Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милко Палангурски: Нашите политически формации не са партии, а котерии

"Кризата в партийната система се прехвърли върху политическата парламентарна система"

Проф. Милко Палангурски
Снимка: Здравка Маслянкова

"2021 година - политическа криза, избори и малко пандемия. Такава безпомощност в българския политически елит - да стигне до три избора, не се е налагала в модерната ни история... Нашите политически формации продължават да страдат от 140-годишен български синдром - те не се политически партии, а котерии - това са групи по интереси, които нямат политически живот и не раждат нормални лидери. Кризата в партийната система се прехвърли върху политическата парламентарна система". 

Това каза пред БНР историкът проф. Милко Палангурски, преподавател във Великотърновския университет. 

Според него многото избори са рискована игра със същината на парламентарната система и българският избирател трябва да разбере, че също носи отговорността за случващото се в страната. 

В предаването "12+4" историкът допълни: 

"Трибуната не е за всеки. Във всички български парламенти има едно мълчаливо мнозинство. Малцина са онези, които могат да покриват всички политически теми. Затова се налага да си изграждаме политиците. Но ние не участваме активно като общество в политическия живот и в един момент натоварваме група от хора с всички видове желания. Управлението не е аматьорски занаят. Ще караме наслука кой ще може да остане в тази липса на реален парламентарен политически живот". 

По думите му тази година българският политически живот се е нормализирал - "има яростна опозиция, която познава парламентарните лостове за натиск и така ще се научат и управляващите". 

Неговата прогноза е, че кабинетът ще има живот поне до местните избори

Интервюто с проф. Милко Палангурски можете да чуете в звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мястото на израелското нападение в Рафах.

Белият дом смята, че Израел не е преминал "червената линия" в Рафах

Вчера от Белия дом заявиха, че въздушният удар на Израел, който уби десетки палестинци в Рафах в неделя, не е преминал "червената линия", за да има промяна в политиката на САЩ  относно конфликта. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ следят израелското разследване  на удара за който се предполага, че смъртта на цивилни е резултат..

публикувано на 29.05.24 в 10:43

Нови камери следят за пътни нарушения в Атина, двойно повишение на глобите

Нови камери в Атина ще следят за пътни нарушения. Повишават се и глобите. Скоро Гърция въвежда и ограничение на скоростта в градовете до 30 километра в час по образец на други европейски страни. Общо 4000 нови камери за контрол поставя министерството на транспорта. В Атина вече работят първите камери, които разпознават регистрационните..

публикувано на 29.05.24 в 10:33

Катастрофа спря движението на трамваите по столичния булевард "България"

Лек автомобил е катастрофирал в района на булевард "България", съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 9:30 тази сутрин. Колата е застанала на трамвайните релси. Движението на мотрисите е блокирано. В района има и сериозно задръстване. Екипите на полицията изясняват причините за инцидента.

публикувано на 29.05.24 в 10:06

100 тоалета за абитуриенти в неравностойно положение от кампанията "Облечи дете в нужда"

100 момичета и момчета и тази година имат своя мечтан абитуриентски бал, благодарение на кампанията "Облечи дете в нужда". Кампанията се провежда вече над 20 години , за да подпомага зрелостници в неравностойно положение. В нея участват младежи от цялата страна. " Дарители изпращат своите прекрасни тоалети . Поставяме ги на закачалки,..

публикувано на 29.05.24 в 10:02

Изследване: Учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас

Близо 2000 учители са се включили досега в първото по рода си изследване на педагогическите умения на XXI век , организирано от най-голямата платформа за образователни ресурси prepodavame.bg. Изводът е, че учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас .  Инструментът за самооценка е първият по рода си в България,..

публикувано на 29.05.24 в 10:01

Изключителни мерки за сигурност преди финала на Лигата на конференциите в Атина

Футболен празник при изключителни мерки за сигурност се подготвя в Атина. Над 5000 полицаи охраняват гръцката столица за финала на Лигата на конференциите между Олимпиакос и Фиорентина. Гръцките власти въведоха изключителни мерки за сигурност в Атина. С дронове и хеликоптери се охранява небето над гръцката столица. Забранено е движението..

публикувано на 29.05.24 в 09:54

Два екипа разследват катастрофата на Централна гара

Два екипа разследват сблъсъка на влаковете на Централна гара -следователи и  служители на БДЖ. Ако се установи, че машинистът на маневрения локомотив е виновен, той ще бъде отстранен от длъжност. Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака Според данните към момента на него му е прилошало, заяви пред БНТ инж. Венцислав Славков -..

публикувано на 29.05.24 в 09:53