Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две държавни институции се противопоставят на трета, а трите определят енергийната политика

Славчо Нейков: При смяна на управляващото мнозинство ще има ли тест за доверие към КЕВР

Да се даде възможност на НПО, браншови и бизнес организации също да номинират кандидати за комисари, призова енергийният експерт

Славчо Нейков
Снимка: БГНЕС

Мораториумът е противозаконен и противоконституционен, смята енергийният експерт Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт. 

„47-ото Народно събрание работи от около месец, Министерският съвет - от три седмици, а КЕВР от 22 години. За последните 20 дни първо парламентът прие един противоконституционен мораториум, който удари КЕВР по правомощията. Водещ депутат, ръководител на парламентарна група, обяви КЕВР за нелегитимна и за институция с изтекъл мандат и нищо от това не е вярно. КЕВР си е легитимна и няма мандат по закон. Мандат имат комисарите“, каза Нейков пред БНР.

„Анонсът на премиера, че тези хора ще бъдат сменени, не защото им е изтекъл мандатът, а защото не обръщат достатъчно внимание на крайния потребител и не действат съобразно канона, това е много сериозно и не трябва да бъде подминавано с лека ръка. Задачата на КЕВР не е да пази само крайните потребители. Задачата на КЕВР е да следи за оптималното развитие на пазара, защото всички участници на пазара са като скачени съдове.“

Експертът акцентира върху изказвания от средите на управляващите, че са загубили доверието в КЕВР и попита:

„Какво ще стане, ако се смени управляващото мнозинство. Ще има тест за доверие към КЕВР ли? Респективно комисари ли ще бъдат сменяни?“

Председателят на КЕВР Иван Иванов  Снимка: БГНЕС

На практика две държавни институции – парламент и Министерски съвет се противопоставят на трета държавна институция, а това са трите институции, които определят енергийната политика на страната, коментира Нейков в предаването „Преди всички“.

Славчо Нейков подчерта, че са необходими законови промени във връзка с дейността на КЕВР и предстоящия избор на нови членове, които според него трябва да са експерти, а не политици.

„Изборът на комисари трябва да бъде предшестван от възможност за много широко представяне на кандидатури.“

В момента само депутати и парламентарни групи имат право да номинират кандидати. Трябва да се даде възможност на НПО, на браншови организации и бизнес асоциации също да номинират – така ще има възможност да се изберат стойностни експерти, поясни Нейков.

Според него трябва да има и изричен текст, който да забрани на парламента да разпитва КЕВР по конкретни решения.

Абсурдно е независим орган, чийто актове подлежат на съдебен контрол, да бъде поставян в положение да обяснява на депутати сложни механизми и решения, категоричен е Нейков.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост".  Това коментира..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40

С около 40% по-малко са специалистите по здравни грижи в болниците за 15 години

С около 40 процента е намалял броят на специалистите по здравни грижи в болниците у нас през последните 15 години. Тази тенденция беше очертана по време на Национална среща на медицинските сестри, която се провежда днес в София. От съсловната организация на тези професионалисти припомниха исканията си към държавата да разработи система за..

публикувано на 10.07.24 в 16:18
Донка Михайлова

Донка Михайлова: Ако ВиК услугите се окрупнят, сезираме Конституционния съд

С пети пореден законопроект се прави опит да бъдат консолидирани ВиК услугите. Общините за пореден път се обявяват "против" окрупняването на водния сектор и изразяват своите опасения. НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК Ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните райони, общините ще бъдат лишени от..

публикувано на 10.07.24 в 08:23