Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Цеков: Надявам се 47-ото НС да бъде реален коректив на бъдещото правителство

ДПС ще упражняват вежлив натиск по темите, които смятат за важни

Борислав Цеков
Снимка: БГНЕС

"Очаквах повече прагматизъм и конкретика в посланията на лидерите на новите парламентарни групи. Вместо това обаче звучаха повече предизборни послания и голяма доза популизъм". Този коментар направи пред БНР конституционалистът Борислав Цеков от Института за модерна политика.

Той изказа надежда 47-ият парламент да намери качествата и куража, за да бъде реален коректив на Министерския съвет, независимо от политическите пристрастия.

Цеков коментира идеята за "ротационна въртележка" за председателския пост на парламента, като посочи, че не звучи сериозно и от политическа гледна точка, и от гледище на конституционния статус на председателя на НС:

"Той не може да бъде играчка за задоволяване на кадровите амбиции на една или друга партия".

По думите на конституционалиста ще се изисква съгласие, политическо умение и сериозна експертиза, която да подготви идеи за съдебна реформа, които да се ползват с широка подкрепа:

"А не прищевките на тази или онази адвокатска кантора, партийно политбюро или отделен експерт". 

Според Борислав Цеков ДПС ще бъде сериозен фактор в НС от гледна точка на парламентарната аритметика:

"От гледище на качеството на работата - депутатите от ДПС са показали, че имат качества да бъдат ефективни парламентаристи. Предполагам, че първоначално ще заемат изчаквателна позиция, след което ще упражняват вежлив натиск по темите, които смятат за важни като парламентарна дейност".

Очакването му е да бъде сформирано коалиционно правителство.

Интервюто на Даниела Големинова с Борислав Цеков в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Олга Брусиловска: Русия не влезе в Украйна, за да откъсне парче от територията, а за да ни унищожи

Украйна е на прага на третата военна зима. Може би най-тежката. Може би дори решаващата. Въодушевлението, което предизвика операцията в руската Курска област през август, отминава. Бавното, но сигурно напредване на руснаците в Донбас върна подтиснатото настроение от изтощителната война. Войниците са уморени, цивилните - също. Усеща се..

публикувано на 12.10.24 в 10:20

Светлана Йорданова: Фрапантните случаи с наркотици започват от 10-годишна възраст

Днес Фондация "За един чист живот" съвместно с Министерството на образованието стартират национална кампания "Родителите - липсващото звено в работата с тинейджъри, когато експериментират с наркотици". Децата имат нужда от своите родители тогава, когато влизат в рисково поведение, свързано с употребата на наркотични вещества , подчерта пред БНР..

публикувано на 11.10.24 в 10:00

Експерт: Киберпространството е бойно поле. Войната тече вече 10 години

Хакерски атаки в две европейски държави и съобщение за кибератака върху руски държавен медиен холдинг напомниха, че войната се води не само с конвенционални оръжия . За хакерите това е перфектната комбинация – те се възползват финансово, докато държави уязвяват противника, обяснява председателят на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия"..

публикувано на 11.10.24 в 09:09

УНИЦЕФ: Едно на всеки осем момичета е било жертва на сексуално насилие, преди да навърши 18

Над 370 милиона жени и момичета по света, или 1 на всеки 8, са били жертви на изнасилване или сексуално насилие, преди да навършат 18 години. Това сочат данни на УНИЦЕФ , публикувани в навечерието на Международния ден на момичетата, който отбелязваме на 11-и октомври.  Това е първият доклад с оценка на честотата и разпространението на сексуалното..

публикувано на 11.10.24 в 00:53

Доклад на WWF: Загубили сме 73% от популациите на гръбначните животни в дивата природа

" Картината не се подобрява. Докладът е дори по-песимистичен от този преди 2 години. Ситуацията със сладководните обитатели и екосистеми е още по-зле. Водещи в негативен смисъл са сладководните видове с 85% намаление на популациите в световен мащаб, което е изключително тревожно и алармиращо ". Това заяви пред БНР ръководителят на програма..

публикувано на 10.10.24 в 09:09

Андрей Арнаудов: Филмът за Гунди докосва!

"Гунди – легенда за любовта" е пълнометражен игрален филм, посветен на великия и обичан футболист от миналото Георги Аспарухов – Гунди. Лентата проследява живота на големия спортист – от срещата му с Величка Маркова – Лита, до трагичния 30 юни 1971 година, когато загива в автомобилна катастрофа. В основата на сценария са неразказани досега истории..

публикувано на 09.10.24 в 10:43

КАЖИ: Около 500 опитни животни годишно вече няма да се използват за обучението в ЛТУ

Около 500 животни годишно ще бъдат спасени, защото няма да бъдат използвани за опити от студентите по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет в София. Вместо това те ще се обучават с кучето-робот Джери, както и с модерна компютърна техника и софтуер. Положителното развитие е резултат от преговори и подписан договор между учебното..

публикувано на 07.10.24 в 21:50