Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинските пробиви на 2021

През годината науката постигна уникални пробиви в разработването на нови лечения и терапии, но сякаш те минаха незабелязани на фона на вихрещата се пандемия от Covid-19. Учените бяха и принудени да защитават и обясняват откритията си заради плъзналите конспиративни теории, свързани с чипиране на населението или почти неприкрит опит за геноцид на човечеството. 

Безспорно най-голямото медицинско постижение на отиващата си година са месинджър РНК-ваксините срещу Covid-19. Новата технология всъщност се разработва още от деветдесетте години на миналия век, но достига апогея си с ваксините срещу "чумата" на 21-ото столетие, благодарение на солидните инвестиции в проучванията през последното десетилетие. Главният медик на "Модерна" доктор Тал Закс обяснява.

"Наистина с тази ваксина можем да предизвикаме имунен отговор у всички, на които е поставена. Този имунен отговор генерира антитела, които могат да неутрализират вируса и са на нива като у хората, заразени със Сарс-ков-две или дори по-високи."

Нещо повече, новата технология избягва редица недостатъци на конвенцииналните препарати за имунизация, тъй като не вкарва умъртвен или отслабен вирус, а само проетин с ДНК информация и така имунизираният не може да се зарази. Различните модификации на РНК-препаратите ги правят по-устойчиви и по-лесни за масово производство. Освен това конвенционалните ваксини не са приложими за незаразни заболявания като рака, например. Затова и учените вече работят по адаптирането на новата генерация ваксини срещу други болести. Доктор Золтан Кис от имперския колеж Лондон. 

"Тази технология е много, много различна от досегашните. Основното предимство е, че със същия производствен процес, със същото фомулиране и пречисване на РНК, може да произведете на практика всякаква РНК молекула и тя да залегне в основата на всякаква ваксина. Така може да произвеждате ваксини срещу всичко. И ако вбъдеще се появи нова заплаха, непознат вирус, с тази технология можем много по-бързо да получим ваксина."

За всички, които изпитват панически страх от игли холандски учени разработиха лазерна технология за практически безболезнени инжекции. Уредът прилича на голям воден пистолет и посредством него лазерът вкарва миниатюрни капки от лекарството през външния слой на кожата, обяснява професор Давид Ривас от екипа, разработил технологията.

"Технологията за инжектиране без игла, която разработваме, е много важна, защото като премахнем иглатата, много хора, които се страхуват да се ваксинират, ще могат да го направят. Ускоряваме малки капчици течност, които проникват през повърхностния слой на кожата и това има много предимства. Първото е, че премахваме страха. Освен това няма риск от заразяване, както е с иглите."

Процесът е по-бърз от ухапване от комар и не причинява никаква болка, защото не се засягат нервните окончания на кожата, допълва Ривас. 

"В рамките на милисекунда стъкленицата с разтвора се нагрява от лазера, създава се балон и той избутва течността със скорост около 100 километра в час, така че да проникне на един милиметър в кожата."

За много хора със силна фобия от игли и инжекции, това е решението, което отдавна чакат, за да могат да пристъпят в лекарския кабинет без страх и паник атаки. 

"Започна през пубертета. Като видя игла или трябва да се ваксинирам, искам да избягам. Ще направя всичко, за да избегна инжекцията." 

Кръвните изследвания отнемат от няколко часа до няколко дни и седмици. Разработването на системи за бързи кръвни изследвания е от огромно значение за лекарите и пациентите. Една от ключовите разработки на Имперския колеж в Лондон обещава до пролетта на следващата година болниците и личните лекари да разполага с тест, който в рамките на 30 минути да показва дали дадена инфекция и вирусна или бактериална. Създаването на теста е станало възможно с откриването на три гена, които се свързват само и единствено с вируси като причинители на температура. 

В момента, когато един пациент пристигне в болницата с подозрения за инфекция, няма надежден тест, който да отговори на въпроса дали става дума за вирусна или бактериална такава, подчертава професор Ширани Срискандан. 

"Интригуваща е тази възможност да идентифицираме дали дадена инфекция е вирусна или бактериална, защото можем много по-бързо да назначим лечение и да подобрим състоянието на пациента."

Бързото кръвно изследване ще намали и ненужното изписване на антибиотици, които не помагат при вирусни заболявания, а в дългосрочен план ще спомогне за обуздаване разпространението на резистентни щамове на инфекции. 

Милиони хора по света всяка година се диагностицират със сърдечно заболяване, което освен подлагането им на болезнени и инвазивни процедури не рядко води и до необходимост от трансплантация. С напредването на технологиите израелски учени успяха да принтират първото в света 3Д сърце. Забележителното е, че принтираното сърце има всички клетки, кръвоносни съдове и камери като реалния орган, подчертава професор Кал Двир от университета на Тел Авив. 

"За първи път успяхме да принтираме тъкани и клетки от самия човек и да създадем толкова сложна геометрия на сърцето. Сърцата, принтирани до момента, са направени от много по-синтетични материали или са с друг произход, не от самия пациент."

Принтирането на 3Д сърце отнема около три часа, но технологията трябва да бъде доразработена, за да могат клетките да изпомпват кръв. В този си вариант сърцето може да се свива, но ни предстои да го научим да се държи като сърце, отбелязва професор Двир. Той прогнозира, че след десетина години е напълно възможно принтери за органи да се намират в повечето големи болници и процедурата да е рутинна. Двир не отрича значимостат на постижението, особено с острия недостиг на донори, но предупреждава, че технологията крие опасности, ако не бъде добре урегулирана. 

"Най-належащият въпрос в момента е регулацията. Трябва да бъдат изготвени съвременни и подробни правила за био-принтирането. Докато това не стане, процесът е много опасен. Черният пазар за принтирани органи ще процъфти, ако нормите за принтиране на органи не са достатъчно строги и прецизни."
Ирландската компания "RedZinc" е специализирана в телемедицина. Софтуеърът, разработен от компанията, и преносими камери позволяват на медиците да общуват от разстояние, както с пациенти, така и помежду си, в реално време. Технологията, отличена с награди, може да се използва в болници и на отдалечени места и се оказва решаващо важна по време на пандемията от коронавирус, защото лекарите могат да извършат преглед, да поставят диагноза и да назначат лечение от разстояние.   Изпълнителният директор Донал Морис признава, че пандемията е изиграла ролята на трамплин за компанията. 

"Започнахме с преносими видеа за парамедици и медици в движение. Вече разширихме оборудването със стая за реанимация и ковид изолационна. Целта ни е да осигурим точното лечение на подходящо място и в точния момент за доброто на пациента."
Студенти в Банкок демонстрират система за телемониторинг на болни от коронавирус. Тайланд, април 2020 г.
Ирландската здравна система вече използва технологията и тя е своеобразна революция в достъпа до медицински грижи, отбелязва Мартин Кърли, директор на техническия отдел към ирландското министерство на здравеопазването. 

"Тази технология ни позволява да пренасяме медицинската помощ на мястото, където е необходима. Например, благодарение на технологията един парамедик може в реално време да проведе видеоразговор със специалист и двамата заедно да оценят състоянието на пациента и да решат какви да са следващите стъпки."

Модерните технически апарати като дроновете вече не са част от научната фантастика, а се оказват от огромна помощ на лекарите в трудно достъпни места като Африка. Местна компния използва безпилотни летателни апарати, за да доставя медицински консумативи, кръв и лекарства, които са критично необходими на болниците в отдалечени населени места. Министърът на здравеопазването на Руанда Агнес Бинагуахо.

"По този начин избягваме недостиг на лекарства и материали, когато доставките са нарушени. Особено важно е това за кръвта, защото тя спасява живот."

Но на фона на всички тези уникални постижения, се оказва, че медиците имат още много какво да учат. Жена в Аржентина стана вторият човек в света излекувал се от ХИВ естествено, без помощта на медикаменти. Матиас Личърфелд от медицинския институт на Масачузец разказва, че учените са изследвали над милиард клетки от пациентката и не са открили никаква следа от вируса на СПИН. 

"Тази пациентка е много различна от останалите, в смисъл, че изглежда вирусът е напълно елиминиран от организма й. Досега не вярвахме, че има такива пациенти. Но след като вече можем да ги идентифицираме, трябва да се поучим от техните случаи и да разберем как е възможно това чудотворно излекуване."

Матералът съвсем не претендира за изчерпателност. Стотици хиляди учени, експерти и медици продължават ежеминутно да работят за откриване на нови лечения, разработване на по-съвършени терапии и подобряване качеството на живот на всеки от нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ириней Константинов

Ириней Константинов: Имаме нужда от духовен водач като свети Иван Рилски

Винаги сме имали нужда от духовен компас и сме имали, връщайки се в историята назад. Те са ни били отправната точка, към която сме вървели. Това каза актьорът Ириней Константинов в интервю пред БНР.  Той се превъплащава в образа на Небесния закрилник на България – свети Иван Рилски, в спектакъла на Софийската опера и балет „Рилският..

публикувано на 17.07.24 в 18:24
Представители на ПГ на

БСП: Няма как да подкрепим декларацията на ПП-ДБ в този вариант

БСП няма да подкрепи предлаганата от "Продължаваме промяната – Демократична България"  декларация в настоящия ѝ вид. Приемат я само като основа за разговори за кабинет. Това стана ясно от думите на  Иван Иванов, заместник-председател на ПГ на "БСП за България", след среща във връзка с  предложения от ПП-ДБ документ с ангажименти, които да бъдат..

публикувано на 17.07.24 в 18:19

Земеделци в готовност за подкрепа при борбата с пожарите

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявява пълна готовност за подкрепа при борбата с огъня във връзка със зачестилите пожари на територията на страната.  Излъчени са 21 координатори от различни региони, които да окажат съдействие на службите за пожарна безопасност при необходимост и да изпратят доброволци с машини...

публикувано на 17.07.24 в 18:09
Таня Георгиева

Националната асоциация на зърнопроизводителите иска оставката на зам.-министър

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за незабавна оставката на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева.  Земеделците са изпратили декларация до президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев и министъра на земеделието Георги Тахов с настояване за отстраняването на Георгиева.  В декларацията е посочено, че..

публикувано на 17.07.24 в 18:01
Стефан де Керсмакер

Говорител на ЕК коментира решението на Съда на ЕС за достъпа до информация по сделките за Covid ваксини

Европейската комисия не е предоставила достатъчно обществен достъп до информация по договорите за закупуването на ваксини за Covid-19, сключени с фармацевтични компании по време на пандемията - това постанови Съдът на ЕС.  Съдът на ЕС: ЕК не е предоставила достатъчно информация за сделките за Covid ваксини Решението идва ден преди гласуването на..

публикувано на 17.07.24 в 17:56
Веско Ешкенази

Плевенската филхармония и Веско Ешкенази изненадват публиката с Фреди Меркюри на концерта в Бургас

С обновена програма започват концертите на Плевенската филхармония и Веско Ешкенази. Първият от проекта „В света на музиката“ е тази вечер в Бургас. „Ще представим нашата програма, която е с награда за музикален проект на годината, в обновен вариант, за да изненадаме публиката. Включени са произведения на Бах, Моцарт Пиацола и стигаме до..

публикувано на 17.07.24 в 17:40

Цончо Ганев: Няма да участваме в плаващи мнозинства

Въпреки че подкрепят антикорупционното законодателство, предложено от ПП-ДБ, от "Възраждане" също отхвърлят реализирането на втория мандат. Това стана ясно от изявлението на зам.-председателя на партията Цончо Ганев: "Демократична България" не приемат на този етап това, което казваме и което искаме. Да, искат плаващи мнозинства и да, ние..

публикувано на 17.07.24 в 17:40