Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Петър Нефтелимов: В моя речник ги няма думите „трудно“ или „невъзможно“

Всички сме успели по някакъв начин, казва 25-годишният младеж с ДЦП, който се фокусира върху положителните неща в живота

Петър Нефтелимов
Снимка: Личен архив

Няма невъзможни неща. Мотото е на Петър Нефтелимов, който от раждането си е с детска церебрална парализа. Амбициите на момчето обаче един ден може да го отведат и на Марс. Защото Петър вярва, че всеки от нас е успешен в живота си и здравословният проблем не е оправдание да не сбъдваш мечтите си.

Много награди за предприемачество, иновативни проекти, собствен блог със съвети за бизнеса. Ментор, маркетинг експерт, бакалавър по биотехнологии от 2 години, а сега - следва 2 магистратури.  Това е Петър Нефтелимов, който е и огромно вдъхновение за всички около себе си.

Баба му разказва как в началото се опитвал да рисува, с компютъра, но не се получавало, а и учителят му не го подкрепял. Затова рисунките първо излизали розови. „Той седна и намери всички цветове сам“, спомня си бабата. Същата история се повтаря и с намирането как да изпише знака за корен квадратен. 

Въпреки че момчето е ограничено в движенията си заради последиците от детската церебрална парализа, а може би тъкмо заради това, за своите 25 години Петър може да се похвали с необичайните неща, които е правил. Да обиколи поречието на Дунава с колело, от което излязъл филм, да бъде журналист, като напише книга за 49 успели българи. 

Всички сме успели по някакъв начин и трябва да се гордеем със себе си, твърди Петър Нефтелимов. 

Чувствам се толкова успял, колкото всеки млад и предприемчив българин. Всички ние сме успели по някакъв начин в живота си.“

С всеки изминал ден бързаме все повече и повече, без да поглеждаме назад, за да видим колко много сме направили за нас и за другите, допълва той.

Ако искаме да се наречем успешни, трябва да се учим от най-добрите и да ги следваме, смята Петър. 

Няма думата „трудно“ или „невъзможно“ в моя речник.“

Петър е сред малцината, които опровергават известния български скептицизъм. Дотолкова, че може да служи за вдъхновение, признава Александър Хинков от платформата „Успелите БГ“. За него Петър е най-големият възможен инат.

Изключително непримирим към страшно много неща, сред които статуквото, неправдата, липсата на възможност и справедливост в образованието в България. Той ги вижда всички тези неща и се бори всеки ден, за да са по-добре.“

„Със сигурност когато е по-трудно, трябва да си по-голям инат. Заради това и Петър е може би най-големият инат, защото той има различен старт от нашия, макар че, ако го питате, няма да каже това. Той е изключително фокусиран върху положителните неща от живота и за миг не поглежда към негативните“, изтъква Александър Хинков.

„Той е адаптивен и успява да открие и да използва позитивите на всеки един ден, който има и му е даден на този свят.“

Здравословният проблем не е оправдание да не сбъдваш мечтите си, убеден е Петър.

„Успехът е във всеки от вас, открийте го“, насърчава той.

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павлина Делчева-Вежинова

Павлина Делчева-Вежинова: Докато помним нещо, то е живо!

"В тази книга място намират интересни хора, които съм срещала , защото се оказа, че за най-близките ми хора ми е трудно да пиша. Използвала съм, разбира се, разкази и спомени на майки ми и баща ми, но мимоходом, но за брат ми, за най-близките ми приятели ми е трудно да пиша ", разказа в "Нощен Хоризонт" на БНР Павлина Делчева-Вежинова ,..

публикувано на 27.01.23 в 13:18

Виктория Бешлийска: Клишираната реч измива от личността ни, отговорност е да пазим българския език

"Въпрос на лична отговорност и езикова култура е как да бъде опазено богатството на българския език . Трябва да се стремим както да обогатяваме личния си речник, за да можем да се изразяваме по-добре, по-интересно, по-характерно, по-отличимо, така и да подбираме думите си. Дори да направим пауза, преди да кажем нещо. За да не влизаме в..

публикувано на 25.01.23 в 15:49
Георги Чапкънов – Чапа

„И Чапа създаде света. Истории за хора и статуи” - книга за големия скулптор

Големият български скулптор Георги Чапкънов – Чапа навърши 80 години на 24 януари. "Нощен хоризонт” първи поздрави невероятния творец. По този повод гост в "Нощен Хоризонт" е Елена Кръстева, автор на  книгата  -  „И Чапа създаде света. Истории за хора и статуи ”. "До книгата се стигна от интервю след интервю , от разговор на разговор..

публикувано на 25.01.23 в 13:56
Михаил Мутафов

Михаил Мутафов: Когато съм се опитвал да режисирам живота си, винаги съм бъркал

Когато съм се опитвал да режисирам живота си, винаги съм бъркал. Това сподели в интервю за БНР Михаил Мутафов - доайен на Варненския драматичен театър. " Колкото повече съм вярвал в емоцията си, в това, което ми подсказва емоцията, душата - винаги е било по-добре от разсъжденията. И за ролята е така - когато започнеш да я правиш, в грубия смисъл..

публикувано на 25.01.23 в 11:47
Иван Бързаков

Проф. Иван Бързаков: Фактът, че можеш да дишаш свободно, никак не е малко!

В мрачната нощ на 10 септември 1976 г. българинът Иван Бързаков навлязъл по време на буря със светкавици в Адриатическо море и заплувал. Той отплувал за Америка. Първата спирка по пътя му трябвало да стане заблатеният италиански бряг, почти на 11 километра от залива, а морето било пълно с акули. Така започва своята биография проф. Иван..

публикувано на 23.01.23 в 16:38
Луиза Григорова - Макариев

Луиза Григорова - Макариев пред БНР за мечтата да бъде актриса

Очарователна, млада и талантлива актриса е гост в поредицата „Магията на театъра“. Това е Луиза Григорова - Макариев от Малък градски театър зад канала. Познаваме я не само от сцената, но и от телевизионните сериали „Стъклен дом“, „Дървото на живота“, „Откраднат живот“, „С река на сърцето“. Сериозни са участията й във филмите за..

публикувано на 22.01.23 в 20:16
доц. Евгения Сендова

Евгения Сендова: Каквото и да правите в живота, правете го със страст

Плевен беше домакин на научна сесия на Ученическия институт по математика и информатика към БАН. Създаден е преди 23 години, за да открива, поощрява  и развива заложбите и способностите на онези ученици в страната, които имат желание да задълбочат знанията си в тези области. Един от двигателите на този Институт е доц. Евгения Сендова...

публикувано на 22.01.23 в 09:11