Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима сирийски войници са убити, а 20 са ранени след нападение на "Ислямска държава"

Снимка: Архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петима сирийски войници са били убити и двайсет са били ранени при ракетна атака срещу военен транспортен автобус, извършена от "Ислямска държава", предаде Ройтерс, като се позова на държавни медии в Сирия.

Нападението е станало снощи около 19.00 часа местно време в източната част на страната.

"Ислямска държава", която обяви халифат на части от Сирия и Ирак през 2014 г., загуби цялата територия, която беше под неин контрол през 2019 г., напомня Ройтерс.

Въпреки това групировката продължава да осъществява въоръжени метежи на относително ниско ниво и в двете държави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Световната седмица на кърменето

С лекция в университетската болница "Майчин дом" отбелязват началото на Световната седмица на кърменето. Кърмещата жена може да приема антибиотици, както и много други лекарства, без да навреди на бебето – това обясни в интервю за "Хоризонт" неонатологът от "Майчин дом" д-р Станислава Хитрова. По повод започващата днес Световна седмица на..

публикувано на 01.08.24 в 10:13

Украйна спира плащанията по външния си дълг

Украйна обяви, че спира плащанията по външния си дълг, предаде Ройтерс. Това става след решение на правителството, което се позовава на подписан вчера закон от президента на страната Володимир Зеленски, в чийто текстове се допуска подобни действия. Мярката е част от плановете за преструктуриране на задължения на страната на стойност 20 млрд...

публикувано на 01.08.24 в 10:08
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание.

ГЕРБ-СДС ще разговаря с ИТН, но няма да подкрепи кабинет с третия мандат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че преговорният екип на ГЕРБ-СДС ще се отзове на поканата на "Има такъв народ" за среща в опит да се реализира последният мандат за съставяне на редовен кабинет, която е планирана за събота. В същото време Борисов заяви, че позицията на партията остава непроменена и няма да подкрепят правителство в..

публикувано на 01.08.24 в 09:56
Площадката ще е в двора на болницата в Монтана

Откриват площадка за кацане на медицински хеликоптери в Монтана

В Монтана днес се открива  площадка за кацане на медицински хеликоптери. На откриването ще присъства заместник-министърът на здравеопазването Петко Стефановски. Хеликоптерната площадка е изградена в двора на областната болница "Д-р Стамен Илиев". За целта здравното министерство отпусна 120 000 лева. Площадката ще бъде използвана за..

публикувано на 01.08.24 в 09:56

Христо Копаранов: Областният управител грубо се намесва в работата на Столичния общинския съвет

Областният управител грубо се намесва в работата на Общинския съвет. Това заяви пред БНР Христо Копаранов, общински съветник от групата на ПП-ДБ-СС. Столичният общински съвет се събира днес - 01.08, на извънредно заради сменени шефове на общински дружества. Заседанието се свиква от председателя на СОС. "Очакваме отново да бъде разгледан..

публикувано на 01.08.24 в 09:36
Безредици в Лондон, 31 юли 2024 г.

17-годишен младеж е обвинен за убийството на трите момичета в Саутпорт

17-годишен младеж е обвинен за убийството на три момичета от клас по танци в английския град Саутпорт, предаде Би Би Си. Бебе Кинг (6 г.), Елзи Дот Станкомб (7 г.) и 9-годишната Алис Дасилва Агуяр загинаха при атаката с нож на посветено на Тейлър Сиуфт събитие. Mладежът днес ще бъде изправен пред съд в Ливърпул и по обвинение в 10 опита..

публикувано на 01.08.24 в 09:33
Исмаил Хания

Погребални шествия в памет на Исмаил Хания в Иран

Иран провежда погребални шествия в памет на  политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания, убит при ракетен удар, който се приписва на Израел. Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание след ликвидирането на Хания. В центъра на иранската столицата траурни тълпи, носещи плакати с Хания и палестински знамена, се събраха при..

публикувано на 01.08.24 в 09:19