Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вероятно това няма да е последната пандемия

Проф. Владимир Пилософ: Работи се по писмени инструкции за кои деца е рисково ваксинирането

Проф. Владимир Пилософ
Снимка: Кирил Чобанов

Днес специален гост в рубриката на програма "Хоризонт"  - "Covid-19 и ваксините - думата имат експертите"  е проф. Владимир Пилософ, почетен председател на Българската педиатрична асоциация.

"Надявам се ваксинацията на децата да не се компроментира. Защо при нас е толкова ниско покритието, за разлика от другите държави- това е защото нашето общество не е достатъчно добре информирано въобще за ваксините в историята на човечеството", коментира проф. Владимир Пилософ.


В 69 пункта в страната ще ваксинират срещу Covid-19 деца от 5 до 11 години"

"В историята дори на съвременното човечеството има много примери за подобни инфекции. Това е например детският паралич, при него 90 на сто от засегнатите го прекарват асимптомно, но засегнатите могат да имат много сериозни последици за здравето си.

Без да съм песимист или оптимист, мога да кажа, че това най-вероятно няма да бъде последната пандемия за човечеството - тази с коронавируса. Живата материя се променя и развива, ние съответно трябва да се адаптираме и да търсим оръжие срещу това.

Вероятно човек генетично може да живее 100 години, но средната за Европа в края на 19 век е била не повече от 50 години.

Ръстът на продължителността на живота се дължи на навлизането на ваксините, които се преборват с инфекциите - като детския паралич, коклюша, туберкулозата, вариолота, хепатита...ваксините придружават развитието на съвременното човечество", каза още проф. Пилософ.

Проф. Пилософ заяви, че и млади хора могат да починат от Covid-19, това няма как да се знае предварително.

"Затова ваксинирането е най-доброто оръжие. Болестта води до някои сериозни последици при деца, макар и рядко. А страничните реакции при ваксините са минимални - щетите от заболяването и щетите от ваксините са между земята и небето разлика", каза още педиатърът.

Проф. Пилософ заяви, че лекарите, които ще ваксинират ще посочат кои деца е задължително да се ваксинират и за кои деца е рисково:

"Работи се по такива писмени инструкции, това трябва да го кажат специалистите", заяви проф. Пилософ.

По думите му има притеснения, че тази кампания за ваксинирането на децата няма да сработи, защото преди време е имало изследване колко родители биха ваксинирали избощо децата си, и се оказва, че само 50 на сто биха го направили, ако не е било задължително по Имунизационен календар.

"Тоест има огромен дефицит от достоверна информация към нашето население", счита изтъкнатият педиатър.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националният отбор по ветроходство в клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" с три места в златен клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" проведе своите тренировки през тази седмица в Балчик. Само преди дни младите надежди на България се завърнаха от европейското първенство, провело се в Италия. Класирането на състезателите до 15 годишна възраст им отреди три места в златен клас, което при силната конкуренция е огромно..

публикувано на 15.07.24 в 12:15

Четвърти ден военни участват в потушаването на пожари

Четвърти ден армията участва в гасенето на пожарите в страната. Над 200 военни са се включили до момента. Тази сутрин хеликоптер излетя за района на Свиленград, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "Имаме в района на Пловдивско 61-ва бригада, в Студена също имаме, Тополовградско, наши хора. Всички модули, които имат..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Белица защити кмета Радослав Ревански и Делян Пеевски

Жители на община Белица защитиха кмета Радослав Ревански в декларация, публикувана във Facebook страницата на общината. В нея хората изразяват и категорична подкрепа за Делян Пеевски в опитите му да обедини хората и избирателите на ДПС.  След серията декларации от  общинските  структури  на ДПС миналата седмица, последвани и от позиция..

публикувано на 15.07.24 в 12:09

Годишната инфлация през юни е 2,5%, спрямо май има 0,2 на сто дефлация

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни при 2,3 на сто през май, сочат данните на Националния статистически институт. За самия юни обаче е регистрирана дефлация от 0,2 % - точно толкова, колкото беше изменението на индекса месец по-рано. Регистриран е минимален ръст на цените при здравните услуги и услугите в сектора на..

публикувано на 15.07.24 в 12:04
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест за Паскал, обвинен за ОПГ с бившата шефка на Митниците

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 11:59
Калин Стоянов

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

Към момента няма застрашени населени места, както и бедстващи граждани. Ситуацията постепенно се нормализира в цялата страна.  Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  По думите му все още обстановката  остава сложна .  220 пожара у нас за денонощие. Опасност за населени места няма Продължава..

публикувано на 15.07.24 в 10:52

Социалното министерство предлага линията на бедност през 2025 г. да стане 638 лв.

Социалното министерство предлага през следващата година линията на бедност в страната да се повиши на 638 лева. Проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане. Повишението е със 112 лева спрямо сегашният размер от 526 лева. Линията на бедност по закон се актуализира ежегодно спрямо данните от изследването на "Евростат" -..

публикувано на 15.07.24 в 10:39