Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как празнуват в Израел Старата и Новата година

Снимка: БГНЕС

В Израел се празнуват и по нов и по стар стил. Обикновено край трапезите се събират целите семейства на местните християни. Ресторантите отдавна са резервирани както за официалната Нова година, така и за Старата Нова година. Летището е затворено за пътници от „червени страни“, а почти цяла Европа е с такъв код ,заради нарастващите случаи на болни от новите щамове на Covid-19.
Но и тази година в навечерието на празниците пристигат олигарси с частните си самолети ( за такива превозни средства няма ограничения). Те ще се веселят в бутикови хотели. Пристигат и известни артисти от цял свят, които ще участват в новогодишните им програми.

И все пак, какво е новото, необичайното през тази година за обикновените израелци питаме Игал Ясенов завeждащ  направление Евро-Азия в Еврейския национален фонд( организация която е създала и стопанисва голяма част от горите на сегашен Израел и част от обработваеми площи в пустинята Арава и притежава научен институт по селско и горско стопанство)


" В Куба, Испания и други страни на Нова година трябва да се хапнат 12 гроздови зърна. Там може и да съхраняват грозде в хладилни складове, но нашите селскостопански работници се обърнаха с молба към научния ни институт да селекционират сорт десертно грозде, който да зрее през зимата. Вярно, че израелската зима не прилича на европейската. Снегът е рядкост, а в пустинята, където са нашите селскостопански земи, въобще липсва. Миналата година те браха първите плодове от новите лозя, но заради пандемията не успяха да ги покажат и най-важното да изнесат от тях. Затова тази година бе голямата презентация , а малки самолети товарят прясно грозде за цялото северно полукълбо.

Вторият плод, дело на селекционерите ни в станцията в Офахим са череши, които зреят между декември и февруари. По принцип в Израел черешите са най-скъпия плод. До сега те зрееха само на севера в страната- в планините на Голан и Галилея. Има малко и в най-високите части на Юдейската пустиня. Просто плодът изисква студена зима, когато дървото да има латентен период, след което се събужда. Нашият институт, съвместно с института Вулкани, създаде черешови дървета , които „заспиват“ в най-жаркото лято и се събуждат през есента. Плодовете им са едри и сладки. Търсенето на „зимни череши“ е изключително голямо. Като се има предвид ,че между ноември и март е и сезона на ягодите, това са особено търсени плодове за семейната новогодишна трапеза.
Сред необикновената продукция на плантациите ни в Арава са и узряващите през зимата дини. За разлика от тези,които се отглеждат в цялата страна през лятото, нашите на са на земята , а „във въздуха“. По специална технология, те зреят действително на нещо като рафтове с височина човешки бой и могат да се берат автоматизирано.

И накрая за няколко думи за нашите зимни банани. Те са много сладки ,защото за разлика от вносните не се берат зелени, а най-много ден преди да се предложат на трапезата. Те са малки и особено вкусни. Но площите с този вид дървета не достигат и все още голяма част от бананите, предлагани в магазините са вносни, брани зелени и силно отстъпващи по вкус на нашите.

Към нас се обръщат селски стопани и за решаване на съвсем практични проблеми. Има застаряване сред земеделците. Младите предпочитат високите технологии и други сфери където печалбите са големи, а усилията и рисковете по-малки. Заради тях създадохме и нов вид ананаси. По принцип ананаса е тревисто растение. Първите три години не дава плод. И достига височина около 60 см. На практика не може да се използва техника при събиране на реколта. По нашата технология обаче сортовете са такива ,че машината изрязва високата тревистата част и по нататъшното отделяне на плода вече може да става механизирано, а на следващата година стеблото пониква на ново", разказа още за БНР Ясенов.

"Това се част от иновациите, с които се включваме в програмата на ООН за опазване на климата. Израел става един от основните донори в областта на пустинното земеделие. Надяваме се с това да помогнем както за преодоляване на природните катаклизми, така и за борба с глада в безводните райони на света", посочи още той.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Замръзналият Дунав - 1940 година

През 1954 г. Дунав замръзва за 74 дни

През 1929 година Дунав при Силистра е бил "ледена пързалка" . По него са минавали с шейни до отсрещния бряг.   Рекордът обаче е от 1954 година, когато реката е скована за цели 74 дни. Според статистиката в периода 1900 - 1964 г. Дунав е замръзвал 27 пъти . След това обаче - през 1985-а това продължава 2 месеца - от 16 януари до 16 март, а..

публикувано на 21.02.25 в 06:10
Изложба с рисунки на деца с епилепсия

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот"

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот". Той съдържа насоки и отговори на важни въпроси, свързани с живота и ежедневието на младежи с епилепсия на възраст между 14 и 28 години. На 10.02 организацията отбеляза Световния ден за борба с епилепсията, като отново стана ясно, че липсата на лекарства..

публикувано на 16.02.25 в 06:35
Виктория Бешлийска

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона. В каталунската столица тя се срещна с децата и техните родители в разговор за силата на езика и нишките, които свързват българите по света.  Езикът е нашата идентичност и колкото повече изучаваме богатството му, толкова по-близо сме до същността си, каза..

публикувано на 15.02.25 в 11:42

С "Пеперудена прегръдка" мисията на Гого от Перник ще продължи

Мисията да показваш, че различните хора не са опасни, и че всеки човек заслужава шанс, продължава и след смъртта - в това вярват близките и приятелите на пеперудения Георги от Перник, който стана звездичка на небето на крехката възраст от 9 години. В негова памет беше представен филмът "Пеперудена прегръдка", в който участват Гого,..

публикувано на 14.02.25 в 16:24
Анна Малешкова

Поредицата "Бесарабски хроники" с нов том - "Следа в историята"

Поредицата "Бесарабски хроники" вече има своя нов том с наслов "Следа в историята ", излязъл през декември миналата година. Описан е периодът от 1762 до 2024 г. Всяка важна дата е разказана в три статии.  Съставители са Анна Малешкова, общественичка, писателка, художничка, бивш директор на Дома на профсъюзите в Сливен , на Кинефикация. Тя е..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Момчил Искренов: Кафето е ритуал, култура и удоволствие за сетивата

Кафето сутрин е едно от най-важните сутрешни ритуали за някои хора, за други е отделно изживяване. За това какво е да си бариста в България и какво не знаем за кафето, разказва Момчил Искренов: " На 29 години съм, от два месеца работя като професионален бариста в Coffe shop , отделям време и за заниманията си тук, но иначе имам икономическо..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Росен Гацин: От февруари започва новият цикъл на стопанската година

На 1- ви февруари православната църква почита свети мъченик Трифон. Той е един от най- славните светци лечители.  В народната традиция този ден се нарича Трифон Зарезан и се отбелязва и на 14 февруари, по стар стил. В българската традиция Св. Трифон е свързан с лозарството.  На 1 ви февруари се извършва ритуално обработване на лозата,..

публикувано на 02.02.25 в 10:24