Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бляскаво откриване на новия сезон на Ла Скала

Ла Скала - Милано

След дългия период на lockdown музикалният свят очакваше с огромно вълнение откриването на новия сезон в Миланската Скала на 7 декември с операта “Макбет” на Джузепе Верди. Часове преди премиерата 80 000 светлини блеснаха на 24-метровата коледна елха на площад "Дуомо". Настроението по улиците на града беше приповдигнато, а на известната улица "Бролето" на огромен афиш със снимка на Ла Скала и нейната публика големият италиански дизайнер Джорджо Армани беше написал собственоръчно: „Добре завърнала се!”

След световна премиера в Театро дела Пергола във Флоренция през 1847 г., операта „Макбет“ на Верди е представена на парижка сцена в нова версия 18 години по-късно. Именно в тази втора версия се изкачи на сцената на Ла Cкала, отбелязвайки специална годишнина: 70 години от първото откриване на сезона на Миланския театър на 7 декември. Години, през които дълбока диря със своите изпълнения във вердиевата опера оставят незабравимите за българския и световния музикален свят Гена Димитрова и Николай Гяуров.
Еуфорията в празнично украсената зала се чувстваше осезателно. Великолепната украса от цветя – 10000 рози и 3000 орхидеи , беше дарена от Джорджо Армани, който е и един от основателите на Фондацията на Миланската скала през 1997г. Точно в 17 часа и 50 минути Президентът на Република Италия Серджо Матарела пристигна в Миланската Скала. В централната ложа заедно с него бяха президентът на италианския сенат Мария Елизабета Казелати, министърът на културата Дарио Франческини, кметът на Милано, потвърден за втори мандат след изборите през октомври тази година, Джузепе Сала. Сред изтъкнатите гости на вечерта бяха Пласидо Доминго и звездата на балета Роберто Боле.

След влизането в залата на маестро Рикардо Шайи последваха 6-минутни нестихващи аплодисменти за Президента Матарела и възгласи “бис”, открито насочени към евентуален следващ негов мандат. Аплодисментите продължиха и след изпълнението на химна на Италия, a гостите в залата получиха специален подарък: либретото на Франческо Мария Пиаве и Андреа Мафеи от световната премиера на операта през 1847г., дарено в репродукция от Институтa на Италианската Енциклопедия Трекани.

Маестро Шайи ни очарова със своето виртуозно дирижиране в празничната вечер. “Макбет” е третото избрано от Маестрото вердиево заглавие, след откриването на сезон 2015/2016 г. с “Жана Д’Арк” и 2018/2019 г. с “Атила”. Рекордно 4-то поредно откриване на сезона в Ла Скала отбеляза режисурата на Давиде Ливермор. Заедно с него пътуваме в кола, прекосяваме гора, изучаваме градове, а изкачването с асансьор ни отвежда към върховете на властта. За 70-та годишнина от първото откриване на сезона на Ла Скала на 7 декември Ливермор споделя: “Тази традиция ни показва колко грация и красота сме способни да създадем в театъра”. И в тази премиера сценографията беше поверена на известната група архитекти Джо Форма: смяната на сцените е динамична, панорамата наподобява небостъргачитe на големите американски градове Ню Йорк, Чикаго, както и Милано - в знак на почит към италианския архитект Пиеро Порталупи. Положителна беше оценката и за избора на костюми на Джанлука Фаласки, макар и съвременни.

В ролята на Макбет видяхме един брилянтен и несъмнено доминиращ Лука Салси, считан неслучайно за един от големите вердиеви баритони. След участия в “Андре Шение”, “Тоска” и в миналогодишния спектакъл в празна зала, това беше 4-то участие за Салси в откриването на сезона на Миланския театър. Анна Нетребко беше една великолепна Лейди Макбет в своето 5-то участие на 7 декември, след “Дон Жуан”, “Жана Д’Арк”, “Андре Шение” и “Тоска”. “Изключителна вокална техника”, коментира маестро Шайи изпълнението на световноизвестния сопран. В ролята на Банко имахме удоволствието да видим Илдар Абдразаков. Покорил публиката в ролята на Атила, басът получи заслужените аплодисменти на присъстващите в залата за своето прецизно изпълнение. 5-то участие в премиерата на 7 декември за Франческо Мели и поредна перфектна изява за тенора, в ролята на Макдъф.  Великолепно беше изпълнението на възпитаничката на Академията на Ла Скала Киара Изотон, която беше Дама на Лейди Макбет. Силно участие за изгряващия тенор Иван Айон Ривас, когото видяхме в ролята на Малкълм. Аплодисментите бяха и за хореографията на Даниел Езралов и за маестрото на хора на Миланската Скала – Алберто Малаци, който отбеляза своя дебют в откриването на сезона на театъра. 

Спектакълът завърши с 12-минутни аплодисменти. Не липсваха отделни освирквания, долитащи от ложата, за Анна Нетребко – според някои гости сопраното не беше в отличаващата я перфектна форма, както и за модерната режисьорска визия на Ливермор, която взискателната публика сравни с видеоигра. “Все още ли публиката предпочита нарисуваната сценография и липсата на движение? Тази режисура ни пренася в бъдещето!”  коментира след края на спектакъла Лука Салси, а пред журналистите в залата Джорджо Армани сподели: “След изключително труден период за света на театъра и музиката, откриването на новия сезон на Ла Скала придобива символичен характер. Това за мен и за Милано е момент, изпълнен с енергия и оптимизъм!” Една вълнуваща вечер, която несъмнено ще остане в историята на театъра, отбелязвайки истинското завръщане на публиката в залата на Миланската Скала и едно ново начало!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26