Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Габровска: Заради липсата на две лекарства недоносени бебета постъпват в болница

МЗ: Засега няма недостиг на лекарствените продукти „Вентолин“ и „Пулмикорт“

Семейства на недоносени бебета сигнализират за недостиг на жизненоважни лекарства

| обновено на 08.12.21 в 20:40
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“

Фондация “Нашите недоносени деца” изпрати отворено писмо до Министерство на здравеопазването заради дефицит на два медикамента жизненоважни в лечението на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със специфични здравни нужди.

Двата медикамента са изчерпани в аптечната мрежа в по-голямата част от страната. Те се използват при лечението включително и на Covid- 19.

"Десетки семейства на недоносени бебета ни сигнализират от цялата страна ежедневно за проблема с тези медикаменти", коментира пред БНР Маргарита Габровска, ръководител Ранно детско развитие и терапевтични услуги във фондацията -  "Нашите недоносени деца".

Маргарита Габровска вдясно

"В началото се опитвахме да им помагаме, като търсим къде ги има лекарствата, но сега вече те са под критичния минимум.

Това довежда до сложни ситуации, защото преждевременно родените бебета имат често имат последващи белодробни проблеми и са по изложени на риск от развитие на дихателните пътища. Така тези деца вместо да бъдат овладяни в домашни условия, се налага да бъдат спешно хоспитализирани, поради липсата на медикаментите в аптечната мрежа. Тази липса пряко застрашава живота на десетки деца и пациенти с хронични белодробни заболявания.

Планирането на заявките за тези медикаменти от страна на Министерство на здравеопазването е на "магия", защото няма регистър на недоносените бебета. Тези препарати се използват и при Covid- 19, какъвто е случаят с недостига на "Вентолин".

Доколкото ми е известно този медикамент не е в препоръките на международните стандарти за лечение на коронавируса. Ако той действа, то нека МЗ да направи проучване и да планира следващите си доставки с оглед и на нуждите на Covid пациентите. А също имаме тревожна информация, че този медикамент в провинцията се продава без рецепта, което е още един проблем по темата", посочи още Габровска.

Габровска отговори, че все още нямат отговор от здравните инситуции, но очакват това да стане до края на седмицата.

Програма "Хоризонт" също отправи запитване в тази връзка до МЗ и в края на деня получи отговор.


"Няма недостиг на лекарствените продукти „Вентолин“ и „Пулмикорт“, посочват за БНР от здравното ведомство и допълват:

В Р България към дата 08.12.2021 г. са разрешени за употреба следните лекарствени продукти с търговско име Ventolin, съдържащи активното вещество Salbutamol:

1.  Ventolin Syrup 2 mg/5 ml syrup - 150 ml

2.  Ventolin Solution 5 mg/ml nebuliser solution - 20ml

3.  Ventolin Inhaler 100 micrograms/metered actuation, pressurised inhalation suspension - 200 doses

По данни, предоставени от представителя за България на ПРУ има налични количества от тях в складовете в страната и на трите форми.

В ИАЛ има подадено уведомлениe съгласно чл. 54, ал.4 от ЗЛПХМ за временно преустановяване на доставките на Ventolin Solution 5 mg/ml nebuliser solution - 20ml, считано от 01.11.2021 г. поради непредвидени обстоятелства като все още в търговци на едро има налични количества. Очаква се възстановяване на доставките през месец февруари 2022 г.

Доставките към търговци на едро на другите 2 форми са регулярни, като разпределените количества към тях са над средномесечните продажби за страната от предишни периоди.

Съгласно одобрените кратки характеристики на Ventolin Solution 5 mg/ml nebuliser solution – 20 ml и Ventolin Inhaler 100 micrograms/metered actuation, pressurised inhalation suspension - 200 doses терапевтичните показания са лечение и предотвратяване на бронхоспазъм, който се дължи на бронхиална астма, хроничен бронхит и емфизем при възрастни, юноши и деца от 4 до 11 г.

Съгласно одобрената кратка характеристика на Ventolin Syrup 2 mg/5 ml syrup - 150 ml терапевтичните показания са лечение и предотвратяване на бронхоспазъм, който се дължи на бронхиална астма, хроничен бронхит и емфизем при възрастни, юноши и деца от 2 до 12 г.


В Р България към дата 08.12.2021 г. са разрешени за употреба следните лекарствени продукти с търговско име Pulmicort, съдържащи активното вещество Budesonide (0,5 mg на доза):

Pulmicort 0,25 mg/ml nebuliser suspension – 2 ml x 20

Pulmicort 0,25 mg/ml nebuliser suspension – 2 ml x 30

В ИАЛ не е постъпвала информация за преустановяване на доставките.

Съгласно одобрената кратка характеристика Pulmicort 0,25 mg/ml nebuliser suspension – 2 ml е показан при пациенти с:

- бронхиална астма, които не могат да използват инхалатор под налягане или прахов инхалатор;

- много сериозен псевдокруп (субхордален ларингит), показани за хоспитализация.

Съгласно наличната в ИАЛ информация, предоставена от ПРУ на лекарствения продукт Pulmicort Nebuliser suspension 0.25 mg/ml - 2 ml, към момента има налични количества от лекарствения продукт в складовете на търговци на едро с лекарствени продукти в страната. Планирани са 2 доставки през месец декември 2021.

Има разрешен за употреба и лекарствен продукт Pulmicort Turbuhaler с количество на активното вещество 200 микрограма на доза под формата на прах за инхалация  - 100 дози.

Предписването на други лекарствени продукти като заместители на цитираните по-горе лекарствени продукти е в компетенцията на лекуващите лекари.

Съгласно предоставените данни, потреблението на лекарствените продукти е значително повишено в последните седмици, поради което е възможно снабдяването с тях да е затруднено.

Това се посочва в отговора на МЗ до програма "Хориозонт" след излъченото интервю в предаването "Хоризонт до обед" с Маргарита Габровска.

Маргарита Габровска коментира и темата с детската болница, като посочи, че идеята тя да се премести макар и временно в болница "Лозенец" , генерално променя замисленото за строежа на Национална детска болница. 

"Това е компромисно решение и не решава проблема, поредното изместване на фокуса...", заяви още Габровска.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54