Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски здравни експерти очакват увеличаване на случаите с Омикрон

Антъни Фаучи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пътуванията за коледните празници ще увеличат разпространението на новия вариант на коронавируса Омикрон. Това заяви главният медицински съветник на Белия дом доктор Антъни Фаучи и подчерта, че ваксинациите, както и поставянето на бустерни дози, са по-важни от когато и да било, защото предоставят сериозна защита срещу тежко протичане на болестта и хоспитализация.

"Това, което е абсолютно ясно и за него няма никакво съмнение, е неговата невероятна способност да се разпространява. В момента Омикрон бушува по света", каза доктор Фаучи пред американската телевизия Ен Би Си.

Доктор Франсис Колинс от Националните институти по здравеопазване на САЩ също очаква рязко увеличаване на случаите с Омикрон през следващите две седмици.

"Ако сте си сложили ваксини и бустерна доза, вие сте много добре защитени спрямо това Омикрон да ви причини тежко боледуване. Всеки, който слуша и е сред 60-те процента американци, които имат право на бустерна доза, но все още не са си я поставили - това е седмицата, в която да го направите. Не чакайте. Това, което знаем за Омикрон, е, че е много заразен", обясни доктор Колинс в интервю за Си Би Ес.

От началото на пандемията САЩ са регистрирали над 50 милиона случая коронавирус и Ковид-19 вече е отнел живота на над 800 хиляди души в страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кирил Петков

Петков: При Омикрона, разбрахме и от Брюксел, че пълна защита има само с трета доза

Премиерът Кирил Петков заяви, че задаващия се нов вариант на коронавируса и ниските нива на ваксинация у нас, създават риск от ново затваряне и ограничения за учениците. Засилване на ваксинационната кампания ще доведе до намаляване на натиска върху..

публикувано на 19.12.21 в 20:41
Испанският премиер Педро Санчес

Конференция на регионалните премиери в Испания заради Омикрон

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви, че на 22 декември, сряда, свиква конференция на регионалните премиери, за да обсъдят „тревожната ситуация“ с бързото разпространение на Омикрон варианта и да предприемат „общи мерки“ за ограничението му. 20 %..

публикувано на 19.12.21 в 13:50
Премиерът на Нидерландия Рюте и министърът на общественото здраве, благосъстоянието и спорта Де Йонг (вдясно).

Частичен локдаун в Нидерландия заради Омикрон

Нидерландия затваря за близо месец всички второстепенни магазини и услуги по Коледа и Нова година в опит да забави разпространението на коронавируса. Ресторанти, фризьорски салони, музеи и фитнес-клубове ще бъдат затворени от 19 декември до 14..

обновено на 19.12.21 в 07:59

Сблъсъци в Лондон след въвеждането на извънредно положение заради Омикрон

В централен Лондон се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращи срещу наложените ограничения от британския премиер Борис Джонсън заради новия вариант на Covid-19 Омикрон. Това става в момент, когато властите в столицата обявиха..

обновено на 18.12.21 в 21:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Очаква се противопожарен самолет от Франция за гасенето на пожара на границата с Гърция

Очаква се днес да пристигне противопожарен самолет от Франция, за да се включи в гасенето на пожара на граничната планина Славянка. Страната ми поиска помощта по Европейския механизъм за гражданска защита, след като снощи огъня, който изпепели над..

публикувано на 29.07.24 в 08:09

Четирима руски журналисти останаха без акредитации за Игрите в Париж

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че организационният комитет на Олимпийските игри в Париж е лишил четирима нейни журналисти от акредитация за отразяване на Игрите, без да се споменават конкретни причини. Русия заяви, че..

публикувано на 29.07.24 в 08:09
Кадър от взривовете в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Борис Радански: Нормативно има минимални отстояния на опасни производства от населените места

Нормативната база регламентира за отделни видове производства и съхранение на взривни вещества и боеприпаси минимални отстояния от населени места и инфраструктура . Това обясни в интервю за БНР Борис Радански, собственик на фирма за военни..

публикувано на 29.07.24 в 08:00
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Николас Мадуро е обявен за победител на президентския вот във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отново печели изборите във Венецуела, съобщи Избирателната комисия, въпреки многобройните сондажи, които сочеха предимство на опозицията. Основен съперник на Мадуро беше кандидатът на най-големия..

публикувано на 29.07.24 в 07:57
Снимки на жертвите на удара срещу окупираните от Израел Голански възвишения.

САЩ и европейски държави се обявиха против разрастване на конфликта Израел - "Хизбула"

Съединените щати и редица европейски страни се обявиха против разрастване на конфликта на Израел с ливанската радикална групировка "Хизбула", която беше обвинена за гибелта на 12 деца и младежи при ракетно нападение в окупираните Голански възвишения...

публикувано на 29.07.24 в 07:48

Румен Стоянов: Държавата трябва да застави мобилните оператори навсякъде да има връзка

"На места няма обхват и не може да бъдат известени хората . Писали сме писма до всички комисии, до министъра на вътрешните работи, на отбраната, до ДАНС, парламентарни комисии. Няма никакво решение. Това, което тогава казвахме, сега се случва ."..

публикувано на 29.07.24 в 07:44

Работи се по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин

Прокурори и следователи работят по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин. Вчера бяха открити две тела в района на взривовете. Така жертвите станаха четири.  Разпитани са осем свидетели. Един от тях е младеж, който е..

публикувано на 29.07.24 в 07:38