Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Използването на имуностимулатори без консултация е нож с две остриета

Д-р Мария Ивановска: Стресът от пандемията увеличава риска от инфекция и тежкото ѝ протичане

Ваксината срещу Covid-19 на „Валнева“ е на принципа на противогрипната

Снимка: архив

Най-новите проучвания от последните две години сочат, че в САЩ с 30 на сто се е увеличил рискът от инфекция вследствие на стреса от пандемията. Данните за Китай сочат, че този риск нараства с 58,3%, което е страшно много. Това каза пред БНР д-р Мария Ивановска, изследовател към Научноизследователския институт на Медицинския университет в Пловдив и специализант по клинична имунология в Университетската болница „Св. Георги“ в града. Д-р Ивановска е тазгодишният носител на наградата „Питагор“ за млад учен за изследването й на отражението на стреса върху имунната система.

Голяма част от хората със стресиндуцирани разстройства като депресии и тревожност боледуват от Covid-19 много по-тежко и по-дълго, отбеляза имунологът в предаването „Преди всички“.

Д-р Мария Ивановска обърна внимание върху масовото използване на имуностимулатори и определи като притеснителна употребата им при деца.

По думите й всяко вещество под формата на хранителна добавка с имуностимулиращ ефект може да доведе до отключване на различни заболявания на имунната система, включително автоимунни.

„Това си е нож с две остриета.“

Никога не трябва да се посяга самостоятелно и без консултация към хранителни добавки, независимо колко ги рекламират, категорична е д-р Мария Ивановска.

Нито едно вещество не е безопасно, без предварително да е изследвано от какво има нужда имунната ни система, подчерта тя.

Имунологът съветва да наблегнем повече на здравословния начин на живот, да се храним разнообразно, да практикуваме поне час и половина раздвижване на седмица, както и да бъдем заобиколени от обичани хора и да правим това, което обичаме.

Снимка: Областна администрация - Русе

Относно одобрената от Европейската комисия поредна ваксина срещу коронавирусната инфекция – тази на компанията „Валнева“, д-р Ивановска поясни, че тя е на принципа на противогрипната и използва традиционна технология.

„Затова много бързо се лансира в момента. Доказано е, че има същият ефект като „Астра Зенека“, но има много по-малко нежелани реакции.“

Ваксината на „Валнева“ ще се използва в две дози. Имунологът изрази надежда повече хора да се ваксинират, след като и Европейската агенция по лекарствата даде разрешение за нея.

„Понеже знаем много повече за този тип ваксини, се знае, че най-вероятно имунният отговор няма да е толкова силен, затова ще е необходимо да се имунизираме по-често.“

Д-р Ивановска одобрява зеления сертификат за антитела, но смята това за временно решение заради падането на техните стойности с времето.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50
Отец Никанор

Архимандрит Никанор: Трябва ни патриарх, който да поведе стадото нито на изток, нито на запад, а нагоре

Тревожна е тенденцията за радикализация на избора на български патриарх . Това заяви в интервю за БНР архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, преди Светият синод да излъчи тримата кандидати за поста. Светият Синод избира трима претенденти за нов Български патриарх Според него става дума за " вплитането в една по-голяма..

публикувано на 20.06.24 в 10:49
Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: 50-ото НС да препотвърди позицията ни в ЕС и НАТО, за да демонстрира устойчивост

Може би 50-ото Народно събрание ще трябва да препотвърди позицията ни в ЕС и НАТО, за да се демонстрира стабилност и устойчивост на страната . Това каза пред БНР Ивайло Иванов, експерт по национална сигурност и представител на Съюз "Атлантик". " Това ще бъде и добър сигнал към нашите съюзници в рамките на ЕС и НАТО от гледна точка на излъчването..

публикувано на 18.06.24 в 17:08