да допуска по този начин да се налага саморазправя“.

Няма национален план или стратегия за защита на децата от онлайн насилие и злоупотреби, за да е ясна отговорността на всички министерства.

Държавната агенция „Електронно управление“ и Столична община провеждат съвместна информационна кампания, която ще продължи до края на октомври - Европейският месец на киберсигурността.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мотоклубове настояват да бъдат приети предложенията им за законодателни промени

Представители на мотоклубове връчиха през седмицата своите искания за промени в пътния закон, за да се намалят злополуките по пътищата. Част от тях са да има предпазна ограда под мантинелите, а максималната скорост на движение на мотоциклетите да бъде приравнена със скоростта на леките автомобили. Не протест, а мотошествие направиха в центъра..

публикувано на 20.05.22 в 19:07

Учениците от 35 училище "Добри Войников" в София реализират различни инициативи

"Аз съм в училището от 2014 и начинът на работа е бил винаги такъв. Винаги, когато ни предложат учениците добри инициативи, винаги откликваме", каза за БНР Лилия Генова, заместник-директор на 35 училище "Добри Войников" в София. Ръководството на училището има добро сътрудничество с Фондация "Малките стъпки".  Люба Батембергска има 14..

публикувано на 20.05.22 в 18:13
Илюстративна снимка

В Самораново ще строят затвор с пари от Норвежкия финансов механизъм

Светли стаи с прозорци без решетки и гледка към Рила . Така ще изглежда килия в новия затвор в дупнишкото село Самораново, който ще бъде изграден до март 2024 година. Проектът е за 17,5 милиона евро, а парите идват по Норвежкия финансов механизъм . "Тези условия, когато се доближат до европейските, като архитектура, функционалност,..

публикувано на 20.05.22 в 10:29

Александър Леви: Разширяването на Европа е в задънена улица, няма перспектива за Западните Балкани

"Разширяването на Европа попадна в задънена улица. В момента няма перспектива за Западните Балкани . Това много лошо се отрази на страни като Украйна, Грузия и Молдова, за които считаме, че има много по-голямо чувство на спешност за тяхното приобщаване ." Това мнение изрази пред БНР журналистът Александър Леви, който живее и работи във..

публикувано на 19.05.22 в 12:45
Деница Любенова и Венета Лимберова (от ляво на дясно)

Какво е решението по казуса с бебе Сара, бебето с две майки?

След решението на Административния съд – да отмени отказа на общината да издаде акт за раждане на дете в еднополова двойка, след една дълга съдебна сага, която стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург , български съд за първи път постанови, че дете от български произход, родено в Европейския съюз, може да има български акт за раждане с..

публикувано на 19.05.22 в 12:43

Хора с увреждания настояват за законодателни промени

"Има четири основни цели в политиките за хората с увреждания, които предпоставят това хората с увреждания да могат да водят независим живот – това са на първо време приобщаващо образование, след това необходимостта да има качествени технически помощни средства, да има достъпен транспорт и достъпна среда като цяло и да се направят промени..

публикувано на 18.05.22 в 16:11

Предупредителна стачка на работещите в район "Красна поляна" на София

Пред БНР Кремена Атанасова от Синдиката на административните служители "Подкрепа" уточни, че в  общинската администрация не се получава клас прослужено време . "Работодател е кметът на района, към който е предявена нашата процедура. Преките ни искания са отправени към кмета на районната община , но ние информираме и по-горните..

обновено на 18.05.22 в 14:29