Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидат-студенти от българските диаспори са в "параграф 22"

Снимка: БГНЕС

Кандидат-студенти от българските диаспори са в ситуация "параграф 22", тъй като постановление 103 на Министерския съвет, което им дава възможност да учат по правила, съобразени с образователната им подготовка извън пределите на България, е неизпълнимо заради междуведомствен документ от 2016 година, който поставя тежки условия за прием и действа над него. 

Защо децата от старите български общности трябва да се откажат от българското си гражданство, за да учат в нашата страна? 

Защо тези от тях, които имат постоянно пребиваване в България, трябва да се откажат от него, ако желаят да учат магистратура у нас? 

Казусът вече търси институционално решение.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от пожара в граничната планина Славянка все още е активен

Част от пожара в граничната планина Славянка все още е активен. Ситуацията там ще се следи и през нощта. Пожарната обстановка в област Благоевград е динамична Ситуацията в планината Славянка на българо-гръцката граница  остава сложна. Възобновили са се огнищата на западния фронт.  На източния фронт пожарът е локализиран. С верижна..

публикувано на 04.08.24 в 22:07
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред

В Черно море турският сондажен кораб "Абдулхамид Хан" ще търси находища на природен газ

Турският сондажен кораб от седмо поколение "Абдулхамид Хан" е изпратен от Средиземно в Черно море, за да участва в търсенето там на още находища на природен газ, съобщи "Хюриет дейли нюз". На борда на най-модерния турски сондажен кораб е министърът на енергетиката и природните ресурси  Алпарслан Байрактар, който каза на брифинг, че газовото находище..

публикувано на 04.08.24 в 21:55

2000 жители на област Монтана са на воден режим

Над 2000 жители в населени места в област Монтана са на воден режим. Продължителното засушаване наложи ограничение във водоподаването. Не се изключва в следващите дни и други селищата да минат на режим. Към момента шест села в област Монтана са на воден режим. За още едно се чака заповед от кмета на общината за въвеждане на ограничение...

публикувано на 04.08.24 в 21:42

Статуята на Ане Франк в Амстердам отново осъмна с надпис с червена боя "Свобода за Газа"

За втори път това лято статуята на Ане Франк в Амстердам осъмна с надпис с червена боя, който гласи "Свобода за Газа". Този път и ръцете на еврейското момиче, станало известно със своя дневник за нацисткия режим, също са били боядисани с червена боя. Полицията е започнала разследване. Към момента няма заподозрян.  Надписът на статуята е направен в..

публикувано на 04.08.24 в 21:22

Майки от село Смилян поискаха безопасност за децата на пътя

Майки от смолянското село Смилян направиха днес мирно шествие с искане за изграждането на тротоар и повдигнати неравности за ограничаване на скоростта на пътя по направлението Смолян - Рудозем, който минава през кв. "Долен Смилян". Шосето през квартала е част от републиканската пътна мрежа в посока Рудозем и трафикът е натоварен.  С мирен протест..

публикувано на 04.08.24 в 20:08
Кола гори на Parliament Road по време на протест срещу имиграцията в Мидълзбро, 4 август 2024 г.

Обединеното кралство е обхванато от масови безредици

Участниците в протестите, които предизвикват безредици в множество градове в Обединеното кралство, ще съжаляват, заяви тази вечер премиерът Киър Стармър. "Гарантирам ви го!", заяви Стармър в специално обръщение, след като днес радикални протестиращи щурмуваха в Родъръм, Йоркшър, хотел, в който са смятали, че са настанени чужденци, търсещи убежище в..

публикувано на 04.08.24 в 19:07
Володимир Зеленски връчва знамето на военна част по случай Деня на ВВС на фона на изтребителите Ф-16 на неразкрито място в Украйна, 4 август 2024 г.

Володимир Зеленски показа първите многоцелеви изтребители Ф-16, получени от Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски показа на света първите получени от страната му многоцелеви изтребители Ф-16: "Често ни казваха, че това не е възможно, но ето - вече е реалност", заяви Зеленски на фона на два бойни самолета на писта, чието местоположение остава тайна. Други два бяха показани да прелитат над същата база. Украинският..

публикувано на 04.08.24 в 19:05