Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Англия връща задължителните маски в магазините и обществения транспорт

Снимка: iStock

В Англия задължителното носене на маски в магазините и в обществения транспорт се завръща от следващата седмица в рамките на серия от мерки във връзка с новия вариант на Covid-19 Омикрон. Очакванията са и останалите части на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - да въведат същите ограничения. 

Премиерът Борис Джонсън заяви, че мерките са временни и превантивни.

На специална пресконференция, придружен от главните съветници на правителството по здравни и научни въпроси Крис Уити и Патрик Валанс, министър-председателят заяви, че Омикрон се разпространява изключително бързо и може да се предава между напълно ваксинирани хора. Това налага затягане на мерките. 

Борис Джонсън каза, че хората няма да бъдат спрени да пътуват, но сега всички пристигащи от чужбина ще трябва да си правят PCR тест на втория ден и да се самоизолират.

Идващите от страните от „червения списък“, в който вече има 10 държави от Южна Африка, ще се карантирират по хотели. Ще бъде подновено задължителното носене на маски в магазините и в обществения транспорт, но не и в ресторантите. Отново се обръща специално внимание на ваксинирането с акцент върху бустер дозите. 

Джонсън каза, че Съвместната комисия за ваксиниране и имунизация сега трябва да реши дали да свали възрастовата граница за трета доза до 18 години и да разреши втора доза за децата от 12 до 15 години. Премиерът изрази увереност, че тази година Коледа ще бъде значително по-добра от миналата година. 

На Острова бяха регистрирани два случая на Омикрон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Световна здравна организация

СЗО обозначи новия вариант на Covid-19 като "Омикрон" - вариант, будещ безпокойство

Световната здравна организация нарече новооткрития вариант на Covid-19 на 15-тата буква от гръцката азбука "Омикрон" (Omicron) и го определи като "вариант, будещ безпокойство". Здравната агенция на ООН призна щама, по-рано наричан B.1.1.529,..

публикувано на 26.11.21 в 20:38
Влак бе превърнат във ваксинационен пункт в Йоханесбург, РЮА, 30 август 2021 г.

Експерт: Новините за Омикрон са лоши, но това не е краят на света

Според Световната здравна организация, новият вариант на коронавируса, наречен Омикрон, буди сериозна тревога, защото има голям брой мутации. Ранните тестове предполагат повишен риск от повторна инфекция, смята СЗО. Южна Африка съобщава за..

публикувано на 27.11.21 в 09:19
Здравни работници транспортират заразените пасажери от РЮА.

Съмнения за Омикрон в Нидерландия

Здравните власти на Нидерландия съобщиха, че 61 пътници от два полета от Южна Африка са дали положителен резултат за коронавирус. Проверява се дали става дума за новия вариант, наречен Омикрон. Хората с положителен тест са поставени под карантина в..

публикувано на 27.11.21 в 13:23

„Астра Зенека“ може бързо да бъде модифицирана за противодействие на Омикрон

Професор Андрю Полард, ръководител на екипа разработил ваксината на „Астра Зенека“ срещу Covid-19, заяви, че тя много бързо може да бъде модифицирана, за да противодейства на новия вариант Омикрон. Според професор Полард първо трябва да се..

публикувано на 27.11.21 в 14:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си. Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки...

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Ще видят, че държавата мисли за тях и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от ТЕЦ Марица-Изток, съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В..

публикувано на 26.04.24 в 13:52