Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ посрещат 2022 г. с ограничени празненства и очакване за икономически проблеми

Посрещане на новата 2022 година
Снимка: Алами/Ройтерс

В Съединените щати посрещането на Новата година е с ограничени празнични събития, хиляди отменени полети и предупреждения за избягване на круизите.

2022 година може да започне с удар по икономиката вследствие на рязкото увеличение на случаите на заразени с Covid-19. Бързо преносимият Омикрон вариант на коронавируса нанесе удар както по здравните заведения, така и по сектора на услугите, включващ бизнеси като барове и ресторанти. Малко преди отбелязването на началото на 2022 година здравните власти предупредиха гражданите да не предприемат круизни пътувания след появата на хиляди Covid случаи в американските териториални води.  

На икономистите ще е трудно да изчислят какви ще са последствията от новия вариант на Covid-19, като aнализатори на "Мудис" намалиха прогнозата си за ръст на икономиката за първата четвърт на годината от 5 до около 2 процента.  

В страната освен че бяха отменени празнични събития и се стигна до спад на резервациите в сектора на услугите, се създаде възможност за намаляване броя на работещите заради скока на инфекциите, който води до карантина за повече служители и оттам до парализа на голяма част от икономиката.  

Подобна е и картината във въздухоплаването, където съществена причина за отмяна на полети е липсата на достатъчно здрав екипаж да ги осъществява.  

В опит да облекчи ситуацията администрацията на президента Джо Байдън намали периода на изолация за заразените, които са без симптоми.  

Meждувременно Ню Йорк - градът на традиционното грандиозно посрещане на Новата година, е отчасти "на пауза" при рекордно голям брой заразени. Липсата на достатъчно здрави служители доведе до затваряне на линии от градския транспорт, съобщава "Вашингтон пост". Въпреки че отиващият си кмет Бил де Блазио изключи локдаун, части от града затварят по собствена воля, допълва изданието. Според "Ню Йорк таймс" службите за първа помощ в Ню Йорк апелират към гражданите да се обаждат на спешния телефон 911 само в случай на реална спешна нужда, след като една трета от парамедиците на Ню Йорк сити са излезли в болничен. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Д-р Рошел Валенски - Директор на Центровете за контрол и превенция на болестите в САЩ

САЩ обмислят бустерна доза Covid ваксина за деца от 12 до 15 години

Според данни на Центровете за контрол и превенция на болестите в САЩ Омикрон за последната седмица е бил около 58% от всички нови случаи на Covid-19 в страната и Администрацията по храните и лекарствата вече планира да разреши бустерна доза от..

публикувано на 31.12.21 в 08:34

FDA на САЩ предупреди, че антигенните Covid тестове могат и да не открият варианта Омикрон

Антигенните тестове за Covid-19 могат да са по-малко способни да открият бързо разпространяващия се вариант на коронавируса - Омикрон, предупреди Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Във вторник (28 декември) FDA..

публикувано на 29.12.21 в 11:09

С 52% повече деца с Covid-19 влизат в болници в САЩ през декември

През последните четири седмици средният брой на деца на лечение в болници с Covid-19 в Съединените щати се е покачил с 52 процента. Възрастните с Covid на болнично лечение са се увеличили с 29 процента. От здравното министерство информират, че..

публикувано на 29.12.21 в 10:33
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еврокомисарят Януш Войчеховски и министър Георги Тахов.

Министър Тахов: Зелената сделка да се спазва и от трети страни

Стандартите на Зелената сделка да се наложат не само на страни членки на ЕС, но и на трети страни, които са извън съюза, но ползват европейския пазар. Това е едно от предложенията, които служебният министър на земеделието Георги Тахов е направил на..

публикувано на 21.05.24 в 13:02

В президенството представиха историческия трактат на Петър Богдан

В навечерието на 24-и май на тържествена церемония в Гербовата зала на президентството беше представена за първи път репродукцията на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Това е първият исторически трактат,..

публикувано на 21.05.24 в 12:59
Британският министър на труда и пенсиите Мел Страйд

Безработните британци ще придобиват умения в специални лагери

Безработните британци ще бъдат накарани да постъпват в "специални лагери за обучение за придобиване на умения", за да запълнят празнините на пазара на труда, оставени от задгранични работници, обяви министърът на труда и пенсиите...

публикувано на 21.05.24 в 12:48

Лили Иванова бе удостоена с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова за изключителната значимост на нейното цялостно творчество към българската музикална култура. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Отличието е и за приноса на..

публикувано на 21.05.24 в 12:38

Регионалният министър отстрани шефове на областното пътно управление във Варна

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление във Варна Явор Пасев и срещу началника на отдела "Инвестиционно-ремонтни..

публикувано на 21.05.24 в 12:18
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Реакции на искането за заповед за арест на Нетаняху и лидери на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху гневно заклейми прокурора Карим Хан от Международния наказателен съд, поискал заповеди за арест за него, министъра на отбраната на Израел и лидерите на ислямисткото движение "Хамас" заради предполагаеми военни..

публикувано на 21.05.24 в 12:06
Мярка за неотклонение на задържаната за убийството на Пейо Пеев Красимира Трифонова, 21 май 2024 г.

Съдът остави в ареста заподозряната в убийство Красимира Трифонова

На фона на протест на близки и приятели на убития Пейо Пеев, Софийският апелативен съд отхвърли молбата на една от обвиняемите за смъртта му - бившата дипломатка Красимира Трифонова, да излезе от ареста. Тримата апелативни съдии изцяло се..

публикувано на 21.05.24 в 11:53