Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение в 9 общини заради дъждовете

| обновено на 14.12.21 в 11:39
Река Въча край девинския квартал Настан
Снимка: Радостина Чернокова, БНР

До снощи в 9 общини в страната беше обявено бедствено положение заради щетите, нанесени от проливните дъждове и силния вятър през последните два дни. 

Засегнати са общини в Смолянско, Благоевград, Симитли, Петрич, Кресна и Гърмен. 

Опасните дъждове в Благоевградско скъсаха водопроводи, оставиха десетки населени места без вода и електричество, отнесоха мостове, пътища, подпорни стени и цели улици, наводниха сгради. Общините заявиха, че сами няма да се справят. Областният управител на Благоевград Николай Шушков поиска спешни законодателни промени за поддържането на речните корита и дигите, както и осигурено финансиране на областните управи за тези отговорности. Най-малко седмица ще е нужна, за да бъдат възстановени щетите от проливните валежи в област Кърджали по оценки на местните кметове, които вече подготвят докладни за помощ от държавата. Най-засегнати от пороя са общините Кирково и Ардино, където бе обявено частично бедствено положение. Заради наводнени помпени станции има и селища без питейна вода. 

В Садово, Пловдивско, където дигата на река Чая е пробита на 3 места, започна укрепването й с техника на "Напоителни системи" и по план се очаква да отнеме два дни.

В Смолянска област обилният снеговалеж продължава. Десетки селища без ток в общините Баните, Мадан, Рудозем, Чепеларе. Към този час няма нови въведени ограничения. В сила остава забраната да движение на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през всеки проходи, като и движение с вериги за всички МПС по републиканската пътна мрежа. 

В град Смолян снежната покрива е около 40 см, а по-високите части - почти двойно. 

Снимка: Радостина Чернокова, БНР

През цялата нощ екипи на пожарната, пътното и горското са отстраняванли паднали дървета от тежкия и мокър сняг по пътищата. В района на Пампорово, Стойките, Ширлока лъка, Фатово, Смилян, Рудозем, Търън, Подвис. Закъсали бусове в района на Пампорово, тръгнали без вериги, са били изтегляни през нощта.

20 машини обработват републиканската пътна мрежа в Хасковска област след падналия снощи сняг. Най-голяма е снежната покривка  по високите места в община Ивайловград – 10 см, Тополовград – 4 см.

Всички пътища са проходими. Няма регистрирани пътни  произшествия в региона. През изминалото денонощие пожарникарите от региона са се отзовали на 1 сигнал за отводняване.

В родопската част на област Пазарджик пътната обстановка се усложнява. Снежната покривка достигна 30 сантиметра. Следствие на мокрия сняг има активиране на свлачища и паднали дървета. Въведени са временни ограничения, каза говорителят на полицията Мирослав Стоянов:

"Към момента има недопускане на движение на товарни автомобили над 12 т и с ремаркета, и с полуремаркета по основните планински пътища. Това са Белово-Юндола, Велинград-Сърница, Юндола-Белмекен, пътят Батак-Доспат. Имаме сигнали за паднали дървета и клони, както по главни пътища, така и по второстепенни, но се реагира".

Повече за ситуацията в засегнатите области и общини чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който е завършил военното училище в старопрестолния град преди 50 години, връчи..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от Гражданска защита. Днес вятърът разпали нови пожари по островите в Егейско море. Поради бързата..

публикувано на 27.07.24 в 19:49