Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След среща на министри на туризма на World Travel Market:

Туризмът с фокус върху устойчивите форми и отношението към околната среда

Снимка: Венета Николова

„Разумен оптимизъм владееше цялото изложение. Беше важно да се покаже, че туризмът започва да се съвзема“. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева във връзка със световното туристическо изложение World Travel Market в Лондон, което е най-голямото в света изложение за професионалисти и второто по големина в света след ITB в Берлин. 

Заради пандемията през миналата година World Travel Market се състоя онлайн, а през тази година се провежда в хибриден формат присъствено от 1 до 3 ноември и виртуално в периода 8 - 9 ноември. На националния щанд на България от близо 300 кв. м заедно с Министерството на туризма се представиха общо осем съизложители – туроператори и две общини – София и Варна

Даниела Стоева – управител на туроператор, който води туристи в България и е бивш служебен заместник-министър на туризма, заяви, че провеждането на изложението на живо е позитивно като послание

„В туризма живият контакт е много важен. България имаше едно от най-добрите си представяния. По-голямата част от фирмите бяха с насоченост към алтернативните форми на туризъм - културен и природен“. 

Заради ясната тенденция в момента туристите да резервират в последния момент все още има възможност да се утвърди интерес към България като зимна дестинация, а пазар Великобритания е ключов за зимния туристически продукт. Според Ирена Георгиева може да се очаква успешен зимен сезон:

„Имаме заявка за първите чартъри, очакваме ги от Великобритания и Израел. Погледът е отворен и към българските туристи. Туроператорите очакват устойчиви правила, да има и предвидимост“. 

Облекченото влизане в страната е друг важен момент за туристите. 

Според Стоева туризмът у нас е попаднал в капана на една осакатена здравна система и дългогодишна неефективна здравна политика

Резултати от социологическо проучване сред британците, проведено от изложението, показват, че 26% от анкетираните мениджъри смятат, че през 2022 година ще достигнат нивата от 2019 година, а 14% очакват да надхвърлят тези нива. Всеки втори британец възнамерява да пътува с цел туризъм поне два пъти през следващата година. Увеличава се и търсенето на пакетни организирани пътувания. 43% от британците посочват, че ще изберат ваканция на плажа. 

Според срещата на министрите на туризма, провела се по време на изложението, все повече ще се отделя внимание на устойчивите форми на туризъм и на отношението към околната среда

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и настояват..

публикувано на 18.05.24 в 07:38

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на..

публикувано на 18.05.24 в 06:30
Летище

Нови стачка се очакват на "Хийтроу" в края на май и началото на юни

Персоналът на граничните сили на летище "Хийтроу" обяви нови стачки в края на май и началото на юни, които съвпадат с късната пролетна ваканция на учениците в Обединеното кралство. Стачните действия ще се проведат на 31 май и 1 и 2 юни. След това ще има три седмици без стачки. Повече от 500 членове на профсъюза на работещите в обществените и..

публикувано на 18.05.24 в 05:33
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пред АФП: Киев би приел само справедлив мир

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта. В интервю за агенция "Франс прес" украинският държавен глава отново повтори настояванията си съюзниците да изпратят на страната му още бойни самолети и..

публикувано на 18.05.24 в 05:23
Старият град в Лимасол.

Над 20 музеи и галерии в Кипър отварят днес врати за посетителите безплатно

Повече от 20 музеи и галерии в Кипър приемат днес посетителите с безплатен вход и удължено работно време по случай Международния ден на музеите. Поканата на културното министерство е за пътешествие през историята, културата и богатото наследство на острова.  Една от най-големите колекции от прояви е в Кипърския музей на народното изкуство. Днес той става..

публикувано на 18.05.24 в 05:17
Бежански лагер

Палестински боец е бил убит при израелска атака на Западния бряг

Палестински боец е бил убит, а други осем души са били ранени при израелска въздушна атака в бежанския лагер "Дженин" в окупирания Западен бряг. Това съобщиха от палестинското здравно министерство и от израелската армия, цитирани от "Ройтерс". Осемте ранени са в стабилно състояния и се лекуват в болница, уточнява от палестинското министерство на..

публикувано на 18.05.24 в 04:42

Светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди експерт

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект (ИИ), предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект "разбират малко за това как работят техните системи" и научните..

публикувано на 18.05.24 в 04:25