Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ни чака през 2022?

Снимка: Pixabay


Новата година от столетия се възприема като преломен момент и хората я посрещат с много надежда за ново начало в умовете, сърцата и битието си. С огромна сила това важи в последните две години, когато човечеството се бори с пандемията от ковид-19. 

Ще дойде ли краят на ограниченията през 2022 е въпросът, който всички си задават. Експертите прогнозират, че първите страни, които ще излязат от пандемията ще са тези с комбинация от високо ниво на ваксинация и естествен имунитет на населението. Епидемиологът на Световната здравна организация доктор Мария Керхов изрази голяма надежда, че именно тази година ще е краят.

"2022 е годината, в която можем да сложим край на пандемията от ковид-19. Имаме инструментите, с които да предотвратим острата фаза на заболяването, да намалим смъртността и хоспитализациите, както и да ограничим разпространението."

При списване на новината агенция Ройтерс беше допуснала печатна грешка и обявената година стана 2202. Силно се надяваме, че в този случай грешката няма да е вярна. 

На политическата сцена се задават няколко съдбовни избора, чийто изход, както май често се случва напоследък, ще бъде решен от позицията на кандидатите относно мерките срещу пандемията. 
Френският президент Еманюел Макрон
Французите ще гласуват за нов президент през април. Настоящият държавен глава Еманюел Макрон все още не е обявил официално, че ще се кандидатира за втори мандат на поста, но се обяви "за" задължителната ваксинация - нещо, което едва ли ще му донесе много дивиденти. 

"Тази възможност съществува, даже почти сме достигнали момента! И преди съм го казвал, ще го направим, когато достигнем 90% ваксинирани хора, на възраст, на която подлежат на ваксинация."

И докато официалното потвърждение на Макрон за включване в надпреварата все още се очаква, неговите опоненти започнаха предизборните си кампании. Той ще трябва да се изправи срещу лидера на крайно-десните Марин Льо Пен, която победи през 2017-а. Тя самата също ще има ожесточена конкуренция в лицето на дясноконсервативният полемист Ерик Земур, който често е сравняван с Доналд Тръмп заради теорията си, че само една малка, елитна част от френското общество може да опази страната от мюсюлманските емигранти. 

"Искам Франция да си върне позицията в света. Ние сме Франция, не сме васали на Съединените щати, нито на НАТО или Европейския съюз!"

Кандидатурата на Валери Пекрес от френската десница също ще усложни кампанията за втори мандат на Макрон, на когото тя се явява алтернатива с умерено дясната си позиция. 
Виктор Орбан
В Унгария премиерът Виктор Орбан ще трябва да защитава поста си, както и анти-имигрантските си и хомофобски позиции.

"Настояваме, че в Унгария бракът е между мъж и жена, бащата е мъж, майката е жена. И долу ръцете от децата ни!"

 Орбан е обект на много критики заради крайните си виждания за суверенитета на Унгария, макар да иска тя да е част от ЕС, както и потъпкването на човешките права, най-вече на мигрантите и представителите на гей малцинствата. Цели шест опозиционни партии превъзмогнаха различията си и се обединиха около общ кандидат, Петер Марки-Зай, с единствената цел да свалят Орбан от власт. 

И десният, популистки президент на Бразилия Жаир Болсонаро ще се кандидатира за втори мандат. Той нашумя в цял свят с подценяването си на пандемията, като твърдеше, че ковид-19 е просто малко грипче. До такава степен, че конгресният панел на страната му повдигна обвинения в престъпления срещу човечеството. Болсорано също така атакува, без да представи доказателства, избирателната система на Бразилия и се заканва да оспори всеки резултат, който не го прави победител. 
     
 През 2022 предстоят няколко величествени спортни събития. Китай ще е домакин на зимната Олимпиада през февруари, а организаторите полагат неимоверни усилия да осигурят безопасността и комфорта на спортистите. Подиумът за награждаване ще представлява покрита със сняг планина, а преди и след церемонните по награждаване ще има различни празненства и изпълнения, които да покажат културния чар на домакините. 

"В последния месец се стремим към съвършенство и подобряваме всички съоръжения, за да осигурим максимално комфортна среда на атлетите."

През ноември персийското емирство Катар ще е домакин на Световното първенство по футбол. Страната се готви за събитието цели десет години и не пести средства като бяха изградени няколко нови стадиона, и то климатизирани. 


"Да сме домакини на Световното първенство по футбол е сбъдната мечта. Не само за Катар, но и за целия регион, за цялата арабска общност."

А през юли Франция ще проведе първото изцяло женско издание на велосипедното състезание Тур дьо Франс след трийсет годишна пауза. За последно "Тур дьо Франс" за жени се провежда през 1989 г., но поради липсата на финансиране и достатъчно медийно внимание, спира да се провежда. Този път организаторите обещават ежедневни предавания на живо по телевизията и изразяват надежда, че женската версия на надпреварата ще се проведе поне още сто години.

Докато 2021-а само загатна необятните възможности на технологичната еволюция, по всичко личи, че 2022 няма да признава граници в развитието на технологиите. Марк Зукърбърг започва изграждането на следваща версия на световната мрежа, а именно метавселената. 


"Следващата платформа и медия ще е още по-задълбочена и ще ви позволява да се потопите в преживяването, не само да го наблюдавате. Представете си как работите на виртуалното си бюро с множество екрани и в същото време виждате истинското бюро толкова реално, че може да вземете химикал и да напишете нещо без да сваляте очилата за виртуална реалност."

НАСА изпраща космически кораб на два милиарда и половина километра да изследва астероида Психея, който орбитира между Марс и Юпитер. Астрономите смятат, че астероидът съдържа желязо на стойност десет хиляди квадрилиона долара. 

Компанията на милиардера Илън Мъск започва съвместна работа с американските военно въздушни сили. Ракета Спейс Екс ще може да доставя оръжия до всяка точка на планетата за по-малко от час. 

А Китай ще завърши космическата си станция Тангун, като през 2024 тя ще остане единствената постоянна в орбита, защото тогава Международната космическа станция, на която между другото китайски астронавти не се допускат, ще бъде изведена от експлоатация. 
       

И макар често да ни се иска да се спасим на друга планета от проблемите на нашата, тук долу на Земята пандемията ни принуди да работим от вкъщи, да стоим затворени по домовете си и да ходим на почивка на балкона. Локдауните накараха хората да преосмислят връзката с дома си и все повече са желаещите да реализират къщата на мечтите си, а това води до възстановяване на имотния пазар и скок в цените, отбелязват експертите.

"Това е световна тенденция. По време на ковид хората имаха време да помислят как искат да изглежда бъдещия им дом и сега е време да реализират проекта си."
 
Ако сте доволни от настоящия си дом, но все пак искате да се откъснете от тежкото пандемично битие, Евронюз препоръчва като топ СПА дестинация на 2022 именно България. Малката балканска страна може да не е първото място, за което се сещате, когато търсите възможности за балнеолечение и релаксация, но СПА историята й е хилядолетна, а над 700те минерални извори предоставят богат избор, отбелязва сайтът. 


Друга възможност за развлечение през 2022 ще предоставят шведските поп икони АББА. Турнето за албума им Вояж, започва през месец май в Англия и ще премине през 13 държави. На концертите четиримата членове на групата ще са представени от свои аватари, ще им акомпанират десетима мукизанти, около сцената ще има осем танцувални кабини, както и малък дансинг, издигнат над публиката, където 12 души ще могат да се развихрят. 

По китайския календар 2022 е годината на тигъра. Астролозите я описват като година на крайностите, защото тигърът е известен с мощта, дързостта и мащабния си размах. Очаквайте големи и резки промени в живота си, казва Дона Стелхорн.

"Енергията на тигъра е много импулсивна и дори експлозивна. Затова ще се стремим към по-големи и велики неща и всичко ще се прави мащабно. Опипването на почвата, което течеше през миналата година, когато хората само обмисляха дали да се преместят или да си сменят работата, не е присъщо на тигъра. Той скача и чак тогава се оглежда."

Годината на тигъра е и кулминацията на инициативата на 13 страни от азиатския регион да удвоят популацията на тигрите - най-мащабното подобно начинание за опазването на животински вид. Проектът започва през 2010, когато в света са останали едва около 3 200 тигъра. От тогава Индия, която е дом на 60 процента от тигърската популация одобрява 14 нови резервата, а Русия утроява популацията на тигрите на своя територия. 

Каквото и да ни донесе новата година, нека го посрещнем с отворени сърца и умове и извлечем най-доброто! 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания за събиране на дарения

От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания, с която събират дарения за покупка на специални пожарогасители за овладяване на горски пожари в райони без вода.  Дарения се събират на номер 17 777 с текст DMS OGNEBOREC, както и чрез сайта "platformata.bg". Повече от седмица стотици доброволци от цялата страна помагат на аварийните екипи и..

публикувано на 17.07.24 в 16:25

Окончателно: Изборът на Ешреф Ешрефов за кмет на Омуртаг е недействителен

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд - Търговище ,  с което е обявен за недействителен изборът на Ешреф Ешрефов, издигнат от МК "Съюз на Демократичните сили /НДПС/" за кмет на Община Омуртаг, съобщиха от съда. Решението е окончателно. Върховните магистрати изцяло споделят становището на първоинстанционния съд и..

публикувано на 17.07.24 в 16:11

В жегата лекари мерят кръвно на пазара в Русе

През цялата минала седмица дневните температури в Русе почти "докосваха" 40-те градуса, а прогнозата за следващите дни е тази граница да бъде прескочена за още седмица време. Как хората понасят жегата и какви са съветите на кардиолозите, разказва кореспондентката ни в Русе Ася Пенчева. Известно е, че в Русе лятото е много горещо, а зимата с..

публикувано на 17.07.24 в 16:11
Британският министър-председател Киър Стармър (вдясно) и бившият премиер Риши Сунак на тържественото откриване на сесията на парламента в Лондон, 17 юли 2024 г.

Новият британски премиер Киър Стармър обеща да възроди Великобритания

Новият британски премиер Киър Стармър обеща да възроди Великобритания. Това стана чрез реч на краля при обявяване на законодателната програма на правителството, което по традиция става с пищна церемония, датираща от векове. Лондон в очакване на традиционната кралска реч в парламента Крал Чарлз Трети оповести 40 закона, залегнали в програмата..

публикувано на 17.07.24 в 15:34
Невена Зартова

Прокурорската колегия намали заплатата на бившия районен прокурор на София Невена Зартова

Прокурорската колегия наказа бившия районен прокурор на София Невена Зартова с намаляване на заплатата с 20% за една година заради лошо ръководство на Софийската районна прокуратура и пет забавени дела.   Дисциплинарното производство срещу нея беше образувано миналия октомври по предложение на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов...

публикувано на 17.07.24 в 15:15
Село Воден, община Болярово, област Ямболска, е в пламъци.

Пожарът в ямболското с. Воден унищожи къщи, повечето жители са изведени от селото

Изключително сложна е ситуацията в ямболското село Воден заради бушуващия пожар.  Изгорели са къщи и стопански постройки, а по-голямата част от жителите са изведени от селото.  Обитателите на дома за възрастни хора във Воден са преместени в кметството на село Малко Шарково, обяви директорът на дома Златка Янева. Тя описа обстановката в селото:..

публикувано на 17.07.24 в 15:03
Марина Ставрева

"Съоръжението я скалпира напълно": Адът за една българка, потърсила препитание в Австрия

"Забрадката й се заплита в механизма за вдигане на стъклата. Жената е издигната на височина от 5 метра. Съоръжението я скалпира напълно. Следват дълги минути на агония" . Това разказа пред БНР Марина Ставрева, юрист от КНСБ, ръководител на Консултативен център за правата на работещите в Австрия и Германия българи.  "По-късно идва мъж, който спира..

публикувано на 17.07.24 в 14:46