Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българския фонд за жените с отворено писмо до бъдещия парламент и правителство

Светла Енчева: У нас на жената често се гледа като на обект на собственост

Национална телефонна линия за хора, пострадали от насилие, дава безплатна юридическа подкрепа

Снимка: Pixabay

Ревност или фемицид е  бруталното убийство на млада жена и защо е толкова трудно разпознаването на проблема като системен - по темата за насилието на жените у нас в "Хоризонт до обед" участват едни от най-ярките защитници на човешките права у нас.

"Последният зловещ случай с убийството на Евгения трябва да влезе в наръчниците за подобни тежки криминални деяния, защото той опровергава клишетата за домашното насилие", коментира пред БНР Светла Енчева, едно от най-ярките публицистични пера в защита на човешките права у нас.

Днес отбелязваме Международния ден на ООН за борба с насилието над жени, а в ЕП ще има дискусия за Истанбулската конвенция.

"Този случай показва, че домашното насилие не винаги е системно, и че е насилие като опит за ограничаване на свободата и може да случи еднокартно и да завърши фатално...", посочи още Енчева.
По думите и този случай с Евгения показва, че у нас като цяло се гледа на жената като обект на собственост и ако не е наше - можем просто да го убием. Този обществен фон  - това да се позволява - трябва да се промени, категорична е Светла Енчева.
Pixabay

У нас днес от 18,30 ще се проведе пореден протест “Нито една повече” срещу насилието основано на пола пред Съдебната палата в столицата.

"Нашата кампания е обърната към всички хора, защото досега няма нито воля, нито средства в помощ на жени , жертви на насилие", каза в "Хоризонт до обед" Мария Чомарова, клиничен психолог, психотерапевт, психоаналитик, дирлектор на Центъра за консултиране, психотерапия и психоанализа.  Днес започва и поредна кампания „Активни срещу насилието над жени“ на Асоциация "Анимус".
Български фонд за жените_визия кампания 2021
"Ние като организация подкрепяме и ще участваме в протеста. Писмото го написахаме, за да се приемат спешно готовите вече промени в Закона за защита от домашно насилие", посочи за БНР Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените.
След поредното убийство, това на Евгения, от фонда изпращат Отворено писмо към новоизбраните народни представители и бъдещите членове на правителството за предприемане на незабавни мерки за борба с насилието над жени и домашното насилие.

По повод световната инициатива на ООН “16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола” Български фонд за жените разказва за “Невидимата първа линия” –  благотворителна кампания в подкрепа на кризисните и консултативните центрове в България, които са на първа линия в борбата с домашното насилие като помагат на пострадалите жени и деца. Центровете са едва 17 за цялата страна, а услугите, които предоставят, са системно недофинансирани.

Pixabay

Домашното насилие и насилието над жени продължават да бъдат сериозен проблем за нашето общество, който не получава адекватен институционален и граждански отговор. Неразбирането, че насилието над жени се корени в неравнопоставеността в социалните роли на мъжа и жената, показват острата необходимост от просветителска кампания сред населението.

Националната телефонна линия за хора, пострадали от насилие  е -  0800 1 86 76 или 02 981 76 86.

Всяка сряда от 17:30 до 21:00 ч. на линията се предоставя безплатна юридическа подкрепа, като обаждащите се могат да се информират по-конкретно за необходимите процедури по издаването на заповед за незабавна защита и/или по други юридически въпроси.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40

С около 40% по-малко са специалистите по здравни грижи в болниците за 15 години

С около 40 процента е намалял броят на специалистите по здравни грижи в болниците у нас през последните 15 години. Тази тенденция беше очертана по време на Национална среща на медицинските сестри, която се провежда днес в София. От съсловната организация на тези професионалисти припомниха исканията си към държавата да разработи система за..

публикувано на 10.07.24 в 16:18
Донка Михайлова

Донка Михайлова: Ако ВиК услугите се окрупнят, сезираме Конституционния съд

С пети пореден законопроект се прави опит да бъдат консолидирани ВиК услугите. Общините за пореден път се обявяват "против" окрупняването на водния сектор и изразяват своите опасения. НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК Ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните райони, общините ще бъдат лишени от..

публикувано на 10.07.24 в 08:23

Честваме 174 години от рождението на Иван Вазов

174 години от рождението на Иван Вазов се отбелязват днес на много места в страната с различни инициативи. Преди обяд в столицата имаше честване и кратка церемония пред паметника на писателя на улица "Г.С.Раковски", а в 17 часа в Народния театър ще бъде открита изложба. 174 години от рождението на Иван Вазов Честването в София..

публикувано на 09.07.24 в 16:27
доц. Михаил Иванов

Михаил Иванов: Общностните механизми в ДПС са силата на Доган

Общностните механизми в ДПС са базата, върху която Ахмед Доган е стъпил. В това е неговата сила - тази общностна солидарност и вътрешна сплотеност. Това каза пред БНР доц. Михаил Иванов, съветник по етническите въпроси на президента Жельо Желев (1990 - 1997 г.), като добави, че Делян Пеевски не може да припознае този механизъм, тъй като при него..

публикувано на 09.07.24 в 14:34
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Управлението на водите у нас = разпад на държавността

Управлението на водите в България е еманация на разпадането на държавността . Това мнение изрази пред БНР инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". Той нарече управлението на водите "ужасяващо". " Интереси на връзкари на властта се удовлетворяват за сметка на цялото население ", смята Куманов. България бави плановете за речните..

публикувано на 09.07.24 в 08:55

Лидерите на държавите от НАТО се събират във Вашингтон

Лидерите на страните членки от НАТО се срещат във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  В срещата ще вземат участие лидерите на 32-те държави членки от Европа и Северна Америка. България е представена от служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. В..

публикувано на 09.07.24 в 05:28