Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Соколов: "Продължаваме промяната" бележи страхотен резултат заради жаждата за нови лица в политиката

"Възраждане" разчита на нещо много опасно - глобалисткия заговор срещу България, което е заимствано от фашистките идеологии

Снимка: Ани Петрова

"Има политическа криза, но не мога да кажа дали точно демокрацията в България е в упадък. При трети предсрочен парламентарен вот, това създава впечатлението е, че демокрацията е в упадък, но аз мисля, че това ще има оздравителен ефект накрая,  просто трябва да извървим този нелек път да се отърсим от корупцията", каза пред БНР Емил Соколов, политически анализатор, историк от Университета Екзитър във Великобритания, който се завърна в родината.

"Притеснителното у нас е, изключително ниската избирателна активност. За това роля имат уплахата от пандемията и дезинформацията. 

Другата причина е, че имаме едни и същи лица, които за пореден път се борят за вниманието и одобрението на избирателите.

И най-голямото доказателство е, че най-новата политическа формация като "Продължаваме промяната", която се сформира буквално преди три месеца, е първа политическа сила и бележи страхотен резултат, който основно се дължи на това, че това са нови лица. Всичко старо за българина е "Анатема", промяната за българина- това са нови лица!", каза още Соколов.

"Цикълът - "Избори до дупка" трябва да спре поне за година и да имаме редовно правителство, което да работи по кризите. Като първата е пандемията, но тя не е само здравна", заяви още в "Хоризонт до обед" младият историк.

По думите му сривът на ИТН се дължи на това, че те са показали, че са тотално неподготвени да участват в политиката. А това, че ДПС бележи висок резултат сега се дължи и на това, че те не се съобразиха с никого и издигнаха Делян Пеевски дори в два региона.

"Те афишират, че не са просто партия, а корпорация, която търгува с власт абсолютно без да се крие. Според мен гласовете на лидерът на ДПС като кандидат за президент ще отидат на втория тур при проф. Герджиков. А самият Карадайь като кандидатура мобилизира още повече вотът в Турция за ДПС", коментира още Соколов.

"А партия "Възраждане" разчита на нещо много по-опасно и това е - глобалисткия заговор срещу България, което директно е заимствано от фашистките идеологии през 30 - те години на миналия век. И тук вече враг може да е не просто човек, който е с различен цвят на кожата, а който слуша различна музика, пие американски питиета, храни се от такива вериги, така всеки може да се превърне във враг", каза още Соколов.

"Истинският проблем,  е че когато партии на крайната десница влязат в парламента, те нормализират насилието, мотивирано от различията между хората", допълни Соколов пред "Хоризонт" по повод първата информация  за случай на насилие над група младежи в деня за размисъл - събота - 13 ноември, в парка пред Народен театър "Иван Вазов" в столицата по повод това, че са слушали пънк музика. 

За случая разказа свидетел на удара, който група от 30-тина годишни мъже нанасят на 15 годишно момиче. По думите на свидетеля, който пожела да запази своята самоличност, защото се опасява от последващо насилие от подобни групировки, нападението от страна на младите мъже с кубинки и неонацистки символи е бил мотивиран от факта, че момичето е слушало пънк и анти-фа музика. Според свидетеля 15 годишната е потърсила медицинска помощ. На въпрос дали е подала жалба в полицията, свидетелят отговори, че не знае, но не би се изненадал ако това не е станало, заради опасения, че полициято отминава подобни случаи с лека ръка като дребно хулиганство, независимо от идеологическите мотиви на омразата към различните.

Още по темата в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков" 2. Станислав Балабанов за третия мандат: Ще преговаряме с всички, включително независимите Ако..

публикувано на 28.07.24 в 19:13

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за гражданска защита и включването на самолет в гасенето.  От Франция утре пристига самолет да помага за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено деяние

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на произшествието.  Младежът, който е бил на мястото на инцидента, е станал свидетел на първите..

публикувано на 28.07.24 в 17:18
Държавният секретар kd IDY Антъни Блинкcн разговаря с японския външен министър Йоко Камикава (не е в кадър) по време на двустранна среща  в Токио, 28 юли 2024 г.

САЩ с нова структура на военното си командване в Япония - обединен щаб с разширени мисии

САЩ обявиха големи промени в структурата на военното си командване в Япония, за да задълбочат координацията със съюзническите сили. Това стана след разговори в Токио между американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин с японските им колеги Йоко Камикава и Минору Кихара. Двете страни определиха Китай като..

публикувано на 28.07.24 в 17:06

Румяна Нейкова: Нашите спортисти, които спечелят медали в Париж са български герои

Цената на златния олимпийски медал е много скъпа, плаща се с много труд, лишения, отдаденост, дисциплина. Всяко едно човешко качество не е чуждо да се каже за такъв спортист, които иска да постигне мечтите си. Това сподели олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова в интервю пред БНР. „Аз от малка съм мечтала да бъда..

публикувано на 28.07.24 в 16:23

България ще поиска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че огънят се гаси само от въздуха, тъй като засегнатата българска територия е минирана...

публикувано на 28.07.24 в 15:59