Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволец в Covid секция: Всеки глас е важен

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Подвижните секции в страната са 339, в болници има разположени 167, за карантинираните са 175, а в затворите 12.
Любомир Методиев е доброволец в Covid секция за втори път. Миналия път е работил в секция в Пета градска болница в София, а сега е в подвижна секция за карантинирани лица.

„Денят започна спокойно. Обиколихме десетина и повече адреса в столичния квартал „Лозенец“. Започваме с 15, след това добавиха още 6, но може да има впоследствие през деня още адреси.“

Всички посетени карантинирани лица са гласували и в двата вида избори.

За Методиев няма значение коя партия излъчва името му като кандидат за Covid секция. Не се опасява от заразяване.

„Не ме е страх от заразяване. Моята идея, която ме мотивира, беше да помогнем на тези хора, които нямат друга възможност да гласуват.“

„Не мога да бъда сигурен хората, които посещаваме, дали са претърпели заразяване или са били контактни лица. Не е моя работа да знам тази информация. На всеки човек е важен гласът, да гласува“, сподели още Любомир Методиев.

В края на изборния ден ще започнат преброяване на гласовете в училищен физкултурен салон, уточни доброволецът.

Пациентите от областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново пък са затруднени да упражнят правото си на глас, тъй като трудно подвижните от тях не могат да преодолеят 21 стъпала към урната.

Изборната секция се намира в една от конферентните зали на лечебното заведение, но до нея не може да се стигне нито с асансьор, нито с инвалидна количка.

Не са малко лежащо болните пациенти, подали заявление за гласуване.

Трудно се придвижват нашите пациенти, за да дойдат до изборното помещение. Няма друг вариант засега“, коментира пред БНР Валентина Димитрова, председател на болничната избирателна комисия.

Право да гласуват в секцията имат и дежурните днес медици. 

Всички акценти по темата чуйте в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Градския площад в Старе место - Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава ни предлагат Гавраил Гавраилов , създател на рубриката "Има ли мегдан" в "Графити по въздуха" и съпругата му, журналистката Весела Николаева . Весела е и познавач и на керамиката и изключителна кулинарна специалистка. "Ние посетихме Братислава, като си отделихме време да..

публикувано на 26.08.24 в 11:54
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празникът на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36