Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Маева: Хората с хронични белодробни заболявания могат да останат без кислород

Повишено търсене на кислородни концентратори от хронично болни и от Covid пациенти

Снимка: архив

Да останат без кислород- такава опасност застрашава хората с хронични белодробни заболявания. Причината е, че все повече расте броят на пациентите с Covid-19, които след изписване от болница, се долекуват с кислород в домашни условия.

Натискът се увеличава и над търговците, които предлагат кислородни апарати.

„За близо две хиляди души сред нас нуждата от допълнителен кислород е ежедневна“, посочи пред БНР Наталия Маева, председател на Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония. Сегашната ситуация, при която пациенти с Covid-19 биват изписвани от болниците, за да се долекуват с кислород вкъщи е притеснителна, смята още Маева.

По думите и само благодарение на благотворителна кампания на пациентската организация са успели да осигурят концентратор за пациентка от Несебър.

Наталия Маева

„В невъзможност да намерят концентратор, са много близки на хора не само хронични заболявания, но и за долекуване от Covid-19“, посочи в предаването  „Хоризонт до обед“ Яна Бухова, консултант в магазин за медицински консумативи, интересът към машините за кислород се увеличил през последния месец.

"Имаме пациенти, които са взели под наем апарата в началото на годината и си го ползват и досега , други го връщат след месец го връщат. Кислородните концентратори се търсят повече от машините", поясни за БНР Бухова.

Наемането на концетратор за кислород струва около 200 лв. месечно. Еднократно преди наемане, се подменят филтрите, което е за сметка на пациента и струва още около 30 лв.

За нуждата от долекуване на пациенти с Covid-19 у дома свидетелства и д-р Гинка Киркова от Covid отделението на Първа градска болница в София.


"Много по-тежко протича сега заболяването и от там много по-дълго се използва в домашни условия кислородолечението, до един-два месеца го ползват изисаните вече пациенти. В това няма нищо опасно, а има хора, които се притесняват от това, няма от какво", увери д-р Киркова.

„Освен лечение с кислород и продължаваща терапия с лекарства, за пациентите, продължаващи лечението си у дома, са нужни дихателни упражнения“, подчерта съпредседателят на Асоциацията на физиотерапевтите в България доц. Любомира Саздова.

Значително увеличеното търсене на кислородни апарати от пациенти с Covid допълнително придава тежест на проблемите на болните от хронични белодробни заболявания. У нас те са над 25 хиляди души. От години молбите на Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония за безплатно кислородолечение остават пренебрегнати.

Все още няма кислородни апарати за домашно лечение, отпускани от НЗОК

А за хронично нуждаещите се от кислород остава надеждата, че институциите ще им обърнат внимание, преди да е станало късно.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16