Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Радостина Александрова: 2021 година премина под знака на ваксините и вариантите на коронавируса

Радостина Александрова
Снимка: Личен архив

Това, което знаем за варианта Омикрон на коронавируса, не е достатъчно, каза за Радио Видин проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН, като част от обзора на ситуацията с пандемията през изминалата година:

"Несъмнено в момента това, което най-много вълнува хората е какво се случва с този вариант Омикрон, тъй като цялата 2021 година премина под знака на ваксините срещу този вирус и неговите варианти. Ние започнахме с настъпващия тогава Алфа вариант в Европа, Гама варианта в Бразилия, Бета варианта в Южна Африка. Последва една опустошителна вълна в Индия и Делта вариантът завладя целия свят. Годината завърши с варианта Омикрон, който виждаме, че в някои страни отново успя да върне такива мерки, като пълно затваряне...

Това, което знаем за варианта Омикрон със сигурност не е достатъчно. Но той показа, че наистина се разпространява доста по-бързо. Разбира се, има и добри новини. Една от тях е, че може би наистина клиничната картина, която върви с този вариант, може да е по-лека, но това е доста условно. Просто защото все още няма достатъчно проучвания и категорично становище по този въпрос."   

Ето защо, проф. Александрова акцентира отново на ползата от ваксините в борбата срещу пандемията:

"По отношение на това, да ни предпази от сериозно заболяване защитата продължава да бъде доста висока. Някъде около 70% при ваксината на Pfizer, но пък е много важно да подчертаем, че бустерната доза е особено важна за предпазването от Омикрон, тъй като след нейното поставяне на практика защитата от симптоматична инфекция, се покачва до 80 %. Така че това е смисълът на бустерните дози и затова в момента целият свят се ориентира към това, да ваксинира своето население", допълни проф. Радостина Александрова.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.