Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Културни войни“ с Владислав Апостолов:

Болка и хаос с Байдън и Харис

Владислав Апостолов
Снимка: Ани Петрова

Джо Байдън изпрати една от най-катастрофалните първи години на американски президент в цялата история на републиката. Рекордно много заразени с Covid, на практика отворена южна граница с Мексико и невиждан наплив на нелегални мигранти, исторически ръст на насилието в големите градове и инфлацията навсякъде, кошмарно и позорно изтегляне от Афганистан, свирепо ниски рейтинги, въпреки гротескната медийна пропаганда в негово име... Кризи, гафове, хаос, страх и омраза във Вашингтон...

Дано някой не му каже колко са зле нещата. Това е другият голям сатирично-трагичен сюжет на отплувалата година – „президентът просто не е в стаята“, образно казано. В стаята обаче е един голям слон, за когото корпоративните мейнстрийм медии се правят, че не съществува. Разбира се, говорим за демонстративния когнитивен колапс на 79-годишния американски президент.

Малкото, но контролирани пресконференции и живи изяви на Байдън, са достатъчно, за да стане ясно, че той говори все по-трудно, все по-бавно и все повече пълни глупости. Има една звучна и сочна английска дума – „джибериш“. „Джибериш“ е строго не-научният термин, който може да опише най-точно представянето на президента през първата му година в креслото на овалния кабинет. Изреченията, или някакво подобие на изречения, се отделят с мъка от изкривеното в гримаса на искрена почуда лице. Жестовете и нивата на енергия карат героите на Джак Лемън и Уолтър Матау от „Сърдити старчета“ да изглеждат като пълни с тестостерон екшън звезди от 80-те и 90-те.

И докато се опитваше поне този път да не изчете мъчно, но механично и надписа „край на съобщението“ от аутокюто, Джо Байдън приключи годината с пълно отрицание на обещанието си в началото на 2021-ва. Той беше казал, че трябва да бъде избран, защото ще „спре вируса“ и ще реши пандемията централно. Преди това изгради почти цялата си кампания върху аргумента, че Тръмп е изпуснал Covid и няма решение. Особено остри бяха атаките на екипа на Байдън, след като Доналд предположи, че ключът към справяне с кризата е на ниво отделни щати. Медиите бяха удобния мегафон за това послание.

Е, този мегафон някак странно и неочаквано дори спря да работи преди дни, когато Байдън – вече президент от близо година – каза, че няма федерално решение за Covid и отделните щати да се оправят. С други думи, същото като Тръмп, но още по-зле поднесено. Нека да повторим. На финала на дебютната си година на власт Байдън се погаври със собственото си обещание да се справи с Covid кризата и на практика прегърна това, срещу което беше предизборната му платформа. Все едно някой кандидат за президент или премиер да спечели избори с кампания срещу престъпността, а като дойде на власт, да каже: „Абе, стреляйте се!“.

Нивото е бананова република. Имаше един чуден екшън с Бъд Спенсър преди години – „Бананеният Джо“.

Всъщност, спокойно може да изкараме Байдън от уравнението в горните изречения и да го представим като измъчен четец на решения, взети без негово участие.

Тук стигаме до Камала Харис, която се превърна – напълно заслужено – в най-малко харесвания вицепрезидент в цялата история на САЩ. Нейният екип и медиите излязоха с добре подготвен отговор на социологическите данни – причината били расизмът и сексизмът на американците, които не могли да приемат не-бяла жена на такъв пост. Не се шегуваме. Това е нивото на институционалния и журналистически дискурс във все още най-могъщата държава на планетата.

Ситуацията на Байдън и Харис изглежда зле, но, както казват оптимистите – винаги може и още. Няма сигнали, че новата година ще донесе подобрение в болезнения хаос, който тази администрация осигури по границата, зад граница, с пандемията, в училищата, в големите градове, в икономиката...

Преди дни Белият дом пусна официално „празнично“ съобщение, в което пише как неваксинираните „могат да очакват зима на тежка болест и смърт за тях, за техните семейства и за болниците, които ще препълнят“. Това е същата администрация, която иска да внуши, че половината американци са непоправимо лоши, а в изгорените, изтърбушени и ограбени от протестиращи екстремисти градове няма никакви проблеми. Даже е за добро. Това е администрацията, насъскала ФБР срещу родители, които не искат децата им да бъдат зомбирани в някакви идиотски расови теории. Байдън олицетворява власт, съчетала некомпетентност и фанатизъм по един особено болен и жалък начин.

Ще бъде все по-забавно да наблюдаваме как медиите се опитват да подменят реалността и да представят влакови катастрофи като синхронно плуване за златен медал. Задачата им е непосилна – боклукът трябва да стане бижу, черното – бяло, а насилието – грижа за човека. Но те ще се постараят. Не е като да нямат опит. Що се отнася до Джо, ако разбере колко е зле ситуацията, наистина може да се ядоса – и да се закани, че само ако беше президент на САЩ, щеше да оправи нещата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисовете в софийската зоологическа градина се радват на поколение

Евроазиатските рисове в Зоологическата градина в София се радват на поколение, съобщиха на "Фейсбук" страницата на зоопарка. Под публикацията посетители споделят, че вече са видели бебетата, и..

публикувано на 25.08.24 в 13:34
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

Какво ще каже в първата си голяма реч като премиер Киър Стармър?

В послание на британския премиер Киър Стармър към нацията, което ще бъде отправено в реч във вторник, се посочва, че животът в Обединеното кралство ще се влоши преди да се подобри. Британският премиер ще отбележи седмицата преди завръщането на депутатите в Камарата на общините след съкратена лятна ваканция, като продължи с нападките си срещу..

публикувано на 25.08.24 в 13:24
Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев

Не са водени разговори за служебен вътрешен министър с главния секретар на МВР

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев и директорът на бургаската полиция Емил Павлов заявиха, че с тях не са водени разговори за бъдещ служебен министър на вътрешните работи. И двамата са категорични, че не биха приели поста. "Моят избор е да бъда полицай",  каза директорът на Бургаската полиция старши комисар Емил Павлов: "С мен..

публикувано на 25.08.24 в 12:39

Месеци наред безводие - жители на Павелско блокираха пътя Смолян - Пловдив

Жителите са на село Павелско, които страдат от безводието вече месеци наред. Проблемът е от години. Те са на централния път Смолян-Пловдив и са на разклона за село Павелско. "Първо, искам да поднеса моите извинения към потърпевшите от нашия протест. Протестът е организиран от Инициативния комитет на село Павелско, на който съм председател..

публикувано на 25.08.24 в 12:32

Жители на Кочериново на втори протест заради безводието за седмица

Десетки жители на Община Кочериново излязоха на втори за тази седмица протест заради безводието. Те блокираха единствения път за Рилския манастир при разклона за село Стоб. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано от полицията, но някои от пътуващите влязоха в остро пререкание с част от блокиралите пътя...

публикувано на 25.08.24 в 12:08

Полицията в Германия задържа 26-годишен заподозрян за нападението в Солинген

Германската полиция задържа заподозрян за нападението с нож в град Солинген, съобщи вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл, цитиран от ДПА. Ройл заяви, че заподозреният в момента е разпитван. Говорител на МВР на провинцията потвърди, че мъжът се е предал на властите. Задържането на заподозрения е резултат..

публикувано на 25.08.24 в 11:30

Близо 40 родителски организации подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Близо 40 родителски организации от цялата страна подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които бяха приети  с голямо мнозинство в Народното събрание. Промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Родителските организации се позовават на Конституцията на..

публикувано на 25.08.24 в 11:30