Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност” с Иво Балев: Торбаланка и чувалите с пари

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Малко остана да я изтикаме и тая календарна година - то не е сложна работа, само трябва да се запасяваме и запасваме по-добре, да пазим кръста, да държим краката на топло, да спазваме деликатна дистанция и разни други препоръки за здравословен живот. 

Човек трябва да следи кога има, кога няма ток и да си съобразява режима. Има някаква песен, дето станала модерна в ТикТока. Тя е в стил академичен поп-фолк и в нея се пее така:

Лампата веднага загаси,
токът спира, ти не вдигай шум!

С мен ли си сега или не си -
хайде да направим бейби-бум.

ТикТок е голяма зараза. Това е китайска социална мрежа за кратки видеоклипчета, целият свят е полудял по тая шашкъния. В ТикТока хората се превръщат в розови пантери и декоративни кученца - и се снимат в най-интересни интелектуални пози. Шашава история.

Има едни домашни кученца с дълги ушанки - с тия уши можеш да им покриеш очите, все едно им гасиш лампите, спира токът, блекаут.

Тая дума блекаут я крещят англосансонците, когато им спре токът и останат на тъмно. Същата дума блекаут се казва и когато спрат излъчването на радиото, ама тихо, чуш, сакън - да не чуе Дявола, тоя Господар на мрака и информационното затъмнение.

Мен да питате, по-добре да има режим на ТикТока, отколкото - режим на тока и радиото.

Имам една приятелка - фитнес лейди, атлетична до немай-къде. Тя постоянно прави упражнения, за да поддържа перфектна фигура със здрав и бодър организъм.

Добрата фигура се поддържа не с глад, а със спорт. Моята приятелка ми каза, че най-добрият фитнес, най-добрата тренировка е да носиш на гръб чували с пари.

Тия пари, вика, ги дават за строеж на магистрали, ала умните хора ги теглят в брой. Слагат пачките в чували, сакове, куфари, вързопчета, кашони, денкове, самари, бохчи - и ги носят на гръб като магарета. Физкулт - ура! Бой на полуголи манекенки с пачки - бий самара, да се сеща магарето!

Аз съм доста силен в кръста и мога да нося тежко, ала никога не са ми попадали чували с пари на гърба, даже по време на Виденовата зима.

Все нося някакви други предмети - отговорност нося, умствен багаж нося, такива работи. И на бой нося, обаче чувал с пари никога не съм носил по магистралата на моя живот.

Питах моята приятелка - това не е ли опасно все пак. Разни там прокурори, завистници и джуджета сигурно правят проблеми.

О, не, каза моята приятелка Торбаланка. Няма никакви проблеми с прокуратурата - носиш букети с пачки, правиш се на луд и не те закачат.

Ето това е проблемът, рекох си аз. Не мога да се правя на луд, тъй като наистина не съм наред с главата. Защото не е луд този, който се прави на луд, както би казал народът, ако беше малко по-умен.

Народът е мъдър, но не е много умен - казвам го като законен син на тоя мъдър народ.

Заедно с всички съвременници на онуй време аз съм преживял Виденовата зима - глад, студ, жито няма, банките гърмят. И парите бяха станали - с лопата да ги ринеш и да си палиш кюмбето с тях.

Апокалиптиците пак ни плашат с Виденова зима, ама аз не вярвам на такива прогнози.

Сега сме на вълните на младостта, дето няма нищо общо с демоните на миналото. Макар че някои от младите подозрително и поразително приличат на комсомолци от седмия ден.

Едни такива възторжени славословия се чуха в Народното събрание - като че ли Кирил Петков много обича да му се разлива сироп и да го обсипват със словесни целувки - вкусни като кюфтета.

Аз съм писал нежни любовни стихове за разни манекенки, прокурорки и политически дами, ама и на мен ми стана неудобно да ги слушам тия новите как се обясняват в любов на лидера си. Един даже го заплашвали заради чувствата му към Кирил Петков.

Ама карай да върви, то без това не може. Ако трябва да сравняваме - в Епохата Борисов имаше един обичай - професори и академици се строяват в Министерския съвет и почват да рецитират бюлетин на успехите с ниски поклони пред императора и благодарности в присъствие на медиите.

Това го правеха не певици и хубавици, ами академици! Сериозни хора с дълга научна и административна кариера. Гладът е по-силен от тока, особено, ако са ти спрели тока. С научния глад е същото. Животът е чувал с разумни компромиси.

А държавният живот е ритуалистика, жертвоприношения, гадание по червата на птиците.

Едно време учените хора и гадателите в древна Елада така си правели предсказанията - заколят някоя мисирка, гледат ѝ вътрешностите и казват: тръгвай, царю честити, на война, ще победиш враговете като нищо. То това пак са били някакви политическите съображения, но хората тогава, както и сега, са ги обличали в съответния ритуал.

Така че нека се порадваме на младите, пък ако докарат някоя Виденова зима - то така ни било писано в червата на жертвената мисирка или в някой Гордиев възел от свински черва.

В Турция не са и чували за Жан Виденов, ама турската лира вече я разнасят в бохчи - обезценява се главоломно и скоро ще си палят с нея камините в сараите. Лоша работа и тревога за целия регион.

Но нека да сме оптимисти.

Дали ще има Виденова зима -

за туй дори не смея да гадая.

Чувал с пари е важното да има

и да пращи камината в сарая. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България е домакин на международна платежна конференция на EACHA

Представители на БНБ и БОРИКА, заедно със 160 делегати, очертават тенденциите в платежната индустрия за следващите 12 месеца. България е домакин на 11-та международна платежна конференция на Европейската асоциация на клиринговите къщи (EACHA). Близо 160 делегати от 26 държави в Европа, заедно с представителите на компанията домакин - "Борика",..

публикувано на 22.05.24 в 22:49
Мария Спираки

Гръцки евродепутат: Имам уверение от ЕК, че България и Румъния ще бъдат в Шенген и по суша до края на годината

Гръцки евродепутат лобира за приемане по суша в Шенген на България и Румъния, за да се прекратят опашките с часове по границите. Евродепутатът Мария Спираки от управляващата партия "Нова демокрация" съобщи, че е получила писмено уверение от Европейската комисия за приемането на България и Румъния в Шенген по суша до края на тази година...

публикувано на 22.05.24 в 22:35
Държавен фонд “Земеделие”

ДФЗ изплати над 5,1 млн. лв. на фермерите за борбата им с вредителите

Държавен Фонд "Земеделие" изплати над 5,1 млн. лв. по схемата за компенсиране разходите на фермерите, свързани с изпълнение на Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения. Общият бюджет по схемата е 10 млн. лв., като останалата част ще бъде платена през есента.  По тази схема се подпомагат градинари , отглеждащи трайни..

публикувано на 22.05.24 в 22:21

Градушка с размер на лешник падна в София (обновена)

Близо 90 сигнала са били подадени на телефон 112 заради бурята в София. Основната част са за наводнени приземни етажи, запушени канализационни шахти и за паднали дървета и клони. Най-много сигнали за инциденти са подадени от кварталите "Младост", "Мусагеница" и "Сухата река". Това съобщиха за БНР от пожарната в София. Няма постъпили..

обновено на 22.05.24 в 21:08

Проф. Владимир Чуков: Конфликтът в Газа ще окаже влияние и върху европейските избори

"Виждаме един конфликт, който изригна, излезе извън Газа, извън Израел, извън Близкия изток и дойде в Западна Европа, в САЩ. Той проникна в университетите, в гражданското общество , стана силна мотивация за активизирането на определени слоеве. Ще окаже влияние и върху европейските избори ". Така проф. Владимир Чуков, арабист и университетски..

публикувано на 22.05.24 в 21:00

МС задели още 1 млн. лв. за ваксини срещу коклюш

Министерският съвет одобри допълнително 1 милион лева по бюджета на Министерството на здравеопазването. Средствата са предназначени за закупуване на ваксини за безплатна имунизация срещу коклюш на бременни жени, организиране на имунизационния процес, разкриване на имунизационни кабинети и осигуряване провеждането на лабораторна диагностика на..

публикувано на 22.05.24 в 20:47
УМБАЛ

Няма опасност за живота на пострадалия от мълния мъж

Няма опасност за живота на докарания в "Света Анна" мъж, до който падна мълния в София. Това съобщиха от болницата. Мълнията е паднала в непосредствена близост до 30-годишния човек в 18:53 часа в района на бензиностанция в кв. "Младост" 1. Мълния удари млад мъж в София Градушка с размер на лешник падна в София (обновена) Мъжът е  контактен..

публикувано на 22.05.24 в 20:32