Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран иска Тръмп да бъде съден за убийство, заплашва да отмъсти

Демонстрант държи снимка на убития преди 2 години от US дрон ген. Касем Солеймани на бдение в Техеран
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран нагнети днес напрежението в Близкия изток като се зарече да отмъсти за убийството на тази дата преди 2 години на генерал Касем Солеймани в Багдад. Американският военен контингент там отблъсна днес въздушна атака, а по случай годишнината хакери атакуваха сайтовете на израелски медии.

Ако бившият американски президент Доналд Тръмп, който оторизира удара с дрон, при който беше убит генерал Солеймани, и бившият държавен секретар Майк Помпейо не бъдат съдени, Иран ще отмъсти - зарече се президентът на ислямската република Ебрахим Раиси.

Солеймани беше командир на силите „Кудс“ – структура за операциите в чужбина на Иранската революционна гвардия, обявена за терористична организация от САЩ. Като причини за убийството му преди две години бяха посочени предотвратяване на бъдещи планове за атаки от страна на Иран и планирани от Солеймани нападения срещу американски дипломати и военни в Ирак и целия регион.

Освен в различни градове в Иран, и в столицата на Ирак - Багдад, бяха проведени бдения в памет на Солеймани.

Освен това коалицията, водена от Съединените щати, срещу Ислямска държава в Ирак свали два въоръжени с ракети дрона, които бяха взели на прицел помещение на летището в Багдад, където се помещават военни, цивилни и подизпълнители. Няма поражения и е започнато разследване. Никоя групировка не е поела отговорност към момента, а от снимки, с които се е сдобила Франс прес, се вижда, че на ракетите пише „операция отмъщение“.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Две големи израелски медии бяха хакнати за няколко часа днес. На сайтовете им се появи заплашително послание, което изглаждаше свързано с убийството на Солеймани.

Междувременно йеменските хуси отвлякоха товарен кораб, плаващ под флага на Обединените арабски емирства, който според тях е предприел „враждебни действия, заплашвал е сигурността и стабилността на йеменския народ и е бил натоварен с военно снаряжение“.

Според Саудитска Арабия обаче на плавателния съд има болнично оборудване. Саудитска Арабия предвожда военна коалиция, която се бие с хусите вече повече от шест години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският министър на труда и пенсиите Мел Страйд

Безработните британци ще придобиват умения в специални лагери

Безработните британци ще бъдат накарани да постъпват в "специални лагери за обучение за придобиване на умения", за да запълнят празнините на пазара на труда, оставени от задгранични работници, обяви министърът на труда и пенсиите. Правителството вече провежда интензивни обучения в лагери, за да помогне на хората без работа да се..

публикувано на 21.05.24 в 12:48

Лили Иванова бе удостоена с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова за изключителната значимост на нейното цялостно творчество към българската музикална култура. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Отличието е и за приноса на Лили Иванова за високия международен престиж на родната певческа традиция.  Знакът е почит към..

публикувано на 21.05.24 в 12:38

Регионалният министър отстрани шефове на областното пътно управление във Варна

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление във Варна Явор Пасев и срещу началника на отдела "Инвестиционно-ремонтни дейности" там Севдалина Казълова. Докато тече производство, двамата са отстранени от работа...

публикувано на 21.05.24 в 12:18
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Реакции на искането за заповед за арест на Нетаняху и лидери на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху гневно заклейми прокурора Карим Хан от Международния наказателен съд, поискал заповеди за арест за него, министъра на отбраната на Израел и лидерите на ислямисткото движение "Хамас" заради предполагаеми военни престъпления в конфликта в Газа. В публично изявление Нетаняху осъди молбата за арестуването му..

публикувано на 21.05.24 в 12:06
Мярка за неотклонение на задържаната за убийството на Пейо Пеев Красимира Трифонова, 21 май 2024 г.

Съдът остави в ареста заподозряната в убийство Красимира Трифонова

На фона на протест на близки и приятели на убития Пейо Пеев, Софийският апелативен съд отхвърли молбата на една от обвиняемите за смъртта му - бившата дипломатка Красимира Трифонова, да излезе от ареста. Тримата апелативни съдии изцяло се съгласиха с определението на Софийския градски съд от миналата седмица, че са събрани достатъчно..

публикувано на 21.05.24 в 11:53

Гърция в плен на 24-часова стачка

Продължава стачката в Гърция. Синдикатите и депутати от опозицията протестират срещу ниските заплати и високите цени. Тече протестна демонстрация в Атина. Голяма демонстрация се провежда пред министерството на финансите в Атина. Синдикатите протестират срещу високите цени, непосилните данъци и "заплати с които едвам преживяват". Пред..

публикувано на 21.05.24 в 11:39
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Церемонии в Иран в памет на покойния президент Раиси

Започнаха погребалните ритуали за президента на Иран Ебрахим Раиси и още седем души, които загинаха при катастрофа с хеликоптер в неделя. Хиляди хора излязоха по улиците в Табриз, където стана инцидентът. Очаква се тялото на покойния ирански президент да бъде погребано в родното му място Машхад в четвъртък. Би Би Си отбелязва, че тази..

публикувано на 21.05.24 в 11:27