Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност” с Иво Балев: Хем така, хем онака, Оставката на Шрьодингер

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Добър ден и всичко най-евентуално, скъпи съучастници!

Ние с вас сме в едно такова положение - хем сме заедно, хем сме раздалечени. 

Последните векове инженерите и приложната физика взеха да измислят най-хитроумни средства за отдалечена комуникация - разните му там телеграфи и грамофони, радиовълни, микровълнови фурни, чипове за мобилни телефони, 5-Джи и така нататък. Научно-техническият прогрес свърза и най-отдалечените домакинства с останалия свят.

Така че ние сме хем сближени, хем отдалечени.

Тая работа е като с дъщерята на селянина от приказката, дето била хем гола, хем облечена.

Царят казал на девойката да се яви пред него хем гола, хем облечена и тя се изхитрила, та се наметнала с рибарска мрежа.

Тоя цар само си е измислял гатанки да се прави на интересен, ама за нас работата е ясна - искал е да види формите на младото момиче. Царска му работа, мераклийство и тарикатлък. Добре че после все пак се оженил за нея - казал ѝ, голяма си ми умница, хем почтена, хем хитруша.

В такова двойствено положение изпаднала и прочутата котка на Шрьодингер - тя била докарана до положение - хем жива, хем умряла.

Това е невъзможно, освен в приказките, а в научно отношение представлява нонсенс, невъзможна комбинация. Физикът Ервин Рудолф Йозеф Александер Шрьодингер точно това искал да покаже в някаква си научна статия - че няма как котката да е хем жива, хем умряла - или едното, или другото! Направило му впечатление, че в еди-кой си дял от физиката има нещо недомислено и решил да го изкаже по-така образно в уважаемата си статия.

Ама веднъж като ти излезе име - край! Оттогава котката на Шрьодингер се ползва като емблема или символ на някаква парадоксална двойственост: хем гол, хем облечен, хем така, хем онака, хем в оставка, хем начело.

Имаме си такива примери от политическия живот - Корнелия Нинова хем е в оставка, хем води преговорите за участието на нейната партия в управлението. И така добре ги води преговорите Нинова, че е убедила партньорите да изберат тъкмо нея за вицепремиер в проектосъстава на кабинета.

Нейни партийни другари - вътрешна опозиция - разправят: нека да става министър на каквото ще, само да остави ръководството на партията. Щото иначе Нинова може да каже - под мое ръководство партията влезе във властта, пък вий си помислете дали да ми приемете оставката от ръководството. И така ще се получи малко като оставка на Шрьодингер - хем в оставка, хем ще ги гледа в ръцете да не вземат да я приемат.

А като стане вицепремиер, може малко да се поразсее и да отърве юздите на партията.

Макар че може и да каже - ама аз тука съм цял вицепремиер как така ще ми приемате оставката, не ви ли е малко неудобно!

Други лидери със слаби изборни резултати също си подадоха оставките, но все пак отсъстват от проектокабинетите.

А най-големият опозиционен лидер съвсем изчезна, но без да подава оставка.

Още малко - ще изгонят ГЕРБ от високите етажи на НДК, административна сграда - а Бойко Борисов го няма, за да спре с тялото си репресията срещу партията.

Министър Минеков, шеф на културата, скулптор и, така да се каже, длето в чегъртането на ГЕРБ, иска да изгони партията от нейната централа в Двореца на културата.

Там в офиса на ГЕРБ стана голяма навалица, като се появи Минеков - кой с маска, кой без маска, за сертификати да не говорим… Само лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов спази напълно противоепидемичните мерки и не се яви на това сборище.

Вместо него в централата на ГЕРБ беше вечният бунтар Йоло Денев, жрец на Тангра и боец на Първа линия във всички протести и митинги в историята на Прехода. И по време на щурма срещу централата на ГЕРБ известно време не беше ясно на чия страна е Бай Йоло. Оказа се, че бунтарят Йоло в тази битка за офиса на ГЕРБ замества липсващия Бойко Борисов и му варди офиса.

Самият лидер изглежда няма ищах да участва телом в тая работа. Седи си вкъщи, пази менискусите и препрочита статиите по квантова котешка физика на Ервин Шрьодингер или нещо по-лекичко като Хегел и Кант. Така са те почетните лидери, а ние оперативните работници сме винаги на тръстиката.

Кой с оставка, кой без оставка, излиза, че само Йоло Денев е последователен - протестира срещу ГЕРБ, когато бяха на власт, сега пак протестира, обаче в подкрепа на ГЕРБ, защото са като него в опозиция.

Йоло е вечна и принципна опозиция, не като някаква котка на Шрьодингер да се крие по кашоните.

Със зелените сертификати също стана малко шрьодингерска работата - за нас така, па за вас онака.

Има някаква си, добра или лоша, министерска заповед, че в такива и такива обекти трябва да се влиза със сертификат. И парламентът е баш такава сграда - обаче парламентаристите си гласуваха правило да си спестят това неудобство на сертификатите.

Че то така и молове, и барове, и разните му там увеселителни заведения могат да си гласуват вътрешни правила и да разкарат сертификатите на своя глава - те не са законодатели, но могат да вземат пример от висшия законодателен орган – Народното събрание.

Направо травмираща история, човек трябва да има тежкотоварна психика и в управлението на този психо-самосвал постоянно да е нащрек да не сгази някоя котка на Шрьодингер. 

Душата скърца и менискус стене: 
Бай Шрьодингер, кажи ми, братко, де си ти? 
Ще си направя селфи с Йоло Денев 
и селфи със отслабналия Пеевски. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на ДПС Делян Пеевски (в центъра) даде изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024г.

Делян Пеевски за публикациите с писмо до посланици: Това е компромат

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски смята, че въпросът с 17-те поддръжници на Ахмед Доган е вътрешен за партията. В писмо до медиите този следобед 17-те депутати посочиха причините, поради които няма да участват в заседанието на парламентарната група. И поставиха под въпрос легитимността на Пеевски. В НС заседава ПГ на..

публикувано на 09.07.24 в 20:24

Излезе първото класиране в УНСС

Излезе първото класиране в Университета за национално и световно стопанство, записването на новоприетите студенти е от 10 до 13 юли, съобщават от висшето училище. Записването се извършва онлайн и в сградата на УНСС в отдел "Студенти – бакалавър " - партерен етаж, кабинет 1029-А, а така също и в Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО –..

публикувано на 09.07.24 в 20:13

Държавата с ангажимент по казуса с имота, в чийто обхват е античният град Хераклея Синтика

Държавата поема ангажимент да реши проблема с частния имот, който попада в обхвата на античния град Хераклея Синтика, за да могат археолозите спокойно да продължат работата си. Това заяви министърът на културата Найден Тодоров, който на място се запозна с най-новата находка на екипа на професор Людмил Вагалински - монолитната статуя на Хермес...

публикувано на 09.07.24 в 19:48

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава в навечерието на поредния кръг от преговори за примирие.  Десетки хиляди мирни жители бягат пред настъпващите израелски войски, съобщава Франс прес. От квартала "Шуджая", където израелските сили започнаха новата си операция в края на юни, бойните действия се..

публикувано на 09.07.24 в 19:25
Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в сибирски затвор в началото на тази година, съобщава Ройтерс. Заповедта означава, че Юлия Навалная, която живее в Германия, ще бъде задържана ако стъпи отново на родна земя. Според руските магистрати тя следва да бъде издирена заради членуване в екстремистка..

публикувано на 09.07.24 в 19:20
Димитър Главчев

Димитър Главчев: В позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  Командна структура на НАТО в Германия ще поеме обучението и екипирането на украинските войски. Алиансът ще назначи и свой висш служител в Киев за укрепване на сътрудничеството с Украйна,..

публикувано на 09.07.24 в 19:10
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието.  Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11