Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър иска помощ от ЕС заради притока на мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Република Кипър е в извънредно положение по отношение на незаконната миграция и иска спешна извънредна помощ от ЕС, съобщи в понеделник вътрешният министър на страната Никос Нурис.

Между 60 и 100 незаконни мигранти и търсещи убежище пресичат на ден разделящата острова "зелена линия" и влизат в Република Кипър, заяви вътрешният министър Никос Нурис в парламента в понеделник.

От началото на октомври страната е изправена пред огромна мигрантска вълна, идваща главно през буферната зона от северната част на острова, подчерта той. Министър Нурис посочи, че в приемния бежански център в момента са настанени 2400 души при капацитет на лагера от 1000 души.

Над 10 000 са поискали убежище в Кипър от януари до октомври тази година. Почти 2500 от тях са от Сирия, а останалите са от страни като Нигерия, Конго, Камерун, Сомалия и други в Азия и Африка.

Заради увеличените и непрекъснати мигрантски потоци от окупираните територии Кипър моли Европейския съюз за спешна извънредна помощ, заяви кипърският вътрешен министър.

Нова лодка с 23 мигранти, сред които 4 жени и 6 деца, пристигна в понеделник късно следобед на територията на британската военновъздушна база "Акротири".

В следващите дни предстои специално заседание на правителството, на което ще бъде обсъдена критичната ситуация и засилването на контрола за предотвратяване на мигрантските потоци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Удължават противоепидемичните мерки в Кипър до 2 декември

Снижаване на възрастовата граница за поставянето на третата доза ваксина срещу коронавируса и удължаване на действащите ограничителни антиковид мерки до 2 декември ще обсъди кипърското правителство на заседанието си днес. Бустерна доза ще могат да получат..

публикувано на 04.11.21 в 03:22

Кипър намали с 14% ДДС ставката за тока за уязвимите групи от населението

Правителството на Кипър намали с 14% ставката на ДДС върху потреблението на електроенергия за уязвимите групи на населението. Днешното решение е част от пакета компесаторни мерки за подпомагане на домакинствата заради поскъпването на..

публикувано на 04.11.21 в 17:50
Кипър -

Кипър купи израелска система за наблюдение на "зелената линия" на острова

Най-съвременна електронна система за наблюдение от Израел ще бъде инсталирана за охрана на буферната зона и "зелената линия", разделяща Кипър. Междуправителственото споразумение за закупуването й бе подписано от министерствата на отбраната на двете..

публикувано на 05.11.21 в 02:44
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и 4-ма министри ще представят новата стратегия пред международния бизнес

Кипър представя нова стратегия за привличане на международни компании

От 1 януари догодина в Кипър започва изпълнението на нова стратегия за привличане на международни компании в страната в перспективни сектори на икономиката. Нейните възможности и стимули ще бъдат обсъждани днес на кръгла маса на правителството на Кипър..

публикувано на 05.11.21 в 10:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци,..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11..

публикувано на 29.07.24 в 19:31