Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-висока избирателна активност в Барселона от изборите през юли

Снимка: Савина Спасова

Изборният ден в испанските автономни региони Каталуния и Арагон прочете спокойно, без нарушения. В Барселона краят му бе обявен в 20 часа, след като всички желаещи да гласуват имаха възможност да дадат своя вот.

931 души са упражнили правото си на вот на изборите за Президент и Вицепрезидент и за Народно събрание в Барселона. Предварително подадените заявления бяха 236 в Барселона и 3 202 в цяла Испания.

В страната имаше рекорден брой секции – 69. В 19 от тях се гласуваше с машини, а в останалите 50 с хартиени бюлетини. В Барселона се гласуваше в 2 избирателни секции в Генералното консулство. В тях българските граждани имаха възможност да дадат своя вот на 4 машини за гласуване. Нямаше технически проблеми, нито сигнали за нарушения.

Пред БНР генералният консул Цветелин Цолов уточни, че най-активни сънародниците ни са били между 11 и 14 часа, когато пред сградата на Генералното консулство е имало опашки от желаещи да дадат своя вот. Избирателната активност бе по-голяма отколкото на предишните избори през юли тази година, когато гласуваха 772-ма души в двете секции в дипломатическото ни представителство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.