Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Маргарита Габровска: Заради липсата на две лекарства недоносени бебета постъпват в болница

МЗ: Засега няма недостиг на лекарствените продукти „Вентолин“ и „Пулмикорт“

Семейства на недоносени бебета сигнализират за недостиг на жизненоважни лекарства

| обновено на 08.12.21 в 20:40
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“

Фондация “Нашите недоносени деца” изпрати отворено писмо до Министерство на здравеопазването заради дефицит на два медикамента жизненоважни в лечението на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със специфични здравни нужди.

Двата медикамента са изчерпани в аптечната мрежа в по-голямата част от страната. Те се използват при лечението включително и на Covid- 19.

"Десетки семейства на недоносени бебета ни сигнализират от цялата страна ежедневно за проблема с тези медикаменти", коментира пред БНР Маргарита Габровска, ръководител Ранно детско развитие и терапевтични услуги във фондацията -  "Нашите недоносени деца".

Маргарита Габровска вдясно

"В началото се опитвахме да им помагаме, като търсим къде ги има лекарствата, но сега вече те са под критичния минимум.

Това довежда до сложни ситуации, защото преждевременно родените бебета имат често имат последващи белодробни проблеми и са по изложени на риск от развитие на дихателните пътища. Така тези деца вместо да бъдат овладяни в домашни условия, се налага да бъдат спешно хоспитализирани, поради липсата на медикаментите в аптечната мрежа. Тази липса пряко застрашава живота на десетки деца и пациенти с хронични белодробни заболявания.

Планирането на заявките за тези медикаменти от страна на Министерство на здравеопазването е на "магия", защото няма регистър на недоносените бебета. Тези препарати се използват и при Covid- 19, какъвто е случаят с недостига на "Вентолин".

Доколкото ми е известно този медикамент не е в препоръките на международните стандарти за лечение на коронавируса. Ако той действа, то нека МЗ да направи проучване и да планира следващите си доставки с оглед и на нуждите на Covid пациентите. А също имаме тревожна информация, че този медикамент в провинцията се продава без рецепта, което е още един проблем по темата", посочи още Габровска.

Габровска отговори, че все още нямат отговор от здравните инситуции, но очакват това да стане до края на седмицата.

Програма "Хоризонт" също отправи запитване в тази връзка до МЗ и в края на деня получи отговор.


"Няма недостиг на лекарствените продукти „Вентолин“ и „Пулмикорт“, посочват за БНР от здравното ведомство и допълват:

В Р България към дата 08.12.2021 г. са разрешени за употреба следните лекарствени продукти с търговско име Ventolin, съдържащи активното вещество Salbutamol:

1.  Ventolin Syrup 2 mg/5 ml syrup - 150 ml

2.  Ventolin Solution 5 mg/ml nebuliser solution - 20ml

3.  Ventolin Inhaler 100 micrograms/metered actuation, pressurised inhalation suspension - 200 doses

По данни, предоставени от представителя за България на ПРУ има налични количества от тях в складовете в страната и на трите форми.

В ИАЛ има подадено уведомлениe съгласно чл. 54, ал.4 от ЗЛПХМ за временно преустановяване на доставките на Ventolin Solution 5 mg/ml nebuliser solution - 20ml, считано от 01.11.2021 г. поради непредвидени обстоятелства като все още в търговци на едро има налични количества. Очаква се възстановяване на доставките през месец февруари 2022 г.

Доставките към търговци на едро на другите 2 форми са регулярни, като разпределените количества към тях са над средномесечните продажби за страната от предишни периоди.

Съгласно одобрените кратки характеристики на Ventolin Solution 5 mg/ml nebuliser solution – 20 ml и Ventolin Inhaler 100 micrograms/metered actuation, pressurised inhalation suspension - 200 doses терапевтичните показания са лечение и предотвратяване на бронхоспазъм, който се дължи на бронхиална астма, хроничен бронхит и емфизем при възрастни, юноши и деца от 4 до 11 г.

Съгласно одобрената кратка характеристика на Ventolin Syrup 2 mg/5 ml syrup - 150 ml терапевтичните показания са лечение и предотвратяване на бронхоспазъм, който се дължи на бронхиална астма, хроничен бронхит и емфизем при възрастни, юноши и деца от 2 до 12 г.


В Р България към дата 08.12.2021 г. са разрешени за употреба следните лекарствени продукти с търговско име Pulmicort, съдържащи активното вещество Budesonide (0,5 mg на доза):

Pulmicort 0,25 mg/ml nebuliser suspension – 2 ml x 20

Pulmicort 0,25 mg/ml nebuliser suspension – 2 ml x 30

В ИАЛ не е постъпвала информация за преустановяване на доставките.

Съгласно одобрената кратка характеристика Pulmicort 0,25 mg/ml nebuliser suspension – 2 ml е показан при пациенти с:

- бронхиална астма, които не могат да използват инхалатор под налягане или прахов инхалатор;

- много сериозен псевдокруп (субхордален ларингит), показани за хоспитализация.

Съгласно наличната в ИАЛ информация, предоставена от ПРУ на лекарствения продукт Pulmicort Nebuliser suspension 0.25 mg/ml - 2 ml, към момента има налични количества от лекарствения продукт в складовете на търговци на едро с лекарствени продукти в страната. Планирани са 2 доставки през месец декември 2021.

Има разрешен за употреба и лекарствен продукт Pulmicort Turbuhaler с количество на активното вещество 200 микрограма на доза под формата на прах за инхалация  - 100 дози.

Предписването на други лекарствени продукти като заместители на цитираните по-горе лекарствени продукти е в компетенцията на лекуващите лекари.

Съгласно предоставените данни, потреблението на лекарствените продукти е значително повишено в последните седмици, поради което е възможно снабдяването с тях да е затруднено.

Това се посочва в отговора на МЗ до програма "Хориозонт" след излъченото интервю в предаването "Хоризонт до обед" с Маргарита Габровска.

Маргарита Габровска коментира и темата с детската болница, като посочи, че идеята тя да се премести макар и временно в болница "Лозенец" , генерално променя замисленото за строежа на Национална детска болница. 

"Това е компромисно решение и не решава проблема, поредното изместване на фокуса...", заяви още Габровска.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Стойков: По-бедните понасят първи ударите на инфлацията

" Сметките ни за ток станаха двойни . Лекарства, сметките, накрая за храната... Децата ми помагат, лишаваме се от определени неща. Първо си плащаме задълженията ... Справям се. 13 лв. ми е увеличението на пенсията , сметката ми за тока се увеличи много повече...", това казаха пред БНР варненци. Още по темата в звуковите файлове.

публикувано на 24.01.22 в 11:19

Транспортният бранш под кръстосан огън - високи цени на горивата, кадрова криза, липса на компенсации

Кризата с цените на горивата е изключително сериозна. Търсенето на по-евтини горива води до празни километри и загуби за превозвачите . Това заяви пред БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Арабаджиев припомни, че има предварителни прогнози за цена от 100 долара за барел. Петролът е най-скъп..

публикувано на 24.01.22 в 09:59

Емил Коларов: Най-вероятно заведенията ще бойкотират новите ограничения

Най-вероятно заведенията ще бойкотират новата ограничителна заповед , в противен случай ще фалират. Това обяви пред БНР  Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България. Повечето колеги в бранша,  които не фалираха, са изправени до стената , категоричен е Емил Коларов. „Аз предполагам, че най-вероятно  ще бойкотират всички тази..

публикувано на 24.01.22 в 09:06

Начало на втори мандат за Радев-Йотова, визита на Петков в РСМ и други теми от седмицата

През отминаващата седмицата президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова започнаха втория си мандат. В сряда на тържествена церемония те положиха клетва в Народното събрание. В началото на седмицата премиерът Кирил Петков посети Република Северна Македония, където проведе срещи с президента, премиера и председателя на парламента...

публикувано на 23.01.22 в 10:26

САЩ преговарят с Катар за доставки на газ за Европа в случай на руска инвазия в Украйна

САЩ водят преговори с Катар и други големи износители на природен газ за извънреден план за доставки за Европа в случай на руска инвазия в Украйна. Разговорите са фокусирани за осигуряване на втечнен природен газ по море. Преговорите между Вашингтон и Москва тази седмица постигнаха незначителен прогрес и това повиши опасенията от недостиг на..

публикувано на 23.01.22 в 08:17

Д-р Павлин Янкулски: Скочи интересът към бустерната доза, а не изобщо към ваксинирането

Интересът към ваксините срещу Covid-19 е в застой , алармират лекари от имунизационните центрове в Благоевградска област. В разгара на поредната вълна и бясната скорост на разпространение на Омикрон варианта,  скептицизмът на хората към ваксините е по-голям от страха да не се заразят .  Времето на опашките пред ваксинационните центрове..

публикувано на 21.01.22 в 16:43
Юрий Асланов

Очакванията от Конгреса на БСП

"В момента валят призиви от различни организации от страната да се оттегли оставката на Корнелия Нинова", за това информира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" политологът Юрий Асланов: "Могат да се случат две неща – или Нинова да си оттегли оставката наистина в последния момент, както миналия път, или при гласуването да се окаже, че не..

публикувано на 21.01.22 в 15:36
Подкасти от БНР