Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино между редовете и галактиките: „Книгата на Боба Фет”

Постерът на новия сериал "Книгата на Боба Фет" с премиера на 29.12.21 г.
Снимка: www.starwars.com

Часове ни делят от премиерата на първия епизод от анонсирания миналата година сериал на Disney+ „Книгата на Боба Фет”, посветен на един от емблематичните ловци на глави в света на „Междузвездни войни” – Боба Фет.

Всичко започва през 2020-а с финал. Даже с финал след финалните надписи на втория сезон на друг сериал – „Мандалорецът”.

Убийство в покоите на Джаба, които така или иначе вече не са негови. Наемникът Боба Фет заема прословутия му престол, а компания му прави Фенек Шанд, също елитен наемен убиец. Така бе открехната завесата към поредното забавление или потенциално разочарование за Star Wars феновете по цял свят. Какво да очакваме? „Изотопия” събра мненията на почитателите и припомни коментарите на критиците по повод други скорошни кинопродължения от онази толкова обичана далечна галактика.


Кой е Боба Фет?

Въпреки че има значително участие в последните епизоди от втория сезон на „Мандалорецът”, присъствието му в деветте пълнометражни „Междузвездни войни” е по-скоро символично. Боба е прочут междугалактически ловец на глави. Син е на Джанго Фет, един от последните мандалорски воини. Точен клонинг на баща си, но отгледан от него като човешко дете, а не като имперски щурмовак – по калъп в името на злото.

Да се грижи за сина си Джанго няма много време. Убит е от джедай в битка, която поставя началото на Войната на клонираните, а малкият Боба наследява само бронята му и орисията да се справя сам. Въпреки крехката си възраст, бързо се прочува като наемник не на кого да е, а на Джаба Хътянина. Емблематичен престъпен бос от „Междузвездни войни”, който дори най-незапознатите със сагата са виждали и оприличават на нещо средно между извънземно, червей и охлюв. Доста тлъстичък при това.  


Една от малкото реплики, които чуваме от Боба Фет в деветте епизода на „Междузвездни войни”, е отправена към Дарт Вейдър. От него Боба получава поръчката да залови Хан Соло и принцеса Лея. Прави го успешно. Разбира се, лошите няма как да надвият добрите, така че и принцесата, и Хан Соло отървават кожите. По-късно в поредицата в битка с Хан Соло Боба Фет пада в устата на пустинното чудовище Сарлак и сюжетната линия с него приключва, докато екипът на „Мандалорецът” не го връща на преден план с втория сезон.

Така Боба си е жив и здрав, има си дясна ръка и продуцентско-режисьорски картбланш да се развие пълнокръвно като протагонист. За целта се връщаме на една от любимите планети на феновете – пустинната Татуин. В „Книгата на Боба Фет” очакваме един от най-добрите наемници да поеме контрол над престъпната империя, ръководена някога от бившия му шеф Джаба. Заедно с Фенек Шанд Боба ще трябва да убеди останалите – от изпечени гангстери до откровени отрепки – че е време не просто за ново раздаване на картите в играта, но и за нови правила, по които тя да се играе. Или както казва продуцентът и режисьор Джон Фавро пред списание „Емпайър” в броя от 25 ноември: „Джаба вече го няма и се получава властови вакуум. Джаба е много силен и налагащ се водач, от него хората се страхуват, защото управлява с железен юмрук. Когато извадиш от системата на Татуин такъв герой, назрява възможността за развитие в гангстерския жанр”.


Тоест идва време за...

Предложение, което никой не може да откаже

От наличната информация и тийзъри някои вече сравниха предстоящия сериал с космическа версия на „Кръстникът”. Е, надали ще е чак като софийската, на която ни направи свидетели Анди Гарсия в центъра на българската столица.

Обратно на Татуин, следсофийско и следколедно от 29 декември нататък можем да усетим и привкус на класически уестърн, какъвто лъхна от двата сезона на „Мандалорецът”, защото зад сериала за Боба Фет застава успешният екип именно на мандалорската сага. Сред изпълнителните продуценти са споменатият вече Джон Фавро, но и Робърт Родригес, Катлийн Кенеди и Дейв Филони. Те, заедно с други свои колеги, ще трябва да подготвят и третия сезон на „Мандалорецът”, който ще се появи догодина след „Книгата на Боба Фет”.  


В главните роли ще видим Темуера Морисън като Боба Фет и Минг-На Уен като Фенек Шанд. Познавачи на вселената Star Wars предполагат, че е възможно на екран да бъдат възкресени позабравени ловци на глави и бунтовници, част от антуража на Джаба и тук-там поддръжници на Империята, но теориите на феновете залагат по-скоро на това, че най-големите имена в галактиката ще бъдат умишлено избегнати. Логично би било да видим и някои от персонажите на „Мандалорецът”. Макар и нелогично за хронологията и събитията в „Междузвездни войни”, върлите почитатели спекулират дори с поява на самия Хан Соло, заловен някога именно от Боба Фет.  


Любопитно, но факт: Темуера Морисън е актьорът, превъплътил се през 2002-ра в Джанго Фет, бащата на Боба, в „Междузвездни войни: Епизод II – Клонираните атакуват”. А човекът, изиграл за първи път възрастния Боба Фет, почина миналата година.

Британецът Джеръми Бълок си отиде на 18 декември 2020-а на 75-годишна възраст. Бълок първи слага мандалорския шлем, наметало и ракетна раница, за да се превърне в прочутия ловец на глави. Появява се за първи път в „Империята отвръща на удара” от 1980-а – петия епизод от космическата сага. Отново изпълнява ролята в шестия – „Завръщането на джедаите”, през 1983-а. Бързо става любимец на публиката, но скромните четири реплики, които има, всъщност са произнесени от друг актьор – Джейсън Уингрийн.

Без маска Бълок изиграва още две малки роли в „Междузвездни войни” – на лейтенант Шекил в „Империята отвръща на удара” и на капитан Колтън в „Отмъщението на ситите”.

И докато чакаме поредните епизоди в края на декември и в началото на 2022-ра, голямата киномашина за пари вече се върти. Мърчът върви със страшна сила, преди да сте гледали, можете да си поръчате всякакви артикули като например фигурки от винил на двамата основни герои Боба Фет и Фенек Шанд. А можете да се отдадете и на друга, вече утвърдена с „Мандалорецът” мания – Негово Величество Детето на име Грогу, по-известно като Бебето Йода.


Грогу превзе Земята, че и планетите наоколо, и ни постави на колене не просто със Силата, която владее, но и с вида и поведението си. Бебето Йода е „невъобразимо сладко”, както уместно го определи преди време в ефира на „Хоризонт” Весела Дринова от специализирания сайт „Операция кино”. Бърз тур в центъра на София, освободен от присъствието на Кръстника, показа, че можете да се снабдите не просто с обичайните артикули, но и с ръчно направено Бебе Йода.

Откриваме Таня в магазинче за произведения на приложните и изящните изкуства. Още на входа ни посреща плетен Грогу. Приятно зелен и ококорен, висок около педя. Определено не е част от обичайния мърч, посветен на „Междузвездни войни”, но е сред многото играчки, които запалените фенове с радост биха притежавали. Таня потвърждава, че хората често го търсят. Отнема няколко дни, за да се изработи. Старият Йода ни гледа мъдро от картина на стената, а самата Таня не е фен, но е обещала на любим човек да гледат всички епизоди от междузвездната сага заедно.

Пуканки по мандалорски

Когато с Весела обсъдихме успеха на мандалорския сериал, признахме – той възхити и критиците, и онези върли фенове, разочаровали се от последните три пълнометражни „Междузвездни войни”. Тогава Весела заключи, че „почитателите ще се откажат, ако е едно и също”. И понеже именно при „Мандалорецът” то не беше такова, феновете полудяха и преглътнаха идеята за още и още сериали с междузвездни герои.„Star Wars вселената може да понесе много истории, които да се развиват дълго във времето, тя е мащабна, но – разбира се – всичко зависи от това как се развиват героите”.

В „Мандалорецът” нещата се случиха по-скоро добре. Засега. „Истината е, че кога трябва да се спре е винаги важен въпрос и никой никога не знае отговора”, каза Весела.


Ако пък отговорът зависи много от парите, то е ясно защо все така не се задава нито на големия, нито на малкия, че даже на компютърния екран. И преди, и сега Disney+ се възползват умело от носталгията на дългогодишните фенове. Тя обаче не е перпетуум-мобиле.

И все пак не всички са движени от носталгия. В „Изотопия” тази теза защити Данаил Найденов, създател на сайта popcornmovies.bg и заклет фен на „Междузвездни войни”, когото препитахме за Епизод 9: „Бих го определил като любов към цялата сага. Аз съм потомствен киноман. Гледал съм много филми от малък. Имахме сериозна колекция от видеокасети. Бяхме абонирани с майка ми за всички видеотеки в града, бяха 7-8. Ходех на кино постоянно, но „Междузвездни войни“ е нещо много по-специално. При мен носталгията не работи. Ако работеше, нямаше да харесвам новите филми, щях да съм като всички останали, които го оплюват. Напротив, аз харесвам това, което се показва всеки път, нови герои, нови събития, нови планети и нови взаимодействия в Силата. Така че не е любов към отдавна отминалото детство.”

Дани помни ерата на „Междузвездни войни” от 90-те години у нас, когато като първокласник ги гледал по кабелната телевизия, озвучени от един-единствен, но запомнящ се и въздействащ глас – на Васил Кожухаров. От домашните пред телевизора до меден месец в Тунис, където са снимани част от епизодите – такова е дългогодишното посвещение на Данаил към сагата. Днес той е и колекционер на Star Wars фигурки, списания и книги.


И той, и Весела знаят, че в галактиката определено има магия и тя ни държи пред екрана като лепило. Според Весела тайната е в семейната история – дали това ще е Скайуокър линията или повествованието за нетипичното семейство между Грогу и Мандалореца, но филмите имат душа, когато ни разказват за близостта и обичта в дома, където и какъвто и да е той. Дори Дарт Вейдър в крайна сметка избира семейството, припомня ни Дани.


На гости на третата планета и на четирима фенове

За да разкостим „Книгата на Боба Фет” още преди да сме я гледали, се настаняваме не на кръглата, а на правоъгълната маса на няколко видни рицари. Те са от поколението, израснало с епизодите 1, 2 и 3. Гледали са всичко или почти всичко покрай сагата. Имат мнение и фаворити, имат, а понякога не съвсем, и очаквания. Запознайте се с Краси, Васо, Стефо и Васко.

Краси и Васо ще гледат новия сериал, но не таят сериозни надежди, защото се прави от Disney+. Васко няма да го гледа, точно заради компанията, която го продуцира, а Стефо се е отказал от сагата още след Епизод 7. Иначе като персонаж Боба Фет им е по-скоро симпатичен: „Във филмите имаше много кратка роля и изглеждаше готин, а и самата история за мандалорците е готина, макар че не съм гледал предишния сериал, защото не искам Disney+ да печелят, те са корпоративни мишки”, казва Васко.

Според адаша му Васо Disney отпечатъкът върху „Книгата на Боба Фет” ще се изрази в това да ни представят историята на позитивен герой, който изглежда негативен. Момчетата припомнят, че Боба Фет е единственият ловец на глави в „Междузвездни войни”, за когото има отделна, макар и доста скромна, история в големите девет епизода на сагата. Дори фактът, че не знаем почти нищо за Боба, може да го направи интригуващ. Мистериозността му привлича зрителите, коментират четиримата.


Помнят го със заловяването на Хан Соло, който е любимец на Краси и Васо. „Не е герой, който се опитва да има повече ценности, отколкото стандартен наемник. Ценностната му система е доста базова, близка до реалното. Не се опитва да бъде повече за света, отколкото светът очаква от него”, обяснява Краси. „Във вселена, в която имаш светлинни мечове, да ходиш въоръжен с бластер изисква или интелектуален дефицит, или много смелост – основни черти на всеки герой”, допълва Васо.


За Васко любим е Чубака („защото се възприемам като него, защото и аз съм висок и космат и говоря странно”), а Стефо си признава, че като малък бил луд по Джар Джар Бинкс: „Всички го мразеха, защото е тъп, аз бях дете и бях влюбен в него. Не ми пукаше за никого от джедаите с готините мечове, а само за Джар Джар Бинкс. Бебето Йода е същото. В сериалите пак ще има някакъв образ за децата”, убеден е Стефо и даже предвижда в галактиката да се пръкне Бебе Чубака.


Иначе симпатизира на Оби-Уан Кеноби: „Има цялостна история, начало и край, символизира най-положителния герой в сага, в която има доста смесени герои, положителни и отрицателни. Ако обаче Disney направят сериал за Оби-Уан Кеноби, няма да го гледам, защото ми харесва историята както е в момента – завършена. Не ме интересуват детайлите, какво е правил в пустинята между края на трети епизод и началото на четвърти”.

На масата на рицарите на бордовите игри и фантастичните филми, технолози и технократи със сърца от силиций, няма място за Грогу. „Той не умря ли?”, питат през смях четиримата. Иронично го наричат „реквизит”, докато кроят планове за косматото бебе à la Чубака.


Може и да има такова, може и да няма. Но накрая – независимо от мърча, корпоративните мишки, печеленето на пари, носталгията по филми, които в детските ни години са изглеждали далеч по-вдъхновяващи, въпреки разочарованието, пресищането и плахите надежди, че има и друга страна на монетата, важно е с нас да бъде тя. Силата!

Усетете я като чуете междузвездната ни изотопска история в звуковия файл!

Снимки: www.starwars.com, www.starwars.fandom.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фестивала за куклено изкуство Шарено петле

В Плевен започва VII издание на Фестивала за куклено изкуство "Шарено петле"

В Плевен започва Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". В продължение на пет поредни дни ще бъдат показани представления за за цялото семейство.  В "Шарено петле" ще има и международно участие. На сцените на ДКТ "Иван Радоев" и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата..

публикувано на 04.07.24 в 11:15

Премиера на оперетата "Страната на усмивките" във В. Търново

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие от репертоара на Великотърновския театър. Тази вечер на голямата сцена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е премиерата на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар.   Спектакълът е съвместна продукция на Великотърновския театър и Софийската..

публикувано на 04.07.24 в 08:30
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09

Арт фестивал "Солинария" - с внимание към младите музиканти

Започна четвъртото издание на Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол. На откритата сцена с невероятна гледка към морето от 5 до 13 юли отново изява ще имат млади артисти от България и гости от цяла Европа – от проекта EuroChoir.  Започнаха и майсторските класове – по цигулка на именитата наша цигуларка Ангелина Абаджиева, която пристигна от..

публикувано на 03.07.24 в 16:35
Димитър Вълчев по време на запис в Първо студио на БНР (1971 г.)

Спомен за композитора Димитър Вълчев

С голямо уважение припомняме творческото дело на един любим за много българи музикант - Димитър Вълчев - композиторът, който се изявяваше и в класическата, и в поп музиката. Всеки слушател обича песента му “Една българска роза“, но е чувал и оперетата му „Време за любов“, и очарователните му детските песни, филмовата му музика. Разбира се, Димитър..

публикувано на 03.07.24 в 16:03
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Детският радиохор е "Ансамбъл на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Детският радиохор, ръководен от Венеция Караманова, е едва втората формация в 33-годишната история на анкетата, която е двукратен носител на званието "Ансамбъл на..

публикувано на 03.07.24 в 14:52
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Радиооркестърът закрива сезона си на 5 юли

В петък Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист ще бъде много..

публикувано на 03.07.24 в 14:31