Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висока избирателна активност е имало при гласуването в САЩ

| обновено на 15.11.21 в 11:46
Снимка: БГНЕС

Заради часовата разлика изборният ден зад граница приключи най-късно в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и във Ванкувър, Канада. 
По данните за предпочитанията към момента, които не обхващат всички 15 секции, за които БНР има информация, в осем от секциите водеща е партията Продължаваме промяната. Според наши източници в тези секции "навсякъде" разликите между Продължаваме промяната и класираните на второ място са "огромни." По неофицилани данни за сега Продължаваме промяната водят в Балтимор, Вашингтон, Вирджиния Бийч, Джаксънвил, Нейпълс, Орландо, Сан Антонио и Шарлът. 

Според междинните данни от 11 секции в САЩ гласувалите на тези избори са повече от тези на изборите през юли. Гласувалите са повече и от изборите през април, когато бе отбелязана рекордна активност.  При огромния интерес през пролетта по данни на ЦИК общият брой на намерените в избирателната кутия действителни гласове е бил над десет хиляди или около 3,5% от българската общност в САЩ, ако съдим по неофициалните данни на МВнР. През юли в САЩ за български парламент гласуваха малко над 8900 души. 

Информацията за останалата част от този вот САЩ се очаква по-късно през деня. 

Във Вашингтон дошлите в секцията в българското посолството заявиха, че са гласували за справяне с корупцията, за прозападната ориентация на страната и за да упражнят важното право на глас. Сред тези, с които разговаряхме, имаше и такива, които бяха обезпокоени от ниската избирателна активност в България. 

Организаторите на изборите в Съединените Щати сега гледат с тревожност към балотажа за изборите за президент. Притесненията са свързани със забавянията на доставките заради пандемията от Ковид-19 и възможността изборните книжа и машините за гласуване да не достигнат до всички секции в САЩ преди крайния за това срок. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Гласуването в САЩ протича спокойно

Гласуването в САЩ протича спокойно. По Източното крайбрежие се забелязва по-засилен интерес в сравнение с изборите през месец юли. По последни данни на източници на БНР само във Вашингтон гласувалите към 16,30 часа местно време са над 400 души...

публикувано на 15.11.21 в 00:02
Снимка: Младен Петков

В няколко града в САЩ са сменени членове на СИК

"Осем секции в района на Чикаго, една в Консулството и седем в предградията. Мисля, че всички сме готови. Тази седмица довършваме попълването на доброволците. Един доброволец се е отказал. Успяхме да намерим нов. Мисля, че това беше последното и..

публикувано на 14.11.21 в 20:31

Последни в чужбина ще гласуват българите по западното крайбрежие на САЩ

Най-късно изборният ден зад граница започна и ще приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър. Изборните секции там отвориха в 17 часа българско време, а гласуването ще приключи до 6:00 часа българско..

публикувано на 14.11.21 в 19:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са..

публикувано на 13.07.24 в 08:00
Мария Захарова

Киев отхвърли твърдение на Москва, че планира атаки срещу собствените си язовири

НАТО обещава на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропастта", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.  Украйна отхвърли изявление на Захарова, че Киев планира атаки срещу собствените си..

публикувано на 13.07.24 в 07:55

Засилени проверки по плажовете от всички институции, отговарящи за околната среда

Засилени проверки по българските плажове през летния сезон ще извършват институциите, отговарящи за опазването на околната среда и биоразнообразието.  Целта е опазване на дюните и природните местообитания, каза Стела Дочева от РИОСВ-Варна. Проверките..

публикувано на 13.07.24 в 07:46

Ще подобрим ли абсолютния рекорд за потребление на ток идната седмица?

Абсолютният рекорд за потребление на ток от преди три години се очаква да бъде подобрен идния четвъртък вечерта, когато заради жегата товарът на мрежата ще надхвърли 5300 мегавата.  Това сочат прогнозите на Електроенергийния системен оператор. Оттам..

публикувано на 13.07.24 в 07:38

Продължава гасенето на пожарите в Ямболско и в Средна Гора

Продължава гасенето на пожара между елховските села Мелница и Гранитово.  Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА) В потушаването на огъня днес ще се включат и военни с тежка верижна техника, предаде..

публикувано на 13.07.24 в 07:35

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в..

публикувано на 13.07.24 в 07:29
Д-р Нейко Нейков

Д-р Нейко Нейков: Алкохолът е най-опасен през жегите за мозъчното кръвообращение

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт.  " Топлинният удар е най-често срещан в жегите, поясни за "Закуска на тревата" д-р Нейко Нейков от Клиниката по неврология на болница Токуда в София...

публикувано на 13.07.24 в 07:25