Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивановден е, празнуват над 350 000 именици

Снимка: архива

В деня след Богоявление православната църква празнува Събор на св. пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Денят е популярен като Ивановден и е сред празниците с най-много именици у нас - близо 352 хиляди българи.

Според новозаветното свидетелство сам Христос нарича св. Йоан „най-голям между родените от жени“. Пророк, Предтеча и Кръстител Господен, той има изключително място сред евангелските личности с рождението си и своето неповторимо служение - да проповядва покаяние и да кръщава хората, за да ги подготви да посрещнат очаквания Спасител.

В прослава на свети Йоан църквата е определила шест дни в годината и всеки вторник.

Най-тържественият празник е днес – денят след Богоявление, когато се почита главното дело на живота му -  Христовото Кръщение.

Името Йоан и производните му означават „Божия благодат“.

Ивановден е сред празниците с най-много именици у нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Гюров

Гюров в отпуск от БНБ, антикорупционната комисия е установила несъвместимост

Комисията за противодействие на корупцията е установила несъвместимост по отношение на подуправителя на БНБ Андрей Гюров, който ръководи управление "Емисионно".  Парламентът избра нови подуправители на БНБ Това съобщи Централната банка, която днес е била уведомена за решението на комисията, става ясно от публикация на сайта ѝ.  "До..

публикувано на 27.06.24 в 12:27

Европрокуратурата обвини български предприемач

Европейската прокуратура повдигна обвинение на български предприемач, обвинен за фалшифициране на документи, с които е кандидатствал за европейски средства. В съобщението се посочва, че обвиняемият е управител на компания за преработка на мляко.  Той е кандидатствал във Фонд "Земеделие" за близо 1 милион лева за изграждане на млекопреработвателна..

публикувано на 27.06.24 в 12:24

Високи глоби и арести за причиняване на пожар в Гърция

Високи глоби и арести за причинителите на пожари в Гърция. Задържан за пожара на остров Хидра е екипажът на туристическа яхта. От 2500 евро започват глобите за предизвикване на пожар по невнимание. Към глобата се прибавят и разходите на пожарната, както и обезщетение за пострадала община. Сумата се определя от мащаба на предизвикания пожар..

публикувано на 27.06.24 в 12:15
Цончо Ганев

Цончо Ганев се усъмни в шансовете за съставяне на правителство

В кулоарите на парламента зам.-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев се усъмни в шансовете за съставяне на правителство.  Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента Той отправи призив към първите две политически сили да поемат отговорност:  "Казахме ясно и точно, че сме готови да застанем заедно с другите, които се обявяват..

публикувано на 27.06.24 в 12:12

Мъж от Сухиндол е пострадал при пожар, предизвикан от взрив на газова бутилка

Домашна газова бутилка се е взривила в Сухиндол около 21:30 часа в сряда и е причинила разрушения и пожар. Сериозно е пострадал млад мъж, който е с изгаряния по краката, докато е помагал на възрастните си родители да напуснат имота до пристигане на противопожарните автомобили от Павликени.  Имотът е унищожен. 14 пожара са гасили през..

публикувано на 27.06.24 в 12:06

Над 62 л/кв. м дъжд се изля над монтанското с. Василовци

62 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над село Василовци, област Монтана. В областта най-малко е валяло в Долно Церовене. Въпреки сложната метеорологична обстановка градушки не са паднали. Температурни аномалии от близо 15 градуса разлика за няколко дни и интензивни валежи от дъжд се получиха в област Монтана, съобщи Леночка..

публикувано на 27.06.24 в 12:06
Съдебна палата

Съдът върна в ареста Марин Димитров, обвинен за контрабандна афера в Агенция "Митници"

Софийският апелативен съд върна в ареста Марин Димитров, обвинен за участие в престъпна група за контрабанда заедно с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, бившия директор на Митниците Петя Банкова и сина ѝ Стефан. Митничари декларираха в НС, че нямат информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали "Капитан Андреево" и "Лесово"..

публикувано на 27.06.24 в 11:58