Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за евентуални корупционни престъпления в община Варна е изпратено на Европрокуратурата

Снимка: БГНЕС

Делото за евентуални корупционни престъпления в община Варна е изпратено на Европейската прокуратурата, за да прецени дали не е от нейната компетентност, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев. 

По-рано днес от спецобвинението обявиха, че е образувано досъдебно производство за корупционно престъпление срещу лице, заемащо висша длъжност в община Варна. Име не беше съобщено, а само че разследването е за поръчка, финансирана по Оперативна програма "Околна среда, за закупуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства за тях на обща стойност 85 милиона лева.

Христо Кръстев обясни, че дори и европейските прокурори да преценят, че разследването не е от тяхната компетентност, то няма да бъде прекратено:

"По принцип и европейските делегирани прокурори, които са от българска страна, работят със Следствието към Специализираната прокуратура, така че ще се осъществява разследване при всички положения, независимо коя от двете прокуратури - дали Специализираната или Европейската, ще осъществява ръководство и надзор над това засилено производство".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Министър Запрянов и адмирал Евтимов на тържеството за 145 години българските ВМС

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържественото отбелязване на 145-ата годишнина от създаването на българските Военноморски сили. В 18 ч. ще започне събрание - концерт във Фестивалния и конгресен център във Варна. А по-рано през деня, от 9:30 във Висшето военноморско..

публикувано на 10.08.24 в 08:41
Снимката е илюстративна

Над 100 убити след удар срещу училище в Газа

Агенцията за гражданска защита на Газа съобщи, че над 100 души са били убити при израелски удар срещу училище, в което са настанени разселени хора в обсадената палестинска територия. Според информацията, три израелски ракети са ударили училището в град Газа. Агенцията за гражданска защита на Газа описва инцидента като "ужасяващо клане"...

публикувано на 10.08.24 в 08:35
Крал Чарлз Трети, 9 септември 2022 г.

Чарлз III доволен – духът на общността и състраданието се противопоставили на престъпността

Британският крал Чарлз трети е похвалил начина, по който "духът на общността" и "състраданието" са се противопоставили на "агресията и престъпността", демонстрирани по време на безредиците в Обединеното кралство, съобщиха от Бъкингамския дворец Крал Чарлз е провел телефонни разговори в петък вечерта с премиера Киър Стармър и началници на..

публикувано на 10.08.24 в 08:21

В Силистра ще се проведе поредното преплуване на Дунав.

В Силистра ще се проведе поредното преплуване на Дунав. Това е традиция от края на 40-те години на миналия век, макар и  прекъсвана през годините. Организатори са "Дунавски клуб" - Силистра и община Силистра. Стари ветерани помнят, че във водите на Дунав, за да го преплуват,  са се хвърляли повече от стотина участници. В последните години..

публикувано на 10.08.24 в 08:13

Горица Грънчарова-Кожарева стартира разговори за нов служебен кабинет

Посочената от президента Румен Радев за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева започва разговори за състава на служебното правителство още днес.  Ако се запази сегашната структура на кабинета "Главчев" се търсят 19 министри, а колко от тях ще са и вицепремиери ще решава Кожарева.  Вече има изразено желание от членове на сегашния кабинет да..

публикувано на 10.08.24 в 08:00

САЩ дават 3,5 млрд. долара на Израел за закупуване на американски оръжия

САЩ  ще предоставят 3 милиарда и половина долара на Израел за купуване на американски оръжия, съобщи Си Ен Ен, като се позвова на информирани източници. Това става месеци след като през април Конгресът одобри допълнително финансиране за Тел Авив в размер на малко над 14 милиарда долара, част от което са и настоящите средства.  Според телевизията парите..

публикувано на 10.08.24 в 07:55
Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Байдън няма да позволи на "екстремисти" да провалят преговорите за спиране на огъня в Газа

Правителството на американския президент Джо Байдън няма да позволи на "екстремисти", включително и на тези в Израел, да провалят преговорите за прекратяване на огъня в Газа, заяви говорителят на Белия дом за националната сигурност Джон Кърби. Той обвини израелския финансов министър Бецалел Смотрич, че говори неистини. Поводът са изказвания..

публикувано на 10.08.24 в 07:52