Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да намерим други източници на енергия

Проф. Мохамад Юнус препоръчва да се преосмислят принципите на финансовата система

Глобалното затопляне много скоро може да ни заличи от лицето на Земята

Проф. Мохамад Юнус
Снимка: личен архив

Проф. Мохамад Юнус, банкер и икономист, пионер на микрокредитирането, носител на Нобелова награда за мир за 2006 година каза в интервю за БНР, че глобалното затопляне много скоро може да ни заличи от лицето на Земята.

"Не ни остава много време. Дори Междуправителствената експертна група по климатичните промени заяви в специалния си доклад, че ни остават едва двадесетина години до увеличаване на температурата с градус и половина, ако не вземем мерки, което е началото на червената зона, което означава, че ще бъде изключително трудно да се живее на тази планета. Така че ние вече сме заплашени, живеейки на тази планета, а това е посоката, в която се движим много бързо. Има и други неща, които ни тласкат в неправилната посока - концентрацията на богатството. Цялото световно богатство все повече се концентрира във все по-малко ръце, хора или страни. Може би 99 процента от световното богатство е концентрирано в дванадесет страни. Много скоро те ще станат 10, после 8, няма да се увеличават към 15 примерно, а ще се свиват, това е посоката. Това е най-опасното нещо, което се случва в света. Третото опасно нещо е изкуствения интелект, който настъпва със страшна сила и измества човешката работна ръка навсякъде. Човекът става непотребен. Това е посоката, в която вървим, а не трябва. Така че не трябва да се връщаме назад. Искаме да създадем нов свят, да тръгнем в друга посока. Аз го наричам свят на трите нули - нулеви нетни емисии на парникови газове, за да няма глобално затопляне, трябва да достигнем нулеви емисии, нулева концентрация на богатство - богатството не трябва да принадлежи на малко страни и малко хора, а трябва да се споделя от всеки на тази планета, и третата нула е нула безработица. Изкуственият интелект тласка света към 100 процента безработица, но ние трябва да вървим в обратната посока - към 0 процента, като освободим творческите способности във всеки от нас", заяви в  предаването  "Графити по въздуха" проф. Мохмад Юнус.

Снимка: БГНЕС
По думите му проблемите с бедността не могат да се решават, като се раздава безплатна храна.

"Не виждам нещата по този начин, въпросът не е в парите. Не може по такъв начин да се решават проблемите на хората - като им се раздава безплатна храна, за да бъдат спасявани. Създали сме лоша система, защо трябва да се допуска хората да са гладни? Защо трябва да бъдат молени богатите хора, които вече са монополизирали цялото богатство и сега да ги молим да проявят благотворителност? Това е неправилна формулировка на проблема. Позволяваме на някои да присвояват цялото благосъстояние за себе си, после, когато хората умират от глад, молят за прояви на благотворителност. Трябва да се създават възможности хората да се грижат за себе си по много достоен начин, да допринасят за развитието на света по устойчив начин, по значим начин. Така трябва да се развива света, а не да се разчита на благотворителност".

Проф. Мохмад Юнус подчерта, че финансите са кислородът на предприемачеството.

"Трябва да се промени цялата финансова система, така че да се отпускат кредити на хората, които те да могат да ги използват и да си ги връщат. Затова и създадохме банка Грамийн. Предоставихме на бедните финанси, за да станат предприемачи. Започнахме я с 27 долара, а сега раздаваме 3 милиарда долара кредити на година. Повечет о от кредитополучателите са жени. 97 процента от 9 милиона кредитополучатели са жени. Оперираме в много други страни. Имаме клонове в САЩ, нарича се Грамийн Америка. Това са 27 клонове в петнайсетте най-големи градове - Ню Йорк, Чикаго, Маями, Лос Анжелис, сан Франциско. Това са 160 хиляди изключително бедни жени, сто процента жени, на които отпускаме кредити. Раздали сме 2 милиарда долара и те се превърнаха в предприемачи. В това е магията - давате пари на хората и това променя живота им. Това се случва не само в Бангладеш. Случва се и в САЩ, сигурен съм, че се случва и в България. Трябва да преосмислим цялата финансова система. Там се крие проблемът. Бедността не се създава от бедните хора. Бедността се създава от системата, която сме създали. Така че трябва да променим системата".

Юнус е оптимист, че човечеството ще се справи с предизвикателствата.

"Смятам, че при каквито и да било обстоятелства, човешките същества в крайна сметка ще победят. Ще се справят. Защото силно вярвам, че всичко, което човешките същества искат да направят, може да бъде направено. Нищо не е невъзможно за човешките същества. Това, което е необходимо, е да се вземе решение. Ако искаме да създадем свят на трите нули, ако всички го искаме, това ще се случи, няма друг начин. Просто трябва да вземем решение. Ако искаме да създадем свят, свободен от глобално затопляне, можем да го направим днес. Просто трябва да приключим с изкопаемите горива. Изкопаемите горива трябва да останат под земята, не трябва да се пипат, те са отрова, когато се появят на повърхността, убиват хора. Така че въглищата трябва да останат под земята. Можем да създадем свят без изкопаеми горива. Трябва да намерим други източници на енергия. В момента се появяват много нови технологии - възобновяема енергия, зелена енергия. Трябва парите, които се използват за изкопаеми горива, всички субсидии, тези трилиони долари, които се дават на компаниите за изкопаеми горива, да се пренасочат към зелената енергия. Така тя веднага ще процъфти".

Проф. Мохмад Юнус прогнозира, че на политиците им предстои да вземат много тежки решения.

"Къщата ни гори, а вътре в нея ние си организираме партита. Празнуваме новите технологии, четвъртата индустриална революция идва, икономическият растеж е чудесен и ние празнуваме, въпреки, че вътре в къщата ни гори. Така че трябва да осъзнаем какво става, да се освободим от пристрастеността си към парите, да потушим огъня, да спасим планетата, преди да правим каквото и да било. Лансирахме нова идея - създаваме младежки клубове - 3 zero club клубове. Трите нули. Те са за млади хора от 12 годишна възраст до 35 годишна възраст. Идеята е петима души да се съберат и да се регистрират на нашия сайт и да мислят как да правят неща за постигането на тези цели, да задават въпроси и да се свързват с други клубове, създавайки мрежа. Това са хиляди и хиляди 3 zero clubs, така младите хора ще могат да се свързват с други клубове, за да допринесат за спасяването на планетата. Апелирам към младите хора в България да създават 3 zero clubs. И моля, ако има въпроси към мен по въпроса за клубовете или по каквито и да било други въпроси, препращайте ми ги".
 
Проф. Мохамад Юнус коментира, че според икономистите човешкото същество е егоистично и се интересува единствено от себе си. А това е абсолютно погрешна представа.

"Човешкото същество не е само егоистично. Така че трябва да създадем капитализъм, който се основава на реалното човешко същество, а то наистина е движено от собствения интерес, но и от колективния интерес. Колективният интерес изобщо не се отчита от икономиката. Икономиката се стреми към максимална печалба и удовлетворяване на собствения интерес. Според икономиката човешкото същество се възприема като робот, който прави пари. Истинското човешко същество не е робот. Вижте, ние наричаме себе си човешки същества, човечество. Но в икономиката не се борави с термина човечество. В икономиката няма хуманност. Така че каква икономика създаваме? Тя трябва да бъде изградена върху идеята за човешките същества, така че да можем да решаваме заедно проблемите. Между хората има емпатия, желание да си помагаме едни други, идея за решаване на проблеми, като например проблемите с глобалното затопляне  Но ние не го правим, вместо това сме заети да правим пари, което усложнява ситуацията с глобалното затопляне, влошава я - добиваме повече изкопаеми горива, за да печелим пари. Ако сме човешки същества, не би трябвало да го правим".

Той коментира, че фармацевтичните компании се опитват да максимизират печалбата, създават стена от печалба около ваксините и не искат да споделят знанието.

"Трябва да се събори стената от печалба, да се сподели знанието, така че ваксината да може да се произвежда навсякъде по света. Правата на интелектуална собственост над ваксините трябва да бъдат напълно премахнати, трябва да бъдат споделени. В момента сме свидетели на максимизиране на печалбата, което е в ущърб на живота на милиони хора. Това е много, много грозен капитализъм. Капитализмът трябва да се съобразява с нуждите на човешките същества".

Той припомни, че по време на пандемията милиони хора изгубиха работата и препитанието си, а хора, които бяха успели да се измъкнат от бедността, отново се върнаха там.

"В същото време, докато милиони губят всичко, онези на върха на стълбицата на доходите, милиардерите, спечелиха трилиони долари и икономическият растеж продължи. Така че - когато казвате растеж - растеж за кого? Растеж за един човек, който взема сто долара? А за всички останали има само един долар? Нима това може да се нарече растеж? Аз не наричам това растеж. Наричам го робство".

Снимка: Ани Петрова
Богатите взимат пари за себе си, а не за останалите. Дори в САЩ, когато Бърни Сандърс беше кандидат за президент, каза, ако си спомняте, че при средната класа в САЩ се забелязва стагнация на доходите.

"Страните отбелязват прогрес и икономически растеж, защото богатите стават по-богати - милиардерите стават трилионери. Това, което ние искаме, е да дадем на хората възможност за избор. Предприемачите да имат право на избор дали да правят пари за себе си или да се занимават с бизнес, за да решават проблемите с бедността, безработицата, глобалното затопляне, здравеопазването. И ние можем да направим това, като създадем два вида бизнес. Да дадем възможност за избор, защото днес системата не ви дава никаква възможност за избор. Трябва да подчертаем, че всички хора по начало са предприемачи, а не търсачи на работа. Днешната система ни подтиква да си търсим работа, а работата е нова форма на робство. Човек прави всичко по благоволението на работодателя. Защо трябва да бъде така? Ние сме независими човешки същества. Родени сме предприемачи, но системата ни казва, че трябва да си намерим работа. Защото вратата на предприемачеството е затворена от банковата система.

Според проф. Мохмад Юнус банковата система не предоставя средства на новите предприемачи да стартират нов бизнес.

"Трябва да преформатираме цялата банкова система, така че да има средства за всеки, който иска да започне бизнес. Истинска банкова система, която предоставя средства, а не смешната система, която функционира днес. Преценяваме бизнес идеите на хората и им предоставяме пари, които те след това връщат, като правим всичко възможно да успеят. Правим това в Бангладеш - създадохме клон на капиталов фонд за социален бизнес, подтикнахме млади безработни да предложат бизнес идеи и когато те идват с подобни идеи, инвестираме в бизнеса им. Казваме им да използват парите и когато успеят, да ги върнат. Казваме им, че не се интересуваме от печалбата им, защото сме социален бизнес. Единственото, от което се интересуваме, е хората да успеят, за да ни върнат парите, които да дадем на друг. Ако имате нужда от още пари, за да подобрите бизнеса си, също ще ви дадем. Това е възможно. Не е някаква отвлечена идея - съвсем конкретна е. Микрокредитирането съществува".

1103 лева е необходимият доход за издръжка на един работещ към септември 2021-ва година, сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Инфлационните фактори задълбочават своя ход и цените на основни хранителни стоки и услуги продължават да се покачват, за което ключов фактор са цените на електроенергията, природния газ и петрола. Това сочи експресното проучване на КНСБ.

Гаврил Гаврилов съобщи в предаването "Графити по въздуха", че  проф. Мохамад Юнус е помогнал на 300 милиона бедни по света. 


„За мен беше сравнително трудно да открия реален последовател, който прилага  идеите му на практика в Българи, но се радвам, че след известно издирване успях да достигана до Мохамад Юнус от Пловдив, както го определят някои – това е професор Иван Пенов от Аграрния университет в Пловдив, който през 2003 година е създал Фондация „Земята - източник на доходи“. Целта на тази Фондация е да дава помощ на прохождащи земеделски производители, които са от ромски произход“, каза Гавраил Гавраилов в рубриката „Има ли мегдан“ в предаването „Графити по въздуха“.


Повече може да чуете в звуковия файл.

"Мисля, че съм един от щастливците, че съм имал добри учители", каза за БНР проф. д-р Иван Пенов.

Наричат го българският Мохамад Юнус.

"За мен е доста голяма чест, тъй като аз не съм толкова голям като него. Мохамад Юнус показа колко е важен достъпът до финансови ресурси на микробизнесът", допълни в предаването "Графити по въздуха" проф. д-р Иван Пенов.


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

УНСС показва релефна карта на Санстефанска България за 3 март

По повод Националния празник 3 март Университетът за национално и световно стопанство ще представи една от малкото добре запазени релефни карти на България от 1928 г., представяща границите на Санстефанска България. Тя е второ, новопоправено издание на първата релефна карта на Княжество България от 1900 г., на която са отбелязани освен..

публикувано на 28.02.24 в 10:13
Ивайло Андреев

Ивайло Андреев: Най-съвършено гримираните жени са в Лондон

След броени дни ще влезем в март, месецът на жените, в който се появявя импулсът и желание да бъдем свежи и красиви . Стремежът към красота е нещо напълно човешко и датира от хиляди години. Независимо колко трудно са живели хората, те непрекъснато са се вглеждали в себе си и са оценявали високо красотата. Красотата е била и е..

публикувано на 26.02.24 в 16:41
Красимир Димитров

Красимир Димитров ще е сред бегачите на дълги разстояния в Спартатлон, Гърция

Не веднъж сме били свидетели на неограничените човешки възможности, поредното доказателство за това са бегачите на дълги разстояния .  И тук не говорим за класическия маратон с неговите 42 км, а за разстояния от над 200 км .  Такова състезание се организира в Гърция и се нарича Спартатлон . Не случайно, защото бегачите в това международно..

публикувано на 26.02.24 в 09:46

Телефонна апликация помага в случаи на стрес, неврози и тревожност

Живеем в непрекъснат стрес. Времето все не ни стига за задачите, които трябва да изпълним на работа и вкъщи всеки ден. Като прибавим и отговорност за взетите решения, сънят ни започва да се изплъзва. Война, тревога за по-близки или по-далечни, които са на фронта или сред похитените от хамасовците в първия ден на войната, както е в Израел,..

публикувано на 25.02.24 в 07:50
Детският хор на БНР на посещение при президента Румен Радев

Държавният глава Румен Радев посрещна в президентската институция хористите от Детския хор на БНР

"Младите хора, които не само вярват в доброто, но и го създават, са бъдещето на нашата страна". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към хористите от Детския хор на Българското национално радио и техните ръководители, които посетиха президентската институция, разгледаха сградата и се запознаха с нейната история...

публикувано на 25.02.24 в 06:30

С тържествена церемония Медицински факултет- София изпрати младите лекари от Випуск 2023

На 20.02.2024 г. в зала 1 на НДК се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на Випуск 2023 на Медицински факултет- София. В присъствието на ръководството и академичния състав на Медицински университет-София, както и на много официални гости, близки и приятели на абсолвентите, 596 млади лека ри ( 239 българ и и 357..

публикувано на 25.02.24 в 05:16
Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство

Димитър Костадинов: Безделието е несъвместимо с природата на пчелите

Добиването на мед е познато от древността. Ползата за нашето здраве и силата да лекува са изследвани от много учени. Пчеларството от години е и всекидневие на Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство у нас. За Димитър Костадинов желанието да привлече млади хора към пчеларството е достойно за уважение...

публикувано на 24.02.24 в 09:10