Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Винени колекции във фокуса на крадците в Израел

Снимка: pixabay

Обикновено по Коледа и Нова година много хора пътуват и домовите кражби рязко нарастват, особено ако сте имали неблагоразумието да съобщите в социалните мрежи къде отивате и колко дълго ще отсъствате. В Израел също страдат от празничната неуморност на крадците, но отбелязват промяна в престъпните им вкусове. Оказва се, че освен пари, бижута и часовници, апашите задигат и скъпи алкохолни напитки.

Преди зимните празници обикновено се провеждат конкурси, определящи онези вина, които стават бутикови или колекционни. Такъв е конкурсът "Тера вино" в Израел. Страната има вековни традиции в отглеждането на лозя и производството на вино. Заради пандемията тази година в журито на "Тера вино" участваха само израелски сомелиери. 

Основателят конкурса Хаим Ган, наричан още "Гроздовият човек", даде интервю за БНР. 

Г-н Ган, още преди да започне оценяването, най-обсъжданата тема беше за голямата кражба на вина, станала преди два месеца в Испания и че награждаваните вина се превръщат в особено търсени бутикови. Смятате ли, че по такъв начин сомалиерите насочват крадците?

Испанската кражба не е единствена. Във време на инфлация и икономически кризи е нормално да се влагат пари в стоки, които умножават вложенията. Такива са имотите, картините, бижутата, но отскоро и бутиковите скъпи винени колекции. Особено търсени са напитките от определени сортове и от определени години, които са притежание на ресторантите със звездите на Мишлен. Поне две от известните ми кражби са станали точно от такива ресторанти.

През октомври, явно по поръчка на частен колекционер, с почти театрален сценарий бяха откраднати 25 бутилки. Крадците пристигат като гости на хотела, към който е реномираният ресторант. В 3.00 часа през нощта поръчват вечеря в стаята си, като предлагат за нея петорна цена. Кухненският персонал липсва. Докато хората от рецепцията заместват готвачите в кухнята, гостите се промъкват в избата и отмъкват 10 бутилки Château d'Yquem ; 24 бутилки Romanée-Conti Burgundy на стойност над 1 млн. евро и бутилка La Tâche, реколта 1990 г. Явно крадците не са търсили в избата, а са знаели точно къде са нужните им напитки. Рано сутринта двойката си заминала и до днес не е открита. Виното е било застраховано.

Собственикът на ресторанта е заявил, че е готов да закупи отново най-ценното от тях - Château d'Yquem 1806 г. То не е в оригиналната си бутилка. Гърлото ѝ се е счупило и е спасено в друга бутилка, но е с оригиналния етикет. Супер старите вина не се пият. Те са инвестиция. Имало е преди това кражби само на етикети. Те са не по-малко ценни от самите вина и по-лесно се укриват и пренасят. Известни художници са рисували етикетите например на "Шато-Мутон Ротшилд" - Салвадор Дали, Марк Шагал, Василий Кандински.

Най-обемната кражба е била от ресторант с три звезди Мишлен недалеч от Триумфалната арка в Париж. Крадците са се възползвали от ремонт на градския водопровод и са проболи дупка в стената на избата. Изнесли са с камион кашони скъпи вина.

В Израел токова нещо не може да се случи. Нямаме толкова скъпи вина.

Край сегашния град Явне наскоро археолозите откриха основите на може би най-големия византийски център за производство на вино в Близкия изток. Светите земи са притежавани от много завоеватели. Византийците са обичали виното и са го произвеждали. След тях Османската империя изкоренява всички лозя в района.

В Библията често се произнеса думата вино, така че тук са произвеждани прекрасни вина. За щастие, тукашни лозички са били пренесени от рицарите в Италия, Франция и Испания и сега си ги внасяме обратно като посадъчен материал. Но не се помни къде кой сорт е виреел най-добре и се налага да експериментираме. Има и друг подход. Проф. Шаби Дрори от университета в Ариел е успял да извлече от открити от археолозите семки от грозде ДНК и да го пренесе върху съвременни лозички. Произведеното от тях вино вероятно може да говори за вкуса на напитката поднасяна в двореца на цар Давид, например. За съвременния човек е малко непривична. Ние харесваме вино от селекционираните по-късно видове грозде.

Навремето в Израел се произвеждат поне 400 вида вино. То варира от доста сладко, предназначено за религиозни ритуали, до произведено от реколтата на малки участъци с особено благоприятна почва. В различните години различни вина са най-добри и нашата задача е да ги оценим и да им дадем "пътна карта". Интересно е отношението на трите монотеистки религии към виното. В юдейската има празници, в които не само е разрешено, но се препоръчва да се пие, докато престанеш да различаваш добро от лошо. В християнството на виното се гледа в църквата като на кръв Христова, а извън нея като на небесна амброзия. Не случайно едно от чудесата на Христос е превръщането на водата във вино. А в мюсюлманството е изцяло забранено, въпреки че думата алкохол има арабски произход.

Казват, че човешкият живот прилича на грозде. В началото е сладко и безвредно, след това минава през периода на кипенето и замаяната глава. После се стабилизира. Но от всеки зависи дали накрая ще се превърне в оцет или в колекционно вино. А как се отразява коронавирусът към всекидневното и празнично отношението към виното?

При пандемичните ограничения и социалната изолация хората започнаха по-често да се хранят у дома. Изменени се менюто им, в коeто все по-често е включено и подходящо вино. Не се знае колко локдауна предстоят и как ще се изменят потребностите от хранителни продукти, между които е и виното. Но е сигурно, че пред големи празници като Нова година и Коледа хората са свикнали да пият повече подбрано вино.

Интервюто с Хаим Ган можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено деяние

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на произшествието.  Младежът, който е бил на мястото на инцидента, е станал свидетел на първите..

публикувано на 28.07.24 в 17:18
Държавният секретар kd IDY Антъни Блинкcн разговаря с японския външен министър Йоко Камикава (не е в кадър) по време на двустранна среща  в Токио, 28 юли 2024 г.

САЩ с нова структура на военното си командване в Япония - обединен щаб с разширени мисии

САЩ обявиха големи промени в структурата на военното си командване в Япония, за да задълбочат координацията със съюзническите сили. Това стана след разговори в Токио между американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин с японските им колеги Йоко Камикава и Минору Кихара. Двете страни определиха Китай като..

публикувано на 28.07.24 в 17:06

Румяна Нейкова: Нашите спортисти, които спечелят медали в Париж са български герои

Цената на златния олимпийски медал е много скъпа, плаща се с много труд, лишения, отдаденост, дисциплина. Всяко едно човешко качество не е чуждо да се каже за такъв спортист, които иска да постигне мечтите си. Това сподели олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова в интервю пред БНР. „Аз от малка съм мечтала да бъда..

публикувано на 28.07.24 в 16:23

България ще поиска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че огънят се гаси само от въздуха, тъй като засегнатата българска територия е минирана...

публикувано на 28.07.24 в 15:59
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Калин Стоянов: За момента няма опасност от взрив в складовете за пиротехника край Елин Пелин

Двете тела   са открити в складовете за фойерверки, който горя по-рано тази седмица край Елин Пелин, потвърди окръжният прокурор на София Наталия Николова на брифинг в село Гара Елин Пелин. Така жертвите на пожара и последвалите взривове стават четири. Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин Прокурор Николова съобщи, че са започнали..

публикувано на 28.07.24 в 15:29
Израелски танк в ивицата Газа.

Израелската армия навлезе с танкове в южните райони на Ивицата Газа

Ливанската групировка "Хизбула" обяви най-високо ниво на тревога заради опасения от ескалация на бойните действия с Израел, след като 12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения.  "Хизбула" е опразнила някои ключови места в южните части на Ливан и на изток, в долината Бекаа, заради опасения, че бойните..

публикувано на 28.07.24 в 15:08