Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк: Да покажем, че сме си взели поуки от историята и надграждаме

Новото правителство да гледа на Република Северна Македония не като на проблем, а като на стратегически ресурс

Илхан Кючюк
Снимка: БГНЕС

„Двустранният въпрос между България и Северна Македония трябва да бъде разрешен. Има формулирани конкретни предложения, формулирани като 5+1, от българската страна съвместно с европейските институции. Те са на вниманието на властите в Скопие. Те възнамеряват да дадат отговор в съвсем кратък срок. Не виждам основания защо да не се разговаря допълнително по тях.“ Това каза пред БНР eвродепутатът от „Обнови Европа“ Илхан Кючюк, който е постоянен докладчик на Европейския парламент за Северна Македония.

„Има пътна карта, има 6 условия, които България е сложила на масата. Предстои да се отговори от македонска страна на тях. Говорим за инфраструктурни проекти – някои от тях вече се развиват. Тоест, нека да кажем – България да преразгледа своята позиция на база това, което беше постигнато през последните години.“

За да не остане регионът в сивата зона, той трябва да се превърне в интегрална част от съюза, посочи Кючюк.

Явно е, че трябва да бъдат дадени сериозни гаранции, че договорът от 2017 г. ще бъде спазен“, допълни той.

Евродепутатът смята, че сега в РСМ има политическа воля за още по-силен ангажимент и отлагането на въпроса за следващите няколко месеца крие рискове от вътрешна и външна дестабилизация. 

Разговаряйки за историята, на мен ми се струва, че ще загубим разговора за миналото. Осъзнавам, че историческият разговор е много важен, но и разговорът за бъдещето е много съществен“, коментира Илхан Кючюк в предаването „Преди всички“.

Според Кючюк предстои сложен процес – да покажем, че имаме историческо минало, но сме си взели и поуките от историята и тръгваме да надграждаме. Той попита кое пречи да имаме много по-рационален и по-стратегически поглед към отношенията ни със Северна Македония и подчерта, че продължава да пречи това колко малко знаем един за друг.

„И ми се иска новото правителство да гледа на Република Северна Македония не като на проблем, а като на стратегически ресурс. Да имаме план-програма, външнополитическа и тези идеи, залегнали в програмата, да бъдат сериозно финансово подплатени и да се използва включая европейския инструментариум.“

През изминалите дни Илхан Кючюк посети РСМ.

Огромна трагедия, която се случи на македонския народ. Изживяват го всички, независимо дали са македонци, албанци, турци, бошняци, сърби. Виждам огромната скръб в лицата на хората. Не правят изключение и политиците“, разказа той във връзка с тежката автобусна катастрофа на АМ „Струма“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26

Ловешкото село Дренов е на режим, пускат водата само по два часа на ден

В ловешкото село Дренов е въведен режим на водата, а местни жители се оплакаха, че проблемът с безводието е от години, и то не само през летните месеци. Въведеният режим е от вчера, вода от чешмите тече само по два-три часа сутрин.  Кметът Светлана Недялкова поясни, че проблемът е от години и е писала писма до ВиК – Ловеч, дори до..

публикувано на 16.07.24 в 19:17