Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илко Семерджиев: Неадекватен е моделът на управление на Covid кризата

Министерството на здравеопазването не само не си върши работата, а подготвя следващ проблем

Снимка: БГНЕС, архив

"Моделът на управление на кризата с Covid-19  е изключително неадекватен и трябва да бъде сменен. Той трябва да бъде на по-високо ниво - не на ниво министър на здравеопазването, а поне на ниво вицепремиер, защото той би могъл да координира области и да комбинира ресурси, които един министър не би могъл". Това каза пред БНР бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Той подчерта, че кризата има всякакви измерения - не само медицински:

"Тези, които вземат управленските решения, трябва да бъдат по-шарен екип от хора с различни компетенции, за да могат да излязат от тази порочна схема - решенията да са или чисто медицински, или чисто политически. Подобен черно-бял подход доказа своята непригодност във времето. ... В България очевидно няма управленци и поради тази причина управлението на епидемията в страната е толкова неадекватно и затова имаме толкова висока смъртност".

Мнението на бившия министър на здравеопазването е, че здравната система и болничната система в България са единствените, които са готови и се справят със задачите си.

Д-р Семерджиев определи като свръхсмъртност данните от ноември за 4453 починали от Covid-19

"Ние се намираме в състояние на биологична война и когато говорим за експерти, нека не забравяме, че те не носят отговорност. отговорността я носят управляващите".

Няма как страната ни да остане изолирана от Омикрон варианта, категоричен беше той.

По отношение на ваксинацията той заяви, че всеки има право на лично мнение, но то е субективно, а обективното мнение е това, което казва науката:

"Отричането на науката е нещо, което мога да сравня само с тъмното Средновековие".

Опашките пред пунктовете за ваксинация показват, че те са малко, което означава, че Министерството на здравеопазването не само не си върши работата, а подготвя следващ проблем, коментира д-р Семерджиев и подчерта, че в момента нивото на ваксинация е много ниско.

Интервюто на Георги Марков с д-р Илко Семерджиев в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученически конкурс за рисунка на тема "Паметникът на Свободата"

Национален ученически конкурс за рисунка на тема "Паметникът на Свободата" е част от инициативите, посветени на 147-годишнината от епичните августовски боеве на Шипка и 90 години от освещаването на Паметника на Свободата на историческия връх. Конкурсът е отворен за ученици от цялата страна и всеки участник се включва в него с една рисунка..

публикувано на 04.08.24 в 13:29

Мъж е загинал при опит за бягство от ареста в Димитровград

32-годишен мъж е загинал при опит за бягство от ареста на Районното полицейско управление в Димитровград. Мъжът е паднал от 4-ия етаж. Той е бил задържан вчера за 24 часа, след като е заловен с петима нелегални имигранти в кола на автомагистрала "Марица". По случая е образувано следствено дело.

публикувано на 04.08.24 в 13:04

Финансовата помощ от общината в Ямбол ще бъде разпределена по равно между пострадалите в Крайново и Воден

Финансова помощ, отпусната от общината в Ямбол, ще бъде разпределена по равно между собствениците на опожарени имоти, които живеят постоянно в селата  Воден и Крайново. На последното си заседание съветниците, както и кметът на Ямбол, дариха месечните си възнаграждения в размер на 50 000 лева за засегнатите от пожарите в Боляровската община...

публикувано на 04.08.24 в 12:55

ИСС препоръчва спешен старт на икономическа процедура по ОП "Развитие на човешките ресурси"

От Икономическият и социален съвет препоръчват да се засили финансовата подкрепа за социалните предприятия, като спешно се стартира отлаганата на няколко пъти процедура по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", за "Насърчаване на социалната и  солидарна икономика". Съветът прие на последното си заседание становище за "Ускоряване..

публикувано на 04.08.24 в 12:07

Увеличава се броят на заразените с чума кози и овце в Гърция, над 14 000 са умъртвените животни

Броят на заразените с чума кози и овце в Гърция достигна 37. Над 14 хиляди животни са умъртвени, за да се спре пренасяне на заболяването. В двете ферми - в Драма и до Комотини, където бе установена заразата, днес бяха унищожени животни, съобщават санитарните власти. Районът до границата с България се счита за рисков поради положителни..

публикувано на 04.08.24 в 11:43
Манастирът

Църковен парк откриха в Кипър

В Кипър бе открит първият църковен парк. Новата дестинация из богатото духовно наследство на страната включва манастир и три параклиса. Те се намират в хълмистата част в област Пафос, на западното крайбрежие на острова. Религиозният комплекс дава възможност на хилядите посетители на живописния и исторически район на Кипър за поклонничество,..

публикувано на 04.08.24 в 11:20

Забрана за посещение на горски райони край Солун

Властите въведоха забрана за хора и коли да влизат в горски райони до Солун. Силно активен остава пожарът до град Комотини. Днес военни екипи охраняват гори и паркове в района на град Солун поради забрана за влизане на хора и автомобили. Гражданска защита информира за много висок риск от пожари. Под специално наблюдение са горските райони..

публикувано на 04.08.24 в 11:15