Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Тонев: Заседанието на здравната комисия е редовно, поемам отговорност за неуведомените депутати

„Възраждане“ и ИТН поискаха заседанието да бъде обявено за недействително

| обновено на 06.01.22 в 16:17
Депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева, която не е била уведомена, за да присъства на заседанието вчера.
Снимка: БГНЕС

В парламента „Възраждане“ и „Има такъв народ“ поискаха вчерашното заседание на здравната комисия да бъде обявено за недействително. От „Възраждане“ възразиха остро срещу заседанието на комисията, която прие решението за задължителен "зелен сертификат" в сградите на Народното събрание.

Депутатът Петър Петров заяви, че колежката му от групата на „Възраждане“ Елена Гунчева  умишлено не е била уведомена за заседанието:

„Вчера е проведено извънредно заседание на здравната комисия, но, разбира се умишлено, не е уведомен съгласно член 32 от правилника по имейл народният представител от „Възраждане“ Елена Гунчева, член на тази комисия, така че моля Ви господин председател да вземем мерки да не се нарушава правилникът“.

Лидерът на ПГ на ИТН заяви, че не само опозицията, но представители на управляващата коалиция не са били уведомени и настоя председателят на НС Никола Минчев да обяви вчерашното заседание за недействително:

„Вчера здравна комисия не само опозицията не беше известена, но част и от коалиционните ѝ партньори, които сме ние. Нашите представители не са доизяснени. Доктор Силви Кирилов е отишъл просто, защото е разбрал на входа, другите наши членове изобщо не са били известени, така че ние смятаме, че това заседание вчера трябва да бъде обявено за недействително и моля ви се спазвайте правилата, защото почвате леко да будите мисли“.

Д-р Антон Тонев

По-късно днес на новото заседание председателят на Комисията по здравеопазване Антон Тонев от "Продължаваме промяната" каза, че решението от заседанието вчера е било редовно. Взетите решения няма да бъдат отменени.

Донев се извини на депутатите, които не са били поканени на извънредното заседание, което определи режима на влизане в парламента с Covid-сертификат, като обеща това да не се повтаря отново:

„Поради ограниченото време и техническата невъзможност за информация по имейл имаше неинформирани членове на Комисията, за което аз поемам отговорност с отметката, че това няма да се случи повече, дори в такива подобни ситуации на извънредност. Комисията бе свикана извънредно според правилника за работата на Народно събрание, бе установен кворум от 14 нейни члена и се проведе редовно заседание с гласуване.

Това ми дава основание да не предложа на гласуване и да не се съобразя с вашето предложение, тъй като имаме редовно проведено заседание.

Ако вие имате насрещни предложения, моля те да бъде да бъдат входирани в Народното събрание, да бъдат разпределени от председателя на НС и тогава ще бъдат разгледани от Комисията по здравеопазване, благодаря“, заяви Антон Тонев.

Снимка: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Людмила Илиева към президента: Има ситуации, в които бързането ще доведе до по-тежки последици

" Към днешна дата има уговорена среща с ПГ на ГЕРБ-СДС. Останалите срещи ще бъдат уговаряни или не в динамика. Участниците в тези разговори ще дължим ясен отговор на всички български граждани какво е възможното и какво не е възможно да бъде постигнато като компромис".  Това каза пред БНР Людмила Илиева - депутат от ПП-ДБ и един от тримата членове..

публикувано на 17.07.24 в 08:50
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Поредна размяна на военнопленници между Украйна и Русия

Днес ще се състои поредната размяна на военнопленници между Украйна и Русия, съобщава Блумбърг. Тя се осъществява с посредничеството на Обединените арабски емирства. 180 руски и украински военнопленници трябва да се върнат у дома - по 90 от двете страни. Тази размяна увеличава общия брой на освободените тази година с посредничеството на..

публикувано на 17.07.24 в 08:49
Плаж в Кипър

И българите, работещи в Кипър, могат да кандидатстват за субсидирана почивка

В Кипър започва изпълнението на правителствена програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. В продължение на 2,5 месеца, до 27 септември, 15 хотела в планинските курорти приемат почиващи, чийто престой се финансира от държавата, съобщиха от..

публикувано на 17.07.24 в 08:47

МВФ: Брезкит е "изцедил живителните сили на британската икономика"

В Обединеното кралство противниците на Брекзит получиха нов повод за негодувание след като последните данни на Международния валутен фонд потвърдиха, че напускането на ЕС "е изцедило живителните сили на британската икономика". Данните идват в момент, когато лейбъристкото правителство на сър Киър Стармър започва да полага усилия за подобряване..

публикувано на 17.07.24 в 08:44

Спират машинното косене и почистването на треви и храсти в Брезник

Заради горещините и с цел намаляване риска от възникване на пожари, кметът на  Брезник Васил Узунов разпореди ежедневно след 10.00 ч. да се преустановяват машинното косене и почистването на треви и храсти, както и балирането на сено и слама в близост до горските масиви. Кметската заповед влиза в сила от днес. Тя е валидна до 31 юли..

публикувано на 17.07.24 в 08:30
Ники Хейли

Единен републикански фронт зад кандидатурата на Тръмп

В Милуоки, щата Уисконсин, продължава четиридневната национална конвенция на Републиканската партия, на която се очаква Доналд Тръмп да бъде официално номиниран като кандидат за Белия дом. Той беше приветстван от бивши съперници за президентската номинация на конгреса на Републиканската партия, която демонстрира единство преди изборите през..

публикувано на 17.07.24 в 08:21

Избрани са всички заместник-председатели на Европейския парламент

Евродепутатите избраха снощи и останалите 3-ма заместник-председатели на Европейския парламент. Двама от тях са от групата на Европейските консерватори и реформисти и един от Левицата.  На първи тур: Избраха 11 от общо 14 заместници на председателя на ЕП На практика извън заместник-председателските места останаха представителите от "Патриоти..

публикувано на 17.07.24 в 08:21